Obeesi koira Raamatussa

Petteri Kivimäki oli matkalla kuvauskeikalle, kun hän kohtasi tiellä sokean koiran.

Kerro mitä sinulla on sattunut työtä tehdessä. Ota yhteyttä toimitukseen

JOURNALISTI
25.5.2018

Petteri Kivimäki

Kirjoittaja on jyväskyläläinen freelancevalokuvaaja.

Lapualla on Raamattu. Syysaamuna keikalle ajaessa maistelin taajaman nimeä, kun keskellä tietä seisoi koira vaivaisen oloisena. Käänteli päätään puolelta toiselle.

Nousin autosta ja lähestyin koiraa. Kaihista harmaat silmät katsoivat kohti, mitään näkemättä. Kylmät väreet menivät selkäpiitä pitkin, niin hienolta näytti. ”Oletpa lihava, vanha ja sokea.” Korjasin: ”Anteeksi: obeesi, ikääntynyt ja näkövammainen.”

Kuono tarkisti tulijan hyväksyvästi.

Siinä oltiin keskellä tietä, mitään ei näkynyt paitsi Etelä-Pohjanmaata. Keikalle pitäisi mennä, mutta ei koiraa voi tielle jättää. Otettava kyytiin. Soitto ja ilmoitus myöhästymisestä, ja jatkoin menosuuntaan.

Lähimmälle talolle oli pari kilometriä. Esitin rouvalle asiani. Sain kauhistuneen katseen osakseni, en muuta. Naapurissa oltiin empaattisempia, ja koira sai sentään vettä.

Kolmannella tärppäsi. Kaksi autoa korjaavaa ikämiestä mietti hiljaisina ja toinen tuumasi lopulta: ”Eikö Maalaisilla ollut sokea koira.”

Soitto rouva Maalaiselle, jolla on kuulemma sokea koira, nyt tyttärellä hoidossa. Tytär asuu melkein 15 kilometrin päässä. Miten se koira täällä, missä tytär, ettei vaan olisi sattunut mitään.

Selvisi lopulta, että sokea koira oli lähtenyt tyttären ja pienten lasten seuraksi sienimetsään ja kadonnut heti omille teilleen. Pääsin pälkähästä ja jätin koiran mersumiesten huomaan.

En lopulta ollut pahasti myöhässä, mutta röhönaurut sain: yrittäjäkaksikko ihmetteli kovasti kuvaajaa, joka keksii tarinan Raamatun lihavasta sokeasta koirasta pommiin nukkumiselleen.

Kerro mitä sinulla on sattunut työtä tehdessä. Ota yhteyttä toimitukseen15 2018
Arkisto

Sanan saattajat

Kristillinen media on huono bisnes, jota tehdään kutsumuksen voimalla. Aivan erityisen hankala sitä on tehdä niin, että se kelpaisi kaikille, sanoo alan konkari Kirsi Rostamo.

Elämäntapajohtaja

Journalistiliiton puheenjohtajaksi uudelleen valittu Hanne Aho uskoo liiton jäsenmäärän kääntyvän nousuun.

Aishi Zidania kiitettiin palkintoperusteissa myös siitä, etteivät painostus, uutistyön vääristely-yritykset ja nettiviha ole lannistaneet häntä. Jarno Liskin todettiin tekevän monin paikoin riskialtista tutkivaa journalismia sinnikkäästi ja peräänantamattomasti ilman työsuhteen turvaa.

Sananvapauden käyttäjät

Kun ympäristö painostaa, Aishi Zidan ja Jarno Liski nojaavat journalistin perustehtävään. Työ palkittiin Sananvapauden miekalla.

KSF Medias fjolårsresultat, ett minus på 4,2 miljoner euro, var bättre än på många år. Nya vd:n Anna Hellersedt litar på att det nu är en bra tidpunkt för bolaget att införa en ny betallösning för digital journalistik.

Efter stormen

KSF Medias nya vd Anna Hellerstedt betonar öppen kommunikation inom bolaget och vill förankra stora linjer hos personalen. Främsta löfte hittills: mer fokus på journalistiken – hur det ska förverkligas har vi inte ännu sett.

Tv-ohjaaja ja toimittaja Marja Jaakola on halunnut olla työvuosien jälkeen kuin kuka tahansa. Hän ei ole työskennellyt eläkkeellä. Kuva: Liisa Huima

Ei ole valtaa loistoa

Eläkkeellä identiteetti on rakennettava uudelleen. Toimittajalle se voi olla vaikeaa.

Liikaa keskustelua

Medioiden verkkokeskusteluissa vihan lietsomisen ja asiallisen kommentoinnin välissä on leveä vyöhyke, jolla delete-nappia painetaan liian harvoin, kirjoittaa Asko Lehtonen.

Älä soita sille enää koskaan!

Mediayhtiö harkitsi kieltävänsä tuurajia käyttämästä lähdesuojan alaisia tietoja muissa töissä. Ajatus lähteiden ”omistamisesta” on omituinen, kokenut oikeustoimittaja sanoo.

Jouluihminen. A-lehtien tuottaja Elisa Miinin aloittaa jouluvalmistelut jo elokuussa ja lopettaa joulunvieton tapaninpäivänä. ”Ajatukseni kääntyvät välipäivinä jo pois joulusta ja kohti uutta vuotta, kun olen jo joulua pitkään siinä vaiheessa viettänyt.”

Glögiä jo elokuussa

A-lehtien tuottaja Elisa Miininin kotona on kaksi joulukuusta. Toiseen niistä saa koskea vain hän.

Pekka Vahvasen Kone kaikkivaltias -kirja on saanut kehuja siitä, että ’joku on tätä järjettömyyttä vastaan’. Toisaalta se on kirvoittanut kritiikkiä etenkin teknologiapiireistä. ”Uskon, että kun tunnepitoista kritiikkiä saa, on osunut johonkin oikeaan kohtaan.”

Kadonneen onnen jäljillä

Tutkimusten valossa teknologis-taloudellinen kehitys ei ole enää vuosikymmeniin tehnyt meistä onnellisempia, sanoo digitalisaation ongelmista kirjan kirjoittanut Pekka Vahvanen.

Milloin freelancer on jäävi?

Mikä on eettinen aikaväli jutulle tiettyyn lehteen ja jutulle saman lehden kustantajasta? Vaikuttaako juttutyyppi asiaan? Vastausten pohtimiseen tarvitaan lisää konkreettisia eväitä, kirjoittaa Anna-Sofia Nieminen.

Edellistä työtä jatkamaan

Tiina Ojutkangas aloittaa tammikuussa Kokkolassa ilmestyvän Keskipohjanmaan päätoimittajana.

Dags att tända lyset

På redaktionerna i Finland finns en hel del att lära av Demokratijouren, om hur man bygger upp konkreta rutiner som förebygger hot och hat, skriver Johan Svenlin.

Perehdy tietoturvaan tänään

Vaikka et työskentelisi erityistä tietoturvaa vaativien lähteiden ja aiheiden parissa, ala perehtyä niiden suojaamiseen nyt. Toimittajan salausopas kertoo, miksi se kannattaa.

75 prosenttia

Mistä tietää, että vaalit ovat lähestymässä? Yksi varma merkki on numerohokemien vyöry journalistisiin teksteihin, kirjoittaa Vesa Heikkinen.

Liftaamalla ehtii paremmin

Kirjaan uppoutunut Juha Mäkinen ei huomannut nousta bussiin, mutta onneksi juttukeikalle ehtii toisellakin tavalla.

Otavamedia jatkaa yt-kierrosta ensi vuonna

Otavamedia aloittaa yt-neuvottelut kuvaryhmässään 2. tammikuuta 2019. Yt-neuvotteluja on viime viikkona päättynyt Otavamediassa, Sanoma Media Finlandissa, Aamulehdessä ja A-lehdissä.

Färre fotografer på Hufvudstadsbladet

”Jag är övertygad om att läsarna inte kommer att uppleva någon försämring av bildjournalistiken i HBL framöver”, säger chefredaktör Susanna Landor.

Håkans leder Studentbladet

Som chefredaktör vill Håkans bland annat närma sig studentkårer som tidigare lämnat Svenska studerandes intresseorganisation.

Takasivu

Provokatiivisia huomioita.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta