Poimuri

JOURNALISTI
25.5.2018


Mediasta sanottua.

Lasten ja nuorten mediakasvatus ei voi olla sitä, että kouluissa mollataan nykyajan journalisteja tai veistellään herkkuluuvitsejä. Media-alan on itse perusteltava roolinsa, selitettävä valintojaan ja avattava tuotantojensa ja digitaalisten palveluidensa rakenteet yleisön tarkasteltaviksi.

Toimittaja ja mediakasvatuksen asiantuntija Maija Puska Voimassa 11. toukokuuta

 

Jos mediataloilta kysytään, Suomessa ei tarvita journalismia journalismista. Kiitos vaan kysymästä, mutta ei kiitos: toimintamme ei kaipaa kriittistä seurantaa ja tutkivaa katsetta, eikä yleisöjä kiinnosta. Jos heillä on huomautettavaa, valittakoot Julkisen sanan neuvostoon. Ja jos taas alalla on asiaa, Päätoimittajien yhdistys tai JSN laatii tiedotteen.

Professori Anu Koivunen Suomen Kuvalehdessä 11. toukokuuta

 

Mediakriittisiksi puettujen puheenvuorojen joukossa on paljon niin täsmäiskuja kuin hajaräiskintääkin, joiden motiivit ovat aivan muualla kuin journalismin laadunvalvonnassa. Median kuuluu olla tässä keskustelussa mukana, koska sitä käydään joka tapauksessa. Monien aiheiden ja juttujen kohdalla jälkipyykki on osa journalistista työprosessia.

Päätoimittaja Antero Mukka Helsingin Sanomissa 20. toukokuuta

 

Pulma on siinä, että vastuullisuus tai laadukkuus eivät automaattisesti tee journalismista sisällöiltään kiinnostavaa. Turha, sysipaska journalismi voi olla täydellisen vastuullista ja laadukasta: vastuullisuus ja laatu liittyvät uutisoinnissa kerrottujen asioitten totuudellisuuteen ja siihen, millä tavoin asiat esitetään, eivät siihen, mitä asioita lukijalle kerrotaan.

Päätoimittaja Paavo J. Heinonen Kaltiossa 16. toukokuuta5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta