Työryhmä linjaa liiton toimintaa

JOURNALISTI
25.5.2018

Markku Lappalainen, teksti

Journalistiliiton tulevien vuosien toiminta- ja talousohjelmaa suunnitteleva työryhmä haluaa tiivistää liiton ja sen jäsenten vuorovaikutusta.

Journalistiliiton vuosien 2019 – 2022 toiminta- ja talousohjelmaa suunnitteleva työryhmä haluaa tiivistää liiton ja sen jäsenten vuorovaikutusta.

Työryhmän vetäjä, liiton valtuuston toinen varapuheenjohtaja Lauri Lähteenmäki esitteli Vantaalla 17. – 18. toukokuuta kokoontuneelle valtuustolle ohjelmatyötä.

”Nostamme ohjelmaan tärkeitä ja oleellisia asioita. Siirrämme sivuun vähemmän tärkeitä – sellaisia, jotka eivät uskoaksemme ole tärkeitä ainakaan enää neljän vuoden päästä.”

Lähteenmäki luetteli koko joukon pohdittavia teemoja, jotka määrittävät lähivuosien toimintaa: muun muassa journalismia kyseenalaistavat hyökkäykset, vihapuhe, uhkailu ja #metoo-kampanja.

”Mietimme myös esimerkiksi robotiikkaa. Onko se uhka vai parasta, mitä meille on koskaan tapahtunut? Pohdimme myös pitäisikö luopua termistä luottamusmies – ja pitäisikö liiton nimi muuttaa.”

Liiton hallituksen aloitteesta käynnistetty ohjelmatyö tulee aikanaan yhdistyksiin lausuntokierrokselle. Se esitellään joulukuussa aloittavalle uudelle valtuustolle.

 

Valtuuston keskustelussa Keski-Suomen Journalistien Tarja Kovanen nosti esille nykypäivän työelämän epävarmuuden liiton haasteena.

”Monet laman aikana työelämään tulleet opiskelevat uudelle alalle ja miettivät, miksi kuulua liittoon ja mihin liittoon kuulua. Liitto on minulle yhteisö, joka puolustaa tärkeitä arvoja: oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa ja solidaarisuutta.”

Kovanen toivoi liitolta rohkeutta tehdä yhteiskunnallisia, työelämän reiluutta edistäviä aloitteita.

SFJ:n Noora Vaaralan mukaan Mediakunnan kaltaiset avaukset lisäisivät liiton arvostusta freelancerien keskuudessa.

Lähteenmäen johtamaan työryhmään kuuluvat Hanna-Kaisa Hämäläinen, Martta Kallionpää, Kirsi Mattila, Tomi Peurakoski, Mari Rakkolainen, Jyrki Saarikoski, Anna Sievälä, Sini Silván, Marjaana Varmavuori ja Johanna Vehkoo. Työryhmän sihteeri on Petri Savolainen.4 2019
Arkisto

Rahahautomo

Valokuvausjärjestö Finnfoto kylpee rahassa, jota se ei ole saanut jaettua kuvaajille.

"Politiikan toimittajat puhuvat liian vähän politiikan sisällöistä"

Vuoden journalistin Vappu Kaarenojan mielestä osa politiikan journalismista tuo mieleen urheilusivut.

Jos sössii lehdistönvapauden, voi heittää hyvästit demokratialle

Kansalaisen kannalta on yhdentekevää, lopettaako journalisti työskentelyn ennakkosensuurin vai netissä käydyn vihakampanjan seurauksena, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Maailma muuttuu vihamielisemmäksi toimittajia kohtaan

Suomi nousi tänä vuonna sananvapaustilaston kakkoseksi, mutta entistä harvemmassa massa tilanne on hyvä tai tyydyttävä. Kymmenen viime vuoden aikana työnsä vuoksi on kuollut yli 700 journalistia.

Freelanceriksi jääminen on heittäytymistä epävarmuuteen, jossa nirsous johtaa konkurssiin

Ennen halusin tehdä ensisijassa yhteiskunnallisesti merkittävää ja lukijaa koskettavaa journalismia. Sittemmin on valjennut yrittäjän arjen totuus, kirjoittaa Lauri Rotko.

Antaisit itse paremmat erätaukohaastattelut, Susanna Luikku

Avun toimittaja Susanna Luikku tähtäsi jääkiekkoilijaksi, mutta päätyi urheilutoimittajaksi. Hän suhtautuu kriittisesti otteluiden erätaukohaastatteluihin.

Haaga-Helian journalismiopiskelijat tarkistivat kansainvälisessä projektissa kuusi EU-väitettä. ”Työssä huomasi, miten paljon asiaa muutamaan lauseeseen saattaa sisältyä”, sanoo Emmi Syrjäniemi (oik.), joka oli mukana tarkistamassa Ville Niinistön (vihr.) twiittiä. Vierellä tarkistustyötä ohjannut lehtori Kaarina Järventaus.

Journalismin opiskelijat tarkistivat EU-väitteitä: enemmistö ”sinne päin”

EU-vaaleihin liittyvä projekti muistuttaa toimittajia tarkistamaan siteerausten faktat ja miettimään otsikoista syntyviä vaikutelmia.

Kom till Afrika, här finns plats!

När det gäller den finska marknaden för Afrikanyheter behöver jag sällan konkurrera med någon, skriver Journalistens nya kolumnist Liselott Lindström, Afrikastringer för Yle.

Ei mitään muttia – vai sittenkin pari?

Verbittömiä lauseita, mutta-sanalla alkavia virkkeitä, ja-sanan pois jättäviä listauksia. Kaikkia näkyy journalistisissa teksteissä jatkuvasti. Mutta saako näin tehdä, pohtii Ville Eloranta.

Pk-media, invandringskritik och andra ord

Vad finns inbyggt i begrepp som politisk korrekt (pk), islamisering, patriot eller i en valseger som liknas vid en tsunami, frågar Jeanette Björkqvist.

Hyvä juttu, ei kauppoja

Tuomo Pirttimaan juttukeikka Norjan vuonolle sujui kuin unelma, kunnes tuli aika kartoittaa aiheen virallista puolta.

Toimittaja aikoo erota päätoimittajan vaaliehdokkuuden takia

Sanomalehti Pohjalaisen päätoimittajan ehdokkuus eduskuntavaaleissa hiertää toimituksen ja johdon välejä.

Nuoret haluavat reunoilta kovettunutta juustosämpylää siinä missä muutkin

Nuorten hupenevaa kiinnostusta ammattiyhdistysliikkeeseen selitetään usein joko sen imago-ongelmalla tai nuorten ideologisilla valinnoilla. Syy on kuitenkin muualla, kirjoittaa liiton opiskelijalähettiläs Martta Kallionpää.

Tervetuloa takaisin

Journalistiliitossa kokeillaan, millaisia tuloksia eronneiden jäsenten takaisin houkutteleminen tuottaa, liiton tiedottaja Manu Haapalainen kirjoittaa.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta