Puheenaiheita takomaan

Susanne Salmi aloittaa Ylioppilaslehden päätoimittajana elokuussa.

Susanne Salmi, 26, on valittu Ylioppilaslehden päätoimittajaksi. Hän aloittaa kaksivuotisessa tehtävässä elokuussa. Nyt hän työskentelee Helsingin Sanomien lifestyle-osastolla. Aiemmin hän on työskennellyt Turun ylioppilaslehdessä, Yleisradiossa, Kotiliedessä ja freelancetoimittajana. Salmi on humanististen tieteiden kandidaatti Turun yliopistosta.

JOURNALISTI
15.6.2018

Nina Erho, teksti

Työ Ylioppilaslehdessä on ollut ”tähtäimessäsi pitkään”. Miksi?

Ylioppilaslehti on perinteikäs instituutio, mutta siellä on vapaus tehdä, mitä haluaa. Turun ylioppilaslehti sai innostumaan tämäntyyppisestä journalismista. Päätoimittajuus on fantastinen haaste.

 

Miten ylioppilaskunta vaikuttaa vapauteen Ylioppilaslehdessä?

Mikään julkaisu ei ole vapaa paineista, ja Ylkkäriinkin tyytymättömiä on kuulemma aina. Silti soraäänten ei kuulu antaa näkyä tekemisessä.

 

Miksi arvelet tehtävään olleen vain seitsemän hakijaa?

Hakijamäärä on yleensä pyörinyt viiden ja viidentoista välillä. Tehtävä on iso ja vastuullinen, mikä saattaa pelottaa. Paikka saatetaan nähdä perinteisempänä kuin sen tarvitsisi olla.

 

Miksi hyppäät isosta päivälehdestä opiskelijamediaan?

Vaikka resurssit ovat pienemmät, vapaus tehdä yllättäviä ratkaisuja on suurempi. Unettomia öitäkin varmasti aiheutuu, mutta se kuuluu asiaan.

 

Miten Turku-taustasi tulee näkymään?

Siellä asuminen auttoi hahmottamaan yhteiskuntaa ja opiskelijamaailmaa paremmin kuin jos olisin pysynyt kotikaupungissani Helsingissä.

 

Miten samaistut Helsingin opiskelijoihin?

Opiskelijaelämä on tuttua, ja omista opinnoistanikin on vasta hetki. Tylkkäriä tehdessä ja edustajisto- ja ainejärjestöaktiivina sain myös valtakunnallista näkökulmaa.

 

Montako ylioppilaslehteä Suomi tarvitsee?

Yksi valtakunnallinen pystyisi parhaiten turvaamaan sen, että ylioppilaslehdet eivät katoa.

 

Mitä haluat muuttaa Ylioppilaslehdessä?

Ajattelen sitä ennemmin kokonaisvaltaisena mediana kuin vain paperisena aikakauslehtenä. Haluan, että Ylioppilaslehti puhuttaa valtakunnallisella tasolla. Tässä auttavat hyvät aihevalinnat ja houkuttelevat toteutukset.

 

Vahvuutesi uudessa tehtävässä?

Monipuolinen työkokemus ja näkemys yliopistomaailmasta. En pelkää, että joku hermostuu. Työ Helsingin Sanomien lifestylessä on opettanut paljon siitä, mikä toimii ja kiinnostaa.

 

Mitä joudut opettelemaan?

Talous- ja strategia-asioita. Hakuvaiheessa huomasin olevani innoissani strategiasta, joten hain oikeaa paikkaa oikeaan aikaan.

 

Edeltäjissäsi on kohauttajia ja rauhallisia. Kumpiin samastut?

Ylioppilaslehti jos joku on paikka kohauttaa. Yläasteella tulin aina perjantaisin vauhdilla koulusta kotiin, koska halusin lukea silloista Nyt-liitettä. Sittemmin olen kaivannut vastaavaa räväkkää lehteä, jota ihmiset odottaisivat nälkäisinä.

 

Mitä teet vapaa-ajalla?

Käyn keikoilla ja tutustun uuteen musiikkiin. Juoksen ja joogaan. Suunnittelen seuraavia matkoja.

Susanne Salmi, 26, on valittu Ylioppilaslehden päätoimittajaksi. Hän aloittaa kaksivuotisessa tehtävässä elokuussa. Nyt hän työskentelee Helsingin Sanomien lifestyle-osastolla. Aiemmin hän on työskennellyt Turun ylioppilaslehdessä, Yleisradiossa, Kotiliedessä ja freelancetoimittajana. Salmi on humanististen tieteiden kandidaatti Turun yliopistosta.8 2018
Arkisto

Kollegojen kuteet

Kuusi media-alan ammattilaista näyttää ja kertoo, miten he pukeutuvat töihin. Kerro sinäkin Twitterissä hashtagilla #paallakoska.

Kansalaiset mukaan. ”Toivon, että suuri yleisö antaisi henkistä tukea työlle, jossa moniarvoista viestintää pidetään yllä”, sanoo Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio.

Maalitus on koko yhteiskunnan asia

Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään parhaillaan syytteitä toimittajiin ja mediaan kohdistuneista rikoksista. Haitalliseen vaikuttamiseen voisi puuttua terävämmin.

En minä, vaan tämä ammatti

Vihapuheen ilmiöllistäminen auttaa, kun toimittaja on verkkoraivon kohteena, sanoo itsekin solvatuksi joutunut Suvi-Tuulia Nykänen.

Myllytys koettelee sananvapautta

Toimituksien supistukset ja ulkopuolinen painostus leimaavat journalistien arkea, kirjoittaa päätoimittaja Markku Lappalainen.

Pieni kohu-opas

”Kohujournalismissa media itse määrittelee asian kohuksi ja etäännyttää näin itsensä vastuusta kytkeä aihe tosimaailman tapahtumiin”, kirjoittaa Johanna Vehkoo.

Palkittua uutistyötä. Annamari Nurminen ja Esko Pihkala saivat yhdessä STT:n työryhmän kanssa Bonnier-palkinnon seksuaalista häirintää ja ahdistelua käsittelevistä jutuistaan. Palkintoraati kiitteli tekijöitä huolellisesta, sinnikkäästä ja rohkeasta uutistyöstä.

Hiljaista sympatiaa

Psyykkisen järkytyksen kokeneen haastattelussa on hyvä osata kuunnella. Annamari Nurminen ja Esko Pihkala kohtasivat naisia, jotka olivat koululaisina joutuneet opettajan seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi.

Myy, opasta ja ole uskottava

Verkossa yleisö tarvitsee perusteluita ja kädestä pitämistä – ja toimittaja rohkeutta etsiä omaa ääntään, sanoo verkkokerronnasta kirjan tehnyt Terhi Upola.

Slutspurt i juni. För en förlagsredaktör är sommaren en intensiv period. Alla böcker som ska ut till höstens bokmässor måste gå i tryck senast under juni. ”Innan boken går i tryck kan man vara lite hysterisk och dubbelkolla att allt är okej. Sedan tar man det lugnt tills den ska recenseras”, säger Myrika Ekbom.

Hängmattan hägrar också för förlagsredaktören

Alla texter som ska ges ut i bokform behöver redigeras av proffs. Den som försöker ta en genväg riskerar att boken blir full av stavfel och upprepningar.

Mielipide vastaan fakta

Kielteiseen valoon joutuneelle pitää antaa mahdollisuus samanaikaiseen kuulemiseen tai vastineeseen.

Täältä ja muualta. ”Kymmenkunta vuotta sitten matkat nähtiin lähinnä kustannuseränä, mutta viime vuosina olen käynyt ulkomailla  juttukeikoilla noin neljä kertaa vuodessa”, sanoo Keskisuomalaisen Janne Yläjoki. ”On sisäistetty, että uskottavaan ulkomaanjournalismiin tarvitaan muutakin kuin sitä, että kirjoitetaan neljän seinän sisällä.”

Oman näkökulman perässä

Keskisuomalaisen ulkomaantoimittaja Janne Yläjoki yrittää löytää aiheita, joita isot koneistot eivät käsittele. ”Meillä ei voi olla aamulla verkossa ihan samaa kuin mitä tv-uutisissa on toisteltu edellisenä iltana.”

Lisää rahaa, suojaa ja oikeuksia

Nykyinen hallitus ei ole ollut media-alalle erityisen hyvä, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Digi-alv:n alentaminen olisi tärkein parannus.

Vaikeudet ongelmissa?

Suurissa ongelmissa -ilmaus yleistyy julkisessa kielenkäytössä, myös journalistisissa teksteissä, kirjoittaa Vesa Heikkinen. ”Yhtäältä kyse on kieleen kuuluvasta sanojen merkitysten vähittäisestä muuttumisesta, toisaalta tälle ajalle ominaisesta tavasta tarkastella maailmanmenoa.”

Kesäkeikalla. Ensimmäinen kesä toimittajana on vienyt Tuuli Rantasaloa monenlaisille juttukeikoille. 4. kesäkuuta hän haastatteli Paiholassa, Pielisjoen rannalla kesäkahvilaa pitäviä 4H-yrittäjiä (oik.) Johanna Väänästä, Maria Mäkeä ja Salla Karhua.

Hankalinta on tiivistää oleellinen

Ensimmäisessä oman alan työpaikassaan Tuuli Rantasalo jännitti etukäteen, odotetaanko harjoittelijan olevan valmis toimittaja.

1918 – med respekt

”När uppmärksammandet av inbördeskriget 1918 sparkade igång i januari i år var jag skeptisk: skulle vi klara av detta efter all #suomi100-hype?” skriver Magnus Londen.

Onnellinen yrittäjä

Freelancetyössä vuorottelevat epävarmuus - ja ylityöllistyminen. ”Silloin on niin lopussa, että vain turkulaisesta kasvattajaseurasta hankittu rutiini pelastaa”, kirjoittaa Lauri Rotko.

Ikuisesti pahoillani, Paula

Epäkohtelias vastaus puhelinmyyjälle oli maksaa Manu Haapalaiselle Paula Koivuniemen haastattelun.

Puheenaiheita takomaan

Susanne Salmi aloittaa Ylioppilaslehden päätoimittajana elokuussa.

Itse kasvatettu. Leikkokukkien lisäksi Satu Koivisto kasvattaa siirtolapuutarhassaan ruokakasveja. ”Esimerkiksi oman kasvihuoneen kurkku on uskomattoman makea ja rapea verrattuna kaupan kurkkuun.”

Ruuan alkulähteillä

Päätoimittaja Satu Koivisto rentoutuu ruokakasvien kauneuden äärellä siirtolapuutarhassa.

Tosielämän toimittajadraama

Viime vuonna kuvattu Vuosi New York Timesin toimituksessa näyttää ja kuulostaa parhailta tv-draamoilta – eikä välty niiden kliseiltä, kirjoittaa Marja Honkonen

Bra start för Medielaget

I slutet av 2017 hade andelslaget 172 medlemmar vilket var nästan 100 fler än vad man räknat med.

Hangöseminariet i september

Ekonomijournalistik, frilansliv, riksdagsvalet i Sverige och yttrandefriheten i Ryssland är huvudteman på årets publicistseminarium i Hangö.

Poimuri

Mediasta sanottua.

Takasivu

Provokatiivisia huomioita.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta