Somekansa sokissa

JOURNALISTI
17.8.2018

Vesa Heikkinen

Twitter: @tosentti

Kirjoittaja on suomen kielen dosentti ja tietokirjailija.

Sanakirja ei vielä tunne somekansaa, mutta sen suosio näyttää nousevan kohisten, kirjoittaa Vesa Heikkinen Kieli-kolumnissaan.

Journalistisissa teksteissä on tihenevään tahtiin vilahdellut sana somekansa. Aamulehti (14.5.) kertoo itäisen Euroopan somekansan kohisseen Adidaksen uusista vaatteista. Ilta-Sanomien (5.4.) mukaan somekansa oli sokissa Amanda Aholan televisioesiintymisen takia. Iltalehti (1.7.) uutisoi, että somekansa suivaantui VilleGalleen, joka julkaisi Instagram-videon tuntemattomasta miehestä.

Some otettiin yleiskieltä kuvaavaan Kielitoimiston sanakirjaan vuonna 2012. Se määritellään sanakirjassa yhä tyyliltään arkiseksi. Some-alkuisista sanoista sanakirjassa on someriippuvuus, mutta ei esimerkiksi sellaisia sanoja kuin somekohu tai someraivo.

Somekansaakaan sanakirja ei vielä tunne. Sanan suosio näyttää kuitenkin nousevan kohisten. Somekansasta onkin verkkoteksteissä moneksi: se raivostuu, suree, vähät välittää, ylistää, rakastuu, on sekaisin, kuohuu.

Somekansa selvästi kelpaa osalle journalisteista sekä uutisen lähteeksi että aiheeksi. Välillä sanan käytössä on havaittavissa yleistävää ja liioittelevaa mutkat suoriksi -ajattelua. Monenko ihmisen pitää olla somessa sokissa, jotta voidaan rehellisesti väittää, että somekansa oli sokissa? Tai kuka suivaantui, kun somekansa suivaantui? Todennäköisesti somessa on sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät olleet sokissa eivätkä suivaantuneet. Ja mistä somesta nyt oikein puhutaan?

Kun pohditaan sanan somekansa merkityksiä, joudutaan pureutumaan myös sanan kansa merkityksiin. Niitä on sanakirjassa esitelty monia, muun muassa ’epälukuinen, suuri ihmisjoukko’.

Yksi sokissa olija ei varmaankaan riitä vielä kansaksi, ehkä ei kaksikaan. Mutta olisiko kolmesta jo kansaksi, ainakin somen sokkikansaksi?10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta