Husiksen kulisseista

JOURNALISTI
17.8.2018

Nina Erho, teksti

Staffan Bruunin kirja Mies joka rakasti uutisia on ”toimittajamuistelmat”, jonka loppu on omistettu Hbl:n poikkeuksellisen jyrkälle alamäelle.”Osa ilmiöistä on koko alalle tuttuja, mutta yksityiskohdat hätkähdyttävät”, kirjoittaa Nina Erho.

Kukapa meistä ei olisi urallaan törmännyt mediapomoihin, joiden kehitysideat tuntuvat vieraantuneen todellisuudesta?

Sen sijaan harvinaisia ovat seikkaperäiset julkiset selostukset aiheesta. Sellaisen antaa toimittaja Staffan Bruun kirjassaan Mies joka rakasti uutisia. Bruun työskenteli Hufvudstadsbladetissa 36 vuotta ennen irtisanoutumistaan vuonna 2015.

Bruun omistaa kirjansa lopun Hbl:n parille viime vuosikymmenelle. Hän kertoo sisällön kehittämisen unohtumisesta, utopistisista verkkohankkeista, työntekijöiden ikävästä kohtelusta ja Hbl:n ja paikallislehtien yhdistämisestä. Osa ilmiöistä on koko alalle tuttuja, mutta yksityiskohdat hätkähdyttävät, ja kuten Bruun kirjoittaa: Hbl:n alamäki on ollut poikkeuksellisen jyrkkä.

Ikävimpään valoon joutuvat Barbro Teir, Kaj-Gustaf Bergh ja Christoffer Taxell. Teir oli KSF Median toimitusjohtaja ja kustantaja kevääseen 2016, Konstsamfundetin toimitusjohtaja Bergh jää tänä vuonna eläkkeelle ja Taxell luopui alkuvuodesta sen hallituksen puheenjohtajuudesta. Asioita nyt uudelleen ajattelemalla valtakunnallinen ruotsinkielinen lehti voidaan vielä pelastaa, Bruun kirjoittaa.

Kokonaisuutena Bruunin kirja on ”toimittajamuistelmat”. Uran anekdooteista moni toimii historian kertauksena. Vaikka Bruunista tuli toimittaja vastoin tahtoaan, rakkaus lajiin kuultaa joka riviltä.

Staffan Bruun: Mies joka rakasti uutisia. Siltala.

 

Lue lisää: Järjetöntä tuhlausta, onnetonta johtamista – ruotsinkielisen lehdistön sisäpiiriläinen Staffan Bruun suomii rajusti Hufvudstadsbladetia

 

 

 

 

 3 2020
Arkisto

Kriisioloissa medialta vaaditaan malttia

Koronauutisoinnissa sekä toimittajien että yleisön on pakko oppia sietämään epävarmuutta ja muuttuvia tilanteita. Ja myös mediayhtiöiden on joustettava, kirjoittaa Maria Pettersson.

Päivi Anttikoski otti selfien Valtio­neuvoston linnan wc-tiloissa. Ennen ­koronaviruksen leviämistä ja valmiuslain käyttöönottoa siihen oli vielä aikaa.

Suosittelet kaikille toimittajille viestintäjohtajan uraa, Päivi Anttikoski

Valtioneuvoston viestintäjohtaja haluaa järjestää tiedotustilaisuuksia ihmisille eikä toimittajille.

Uutissatiiri viihdyttää ja viettelee, mutta se ei ole journalismia

”Satiirissa voidaan myös tarjota oikeamielistä identiteettiä katsojille”, kirjoittaa Janne Zareff.

Finländska medier dryper av vita räddare

När medierna lyfter upp en enskild person som hjälte kan det bidra till ökad volontärturism, skriver Liselott Lindström.

Koronaviruksen lyhennys voi olla uhkapeliä

”Vaikka 'koronan uhrien' ei tulkittaisikaan viittaavan pöytäpeliriippuvuuteen, myös otsikoissa olisi tyylikkäintä puhua (korona)viruksesta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Hovioikeus pohtii Janitskinin kuoleman vaikutusta tuomioon

MV-lehteen liittyvä oikeudenkäynti saattaa venyä jopa syksyyn.

Freelancer sairastaa omaan laskuunsa

”Freelancerin pitäisi saada työstään riittävä korvaus, joka riittää työterveyshuollon ja sairauspäivärahan maksamiseen”, kirjoittaa Hanna Kaisa Hellsten.

Yt-neuvottelut ovat neuvottelut, eivät sanelua, muistutti käräjäoikeus

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa Helsingin Evankelisen Opiston maksamaan korvauksia journalistisen alan opettajan työsuhteen päättämisriidassa. Oikeus arvioi sitä, käytiinkö yt-neuvottelut laillisesti.

Monipuolinen toimittaja ja tarkka vesipallotuomari

Kuolleita: Toimittaja Pasi Natunen 15. 7. 1967 Kuopio – 4. 2. 2020 Tuusula

Sanojen taitaja ja älykäs keskustelija

Kuolleita: Kulttuuritoimittaja Katriina Laine 27. 8. 1943 Pori – 4. 2. 2020 Pori

Uutisia Raumalta viideltä vuosikymmeneltä

Kuolleita: Uutispäällikkö Maija-Liisa Tuominen 5. 4. 1926 Kokemäki – 22. 2. 2020 Rauma

Ahkera ja leppoisa elävän kuvan ammattilainen

Kuolleita: Ohjaaja ja leikkaaja Matti Markkanen 26. 8. 1945 Kotka – 6. 11. 2019 Mikkeli

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta