Rötösherrajahdista median rakenteisiin

JOURNALISTI
25.5.2018

Veli-Matti Jusi

Kirjoittaja on Heikki Saaren ystävä ja työtoveri.

Kuolleita: Heikki Saari

Toimittaja ja tietokirjailija Heikki Saari kuoli Lahdessa 15. huhtikuuta. Hän oli syntynyt 19. syyskuuta 1955 Kortesjärvellä.

Saari aloitti uransa Vaasa-lehdessä. Uutisrutiinit opetti STT. Ilta-Sanomissa hän toimi 15 vuotta. Työkaverit Jari Tervo ja Timo Kilpi kutsuivat hallintotieteen kandidaatin tutkinnon suorittanutta Heikkiä piruillen ”maisteri Saareksi”. Rikostoimittajavuotensa IS:ssä Saari kuvasi ”ankarana, mutta ei kovin onnistuneena rötösherrajahtina”.

Seuran toimittaja Saaresta tuli 2002, pääalueena politiikka. Eduskunnan vahtimestarit muistivat kohdatessa lohkaista sloganin ”Seura, siinä se on!”

Kirjat olivat intohimo. Haave toteutui, kun hän jätti vakityöt.

Oikeudenmukaisuus oli Saarelle itseisarvo, lehtityön pinnallistumista hän vierasti. Toinen puoli oli pedanttinen pyrkimys virheettömään tekstiin. Heikin mielestä ihminen oppii, kun haluaa. Kun hänen piti lainata ystävältään suksiboksia, hän ostikin tältä purjeveneen – mies, joka ei koskaan ollut astunut purjeveneeseen.

Saari kirjoitti neljä kirjaa, muun muassa iltapäivälehdistä. Väitöstutkimuksessaan hän selvitti median rakenteellisia muutoksia. Työ oli lähes valmis, mutta kuolema tuli väliin.1 2020
Arkisto

Työnantaja haluaisi sopimisen sijaan sanella, ja sehän ei käy

Meneillään olevat tes-neuvotteluissa näyttää siltä, että työnantaja haluaa yhä enemmän määräysvaltaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Freelancerin vaihtoehdot

Kannattaako freelancerin olla työntekijänä osuuskunnassa, ”kevytyrittäjä” vai kokonaan omillaan? Journalisti vertaili työosuuskuntien ja laskutuspalveluiden hyötyjä oman toiminimen perustamiseen.

Vaihdat mieluummin työpaikkaa kuin vitsejäsi, Markku Mantila

Ilkka-Pohjalaisen uusi päätoimittaja haluaa tehdä journalismia samalla tavalla kuin 1970-luvun heviä.

Politiikan journalismista ei voi siivota pois politiikkaa

”Poliitikot mielellään hämärtävät arvojen tärkeyttä politiikanteossa. Median ei pidä lähteä tällaiseen pelleilyyn mukaan”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Tällainen oli media-alan vuosi 2019

Digi-alv laski, JSN:n puheenjohtaja vaihtui ja postinjakelu oli tapetilla. Uutisraportointia värittivät ”ovilivet”. Kokosimme yhteen media-alan keskeisiä tapahtumia.

Harkkapaikat eivät ole mukana kesätyöhaun aikataulusuosituksessa – pitäisikö niiden olla?

”Harjoittelupaikkojen sisällyttäminen suositukseen selkiyttäisi prosessia, mutta kasvattaisi tammikuun rekrytointisumaa. Kovenisiko kilpailu myös harjoittelupaikoista”, pohtii Laura Forsén kolumnissaan.

Vi och de andra

”Journalistkåren, som jag känner den, är rätt homogen, vi lever våra liv med liknande förutsättningar inom snarlika ramar”, skriver Mikaela Löv.

Terveyskysely: Stressi ja epävarmuus piinavat freelancereita

Terveet elämäntavat eivät ole säästäneet freelancetoimittajia terveyshuolilta. SFJ ja Sydänliitto selvittivät freelancereiden hyvinvointia viime vuoden marras-joulukuussa.

Arkikieli voi tuntua asenteelliselta

”Sanomalehtitekstin vankka kehikko on yleiskieli, josta poikkeaminen pistää silmään”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Dustin Hoffman osaa näytellä

Kulttuuritoimittaja Harri Römpötti pääsi harvinaisen yksityisnäytöksen, kun Dustin Hoffman kieltäytyi lopettamasta haastatteluaikaansa lyhyeen.

Kotimaan kantava voima

Kuolleita: Tuottaja Tuija Tiihonen 23. 12. 1956 Joroinen – 26. 12. 2019 Kirkkonummi

Elämän äänen vahva tallentaja

Kuolleita: Toimittaja Leena Jäppinen 7. 9. 1954 Suonenjoki – 19. 12. 2019 Tampere

”Jos olisin ollut hukassa, minut olisi jo löydetty”

Kuolleita: Toimittaja Ulla-Maija Paalu 4. 7. 1947 Uusikaupunki – 6. 12. 2019 Uusikaupunki.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta