Obeesi koira Raamatussa

Kerro mitä sinulla on sattunut työtä tehdessä. Ota yhteyttä toimitukseen

JOURNALISTI
25.5.2018

Petteri Kivimäki

Kirjoittaja on jyväskyläläinen freelancevalokuvaaja.

Petteri Kivimäki oli matkalla kuvauskeikalle, kun hän kohtasi tiellä sokean koiran.

Lapualla on Raamattu. Syysaamuna keikalle ajaessa maistelin taajaman nimeä, kun keskellä tietä seisoi koira vaivaisen oloisena. Käänteli päätään puolelta toiselle.

Nousin autosta ja lähestyin koiraa. Kaihista harmaat silmät katsoivat kohti, mitään näkemättä. Kylmät väreet menivät selkäpiitä pitkin, niin hienolta näytti. ”Oletpa lihava, vanha ja sokea.” Korjasin: ”Anteeksi: obeesi, ikääntynyt ja näkövammainen.”

Kuono tarkisti tulijan hyväksyvästi.

Siinä oltiin keskellä tietä, mitään ei näkynyt paitsi Etelä-Pohjanmaata. Keikalle pitäisi mennä, mutta ei koiraa voi tielle jättää. Otettava kyytiin. Soitto ja ilmoitus myöhästymisestä, ja jatkoin menosuuntaan.

Lähimmälle talolle oli pari kilometriä. Esitin rouvalle asiani. Sain kauhistuneen katseen osakseni, en muuta. Naapurissa oltiin empaattisempia, ja koira sai sentään vettä.

Kolmannella tärppäsi. Kaksi autoa korjaavaa ikämiestä mietti hiljaisina ja toinen tuumasi lopulta: ”Eikö Maalaisilla ollut sokea koira.”

Soitto rouva Maalaiselle, jolla on kuulemma sokea koira, nyt tyttärellä hoidossa. Tytär asuu melkein 15 kilometrin päässä. Miten se koira täällä, missä tytär, ettei vaan olisi sattunut mitään.

Selvisi lopulta, että sokea koira oli lähtenyt tyttären ja pienten lasten seuraksi sienimetsään ja kadonnut heti omille teilleen. Pääsin pälkähästä ja jätin koiran mersumiesten huomaan.

En lopulta ollut pahasti myöhässä, mutta röhönaurut sain: yrittäjäkaksikko ihmetteli kovasti kuvaajaa, joka keksii tarinan Raamatun lihavasta sokeasta koirasta pommiin nukkumiselleen.

Kerro mitä sinulla on sattunut työtä tehdessä. Ota yhteyttä toimitukseen4 2019
Arkisto

Rahahautomo

Valokuvausjärjestö Finnfoto kylpee rahassa, jota se ei ole saanut jaettua kuvaajille.

"Politiikan toimittajat puhuvat liian vähän politiikan sisällöistä"

Vuoden journalistin Vappu Kaarenojan mielestä osa politiikan journalismista tuo mieleen urheilusivut.

Jos sössii lehdistönvapauden, voi heittää hyvästit demokratialle

Kansalaisen kannalta on yhdentekevää, lopettaako journalisti työskentelyn ennakkosensuurin vai netissä käydyn vihakampanjan seurauksena, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Maailma muuttuu vihamielisemmäksi toimittajia kohtaan

Suomi nousi tänä vuonna sananvapaustilaston kakkoseksi, mutta entistä harvemmassa massa tilanne on hyvä tai tyydyttävä. Kymmenen viime vuoden aikana työnsä vuoksi on kuollut yli 700 journalistia.

Freelanceriksi jääminen on heittäytymistä epävarmuuteen, jossa nirsous johtaa konkurssiin

Ennen halusin tehdä ensisijassa yhteiskunnallisesti merkittävää ja lukijaa koskettavaa journalismia. Sittemmin on valjennut yrittäjän arjen totuus, kirjoittaa Lauri Rotko.

Antaisit itse paremmat erätaukohaastattelut, Susanna Luikku

Avun toimittaja Susanna Luikku tähtäsi jääkiekkoilijaksi, mutta päätyi urheilutoimittajaksi. Hän suhtautuu kriittisesti otteluiden erätaukohaastatteluihin.

Haaga-Helian journalismiopiskelijat tarkistivat kansainvälisessä projektissa kuusi EU-väitettä. ”Työssä huomasi, miten paljon asiaa muutamaan lauseeseen saattaa sisältyä”, sanoo Emmi Syrjäniemi (oik.), joka oli mukana tarkistamassa Ville Niinistön (vihr.) twiittiä. Vierellä tarkistustyötä ohjannut lehtori Kaarina Järventaus.

Journalismin opiskelijat tarkistivat EU-väitteitä: enemmistö ”sinne päin”

EU-vaaleihin liittyvä projekti muistuttaa toimittajia tarkistamaan siteerausten faktat ja miettimään otsikoista syntyviä vaikutelmia.

Kom till Afrika, här finns plats!

När det gäller den finska marknaden för Afrikanyheter behöver jag sällan konkurrera med någon, skriver Journalistens nya kolumnist Liselott Lindström, Afrikastringer för Yle.

Ei mitään muttia – vai sittenkin pari?

Verbittömiä lauseita, mutta-sanalla alkavia virkkeitä, ja-sanan pois jättäviä listauksia. Kaikkia näkyy journalistisissa teksteissä jatkuvasti. Mutta saako näin tehdä, pohtii Ville Eloranta.

Pk-media, invandringskritik och andra ord

Vad finns inbyggt i begrepp som politisk korrekt (pk), islamisering, patriot eller i en valseger som liknas vid en tsunami, frågar Jeanette Björkqvist.

Hyvä juttu, ei kauppoja

Tuomo Pirttimaan juttukeikka Norjan vuonolle sujui kuin unelma, kunnes tuli aika kartoittaa aiheen virallista puolta.

Toimittaja aikoo erota päätoimittajan vaaliehdokkuuden takia

Sanomalehti Pohjalaisen päätoimittajan ehdokkuus eduskuntavaaleissa hiertää toimituksen ja johdon välejä.

Nuoret haluavat reunoilta kovettunutta juustosämpylää siinä missä muutkin

Nuorten hupenevaa kiinnostusta ammattiyhdistysliikkeeseen selitetään usein joko sen imago-ongelmalla tai nuorten ideologisilla valinnoilla. Syy on kuitenkin muualla, kirjoittaa liiton opiskelijalähettiläs Martta Kallionpää.

Tervetuloa takaisin

Journalistiliitossa kokeillaan, millaisia tuloksia eronneiden jäsenten takaisin houkutteleminen tuottaa, liiton tiedottaja Manu Haapalainen kirjoittaa.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta