Kesä koko vuoden

JOURNALISTI
17.8.2018

Nina Erho

nina.erho@journalistiliitto.fi

Kirjoittaja on Journalistin toimittaja.

Miten säilyttää lomaltapaluun olotila marraskuuhun? Nämä vinkit kirjautuvat vuodesta toiseen Nina Erhon ”kaikkien aikojen työhyvinvointisyksy” -listoille.

Vaikka kuinka tykkäisi työstään, kasvot työpaikan hissin peilissä näyttävät loman jälkeen hätkähdyttävän erilaisilta kuin ennen sitä.

Kalpeuden tilalla on päivetystä, pinttynyt tumma on liuennut silmien alta, kireys kaikonnut suun ympäriltä.

Sama tuntuu ensimmäisen työaamun kokouspöydässä. Vaikka syksyn suunnitelmiin orientoituminen teettää töitä, se ei väsytä eikä stressaa, vaan mieli uskoo vakaasti: kyllä se siitä.

Miten olotila säilyisi marraskuuhun?

”Näin selviät töihinpaluusta” -jutut neuvovat välttämään loman vaikutukset nopeasti tuhoavaa sokkia muun muassa ennakoimalla.

Tee jo ennen lomalle jäämistä lista siitä, mitä olet tehnyt ja mistä töitä pitää palattuasi jatkaa, kirjoitti Yle 30. heinäkuuta.

No, se on myöhäistä, eivätkä arkiset juttuprojektit yleensä jatku loman yli.

Varaa kalenteriisi aikaa sähköpostikertymän selvittelyyn jo ennen lomaa, kirjoitti Kotiliesi 5. elokuuta.

Kun uusista juttuprojekteista loman jälkeen sovitaan, aloittamisen kanssa ei voi viivytellä.

Pidä lomia pitkin vuotta, neuvoi Oikotie 1. elokuuta.

Vaikka on selvää, ettei koko vuoden palautumisia kannata jättää kesälomaan, ”maailma valmiiksi ennen vapaata” -meininki monta kertaa vuodessa ei välttämättä palauta.

Mutta: järjestä arkeenkin pieniä kivoja juttuja – kyllä. Pidä työpäivän aikana mikrotaukoja – kyllä!

Parhaat täsmävinkit taitaa keksiä kukin itse. Omille ”kaikkien aikojen työhyvinvointisyksy” -listoilleni kirjautuvat vuodesta toiseen nämä:

Pidä haastattelut kompakteina ja mieti heti tärkeimmät kohdat. Hyöty: ei roikkuvia mörkönauhoja, ei aikaa vievää mieleen palauttelua.

Päätä, mihin mennessä isojen juttujen ensimmäinen versio on valmis. Ei hyödytöntä hinkkaamista.

Miellä itsesi paitsi journalistiksi myös ihmiseksi. Ei rimakauhua.

Edellisten mahdollistamana jätä työpöytä ajoissa. Ei kumuloituvaa, hidastavaa väsymystä.

Päivetykseen on Suomen talviarjessa vaikea vaikuttaa, mutta silmänaluset pysyvät kunnossa riittävillä yöunilla. Ei nyt ihan kesäloman kymmentuntisilla, koska silloin punkkaan pitäisi mennä puoli yhdeksän. Mutta jos menisi edes puoli yksitoista? Tarvitaan vain pitkäjänteistä tahdonvoimaa eli automaatti, joka sammuttaa silloin valot kodista ja laitteista.6 2019
Arkisto
Ylessä työskentelevät Seurin veljekset löysivät toisensa aikuisuuden kynnyksellä. Ville (oik.) vei Ollin alaikäisenä Helsingin baareihin.” kuva: Jaakko Martikainen

Miltä tuntuu, kun haastateltavat kuvittelevat jatkuvasti puhuvansa veljelle?

Tai kun joutuu kilpailemaan perheenjäsenen kanssa saman alan työpaikoista? Toimittajina työskentelevät sisarusparit avasivat perhe- ja työsuhteitaan.

Jos työnantaja ei ole uskollinen, ei työntekijänkään tarvitse olla

”Työntekijän ei ole järkevää sitoutua tai joustaa enempää kuin työpaikka on valmis sitoutumaan ja joustamaan”, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Ylelle vinoilu loppuu sinun vahtivuorollasi, Johanna Lahti?

Johanna Lahti aloittaa marraskuussa Ilta-Sanomien uutena vastaavana päätoimittajana. ”Kiroiluni on asettunut sellaiselle tasolle, että minut voi päästää huoletta myös kalustettuihin huoneisiin.”

Lukijat maksavat luottamuksesta, epäpuhtaasta journalismista ja fermentointikursseista

Journalismia on aina rahoitettu muullakin kuin hardcore-uutisilla. Journalistien on vain vaikea myöntää sitä, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Näin syntyvät media-alan työehtosopimukset

Paljonko saat palkkaa, kuinka pitkä lomasi on ja joudutko tekemään kiky-tunteja? Muun muassa nämä kysymykset ratkaistaan syksyn ja talven tes-neuvotteluissa. Näin neuvotteluvalmistelut etenevät.

Maryan Abdulkarim on muun muassa kolumnisti, käsikirjoittaja, kirjailija ja taiteilija. ”Tätä urapolkua en osannut suunnitella, vaan asiat ovat seuranneet toisiaan. Kun joku pyytää mukaan johonkin, mietin aina, olenko riittävän hyvä tähän. Mutta kun epäilyistään huolimatta lähtee mukaan, huomaa, että okei – minusta on myös tähän.”

Miksi vähemmistön asiat näyttäytyvät enemmistön kiusana, kysyy Maryan Abdulkarim

”Sysäys ajatusteni sanallistamiseen oli Helsingin Sanomien juttu, jossa lukija kysyi, miksi suihku ja vessanpönttö sijoitetaan kylpyhuoneessa vierekkäin niin, että sukat kastuvat, ja arkkitehti vastasi, että esteettömyysmääräysten takia.”

Pari klikkausta voittaa pään raapimisen

”Arvailu ja kritiikitön googlailu ovat journalismissa edelleen turhan yleisiä menetelmiä varsinkin kiireessä. Ilahduttavan moni toimittaja on kuitenkin vähitellen löytänyt luotettavat verkkopalvelut”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Emojier som journalistik

”Uppdateringen är mångas första kontakt med den journalistik som följer och att fånga läsarens uppmärksamhet är i det här fallet att färga den”, skriver Dan Lolax.

Huolellinen töistä sopiminen helpottaa asiakkaan ja freelancerin elämää

Vaikka ulkoistettaessa työstä halutaan eroon, työn suunnittelu ei saisi päättyä ostajan päässä siihen, kun päätös ulkoistamisesta tehdään, kirjoittaa Hanna Kokkonen.

Raskaus ei ole syy olla jatkamatta määräaikaisuutta

”Raskauden tai äitiyden takia voi tulla helposti syrjityksi huomaamattaan. Aina työnantajakaan ei ymmärrä tekevänsä väärin”, kirjoittaa Journalistiliiton lakimies Rami Lindström.

Tommy Pohjola on kokenut penkoja

Tommy Pohjola aloittaa Journalistin määräaikaisena toimittajana 2. syyskuuta.

Alaston paparazzi nappasi uutiskuvan

”Vielä vettä tippuen kaivoin kameran laukusta, vaihdoin zoomin ja otin matalan tähtäysasennon kylmälle ikkunalaudalle”, kirjoittaa Jukka Järvelä.

Intohimoinen tekniikkatoimittaja

Kuolleita: Toimittaja Tero Lehto 25. 5. 1978 Espoo – 3. 7. 2019 Helsinki

Kotiseutu- ja paikallislehtimies

Kuolleita: paikallislehtimies Kurt Ratia 28. 9. 1943 Lahti – 11. 3. 2019 Hyvinkää

Intohimona radio

Kuolleita: toimittaja Heikki Peltonen 27. 6. 1947 Uusikaupunki – 3. 7. 2019 Merikarvia

Toimittajasta jäi muisto itärajalle

Kuolleita: toimittaja Urho Kinnunen 28. 6. 1930 Ilomantsi – 18. 6. 2019 Ilomantsi

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta