Vaikeudet ongelmissa?

JOURNALISTI
15.6.2018

Vesa Heikkinen

vesa.pekka.heikkinen

Kirjoittaja on suomen kielen dosentti ja tietokirjailija.

Suurissa ongelmissa -ilmaus yleistyy julkisessa kielenkäytössä, myös journalistisissa teksteissä, kirjoittaa Vesa Heikkinen. ”Yhtäältä kyse on kieleen kuuluvasta sanojen merkitysten vähittäisestä muuttumisesta, toisaalta tälle ajalle ominaisesta tavasta tarkastella maailmanmenoa.”

Aamulehti kertoo, että Ylöjärven kaupunki on jo viikon ollut suurissa ongelmissa sulamisvesien takia (24.4.2018). Yle kertoo, että lastensuojelu on suurissa ongelmissa ympäri Suomen (24.11.2017). MTV kertoo, että yli 50 kuntaa on kohta suurissa ongelmissa (29.1.2017).

Suurissa ongelmissa -ilmaus yleistyy julkisessa kielenkäytössä, myös journalistisissa teksteissä. Asia on pantu merkille Kielitoimiston järjestämissä yleiskielen seurantatalkoissa jo pari vuotta sitten. Kielenhuoltaja Riitta Korhonen kirjoittaa toimiston verkkosivuilla, että ongelmissa olemista ja ongelmiin joutumista tai ongelmiin ajautumista löytyy yllättävän paljon asiateksteistäkin. Monia kielenkäyttäjiä häiritsee tällainen ongelmien leviäminen vaikeuksien vakiintuneelle alueelle. Heidän mielestään olisi luontevampaa puhua vaikeuksissa kuin ongelmissa olemisesta.

Itse näen tässä kaksi ilmiötä. Yhtäältä kyse on kieleen kuuluvasta sanojen merkitysten vähittäisestä muuttumisesta, toisaalta tälle ajalle ominaisesta tavasta tarkastella maailmanmenoa.

Ongelma ja vaikeus ovat yleiskielen sanakirjan mukaan merkityksiltään lähellä toisiaan. Ongelma määritellään muun muassa vaikeuksia tai harmia aiheuttavaksi asiaksi, vaikeus taas työläydeksi ja hankaluudeksi. Ongelma ja vaikeus kuluvat samaan merkityskenttään, ja nyt ongelma näyttää työntävän vaikeutta kentän laidalle.

Entä se aikamme henki? Vanha kansa arveli, että vaikeudet on tehty voitettaviksi. Mutta raskaaltahan tuo tuollainen voittamistekemiseen ryhtyminen vaikuttaa, puhutaan siis mieluummin ongelmista. Ongelmapuhe sopii nykyajan tehokkuusajatteluunkin: ongelmat on tehty ratkaistaviksi. Täsmäratkaisuja täsmäongelmiin, kuten muuan pormestari vastikään loihe lausumaan.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta