Oikein ajoitetut sanat

JOURNALISTI
17.8.2018

Manu Marttinen

Kirjoittaja työskenteli Taloussanomissa 2000–2005.

Manu Marttinen ja joukko muita Taloussanomien määräaikaisia oli puimassa yt-neuvottelujen tilannetta, kun huoneeseen paukkasi vakitoimittaja kyselemään luottamusmieheltä omaa työasiaansa.

Tunnelma Sanomatalon neuvotteluhuoneessa marraskuisena iltapäivänä oli lähes itkuinen. Yt-neuvottelut olivat taas kerran alkaneet ja Taloussanomien pätkätyöntekijät olivat kokoontuneet puimaan tilannetta.

Pääluottamusmies kertasi vaihtoehdot, joita oli vähän. Hän kertoi meille prosessin kulun ja vältteli turhaa löpertelyä kaiken kääntymisestä parhain päin, mutta kohtasi vaihtelevasti oirehtivan porukan silti lempeän ymmärtäväisesti.

Toimituksen puolella työnteko jatkui lähes normaalisti. Neukkarin ohi meni kiireisiä kollegoita, joita katselin itsekin vähän katkerana. Miksi juuri minä olen täällä murehtimassa enkä tuolla tekemässä töitä? Saanko enää koskaan töitä, jos nyt tulee lähtö?

Myös positiivinen uho nousi välillä pintaan – ihan sama, miten tässä käy.

Samassa yksi vakituisista toimittajista astui huoneeseen. Hänellä oli kiirellistä asiaa pääluottamusmiehelle, joka yritti selkein elein viestittää, että nyt ei todellakaan ole sopiva hetki kysellä työjutuista.

”Ai mikäs palaveri teillä olikaan? Vai että määräaikaisia. No, sori sori”, toimittaja pyöritteli ovensuussa ja poistui paikalta. Hänen selkäänsä suunnatut henkiset tikarit olisivat rei’ittäneet paksummankin palttoon.

Palaverihuoneeseen laskeutui entistä synkempi hiljaisuus, kunnes sama toimittaja palasi neukkarin ovelle ja huikkasi pohjalaista saarnamiestä matkien.

”Älkääpäs nyt murehtiko. Korkeemmas käres me kaik ollaan määraikasia.”

Koko huone repesi hysteeriseen nauruun, ja palaverista poistui joukko tulevaisuuteensa uskovia määräaikaisia.4 2020
Arkisto

Lomauttaminen koronakiireen keskellä on moraalitonta, mahdollisesti jopa laitonta

Näyttää siltä, että moni mediayritys on ilmoittanut lomautuksista ja käynyt yt-neuvottelut ”varmuuden vuoksi”. Aikeissa on paljon moraalitonta ja mahdollisesti myös laitonta, kirjoittaa Maria Pettersson.

Tuomas Peltomäki työskentelee nyt kotonaan Hyvinkäällä. Seurana Nuka-koira.

Kollegan haastatteleminen on parasta journalismia, Tuomas Peltomäki

Nyt-liitteen esimies tietää, ettei Twitterissä selviä hengissä, ellei osaa näytellä tyhmää.

Mitt i vårt livs största story

”Det som händer ställer journalisten i svår position. Vi vinner ingenting på att skapa oro, men är trots allt satta till att granska makten, att ställa våra frågor i en situation där entydlig forskning saknas”, skiver Mikaela Löv.

Näin tehdään valaistus elokuvaan

Elokuvan valaistus on tarkkaa sunnittelua. Matleena Kuusela kertoo, miten työ eteni kesällä ensi-iltansa saavan Eden-elokuvan kohdalla.

Porsastelu päätyy joskus uutisiinkin

”Asiallisen uutistyylin ammattilaisillakin tuntuu olevan sisimmässään sokea piste yksittäisille värittyneille sanoille”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Uutismies jakoi ympärilleen hyvää mieltä

Kuolleita: Toimittaja Jussi Salokorpi 2.3.1964 Vaasa – 23.3.2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta