Kiipeilijäsiskot

Toimittajasisarukset Laura ja Milla Kukkonen puivat boulderointi-treeneissä työasioita. Siten on saanut alkunsa moni juttu.

Kilpasiskot. Milla Ja Laura Kukkonen ovat sisaruksia ja toimittajia, jotka harrastavat yhdessä boulderointia.

Laura ja Milla Kukkonen

Laura, 28, työskentelee toimittajana Markkinoinnissa & Mainonnassa, Milla, 25, Me Naisten verkkotoimittajana.

Kotoisin Lahdesta. Asuvat Helsingin Kalliossa.

Laura on opiskellut medianomiksi Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa. Millalla on maisterivaiheen opinnot kesken Tampereen yliopiston journalistiikan oppiaineessa.

Sisaruksilla on ollut aikaa myöten eri harrastuksia, mutta myös samoja. Lapsena he harrastivat tanhua ja haitarinsoittoa.

JOURNALISTI
4.5.2018

Heini Kilpamäki, teksti
Liisa Takala, kuva

Samat projektit yhdistävät usein Kukkosen sisaruksia Lauraa, 28, ja Millaa, 25.

Tässä haastattelussa projektilla tarkoitetaan kiipeilyreittiä, mutta muutakin samaa löytyy: molemmat Kukkoset asuvat Helsingin Kalliossa ja ovat ammatiltaan toimittajia.

”Boulder-seinällä roikutaan niin kauan kuin kädet kestävät”, Laura kuvailee.

Boulderointi on kiipeilyä, jossa ei käytetä varmistusvälineitä. Siksi kiipeily tapahtuu matalilla korkeuksilla, yleensä alle viidessä metrissä.

Harrastus sai alkunsa, kun Laura osallistui työkaverinsa kanssa Journalistiliiton paikallisyhdistyksen järjestämään kiipeilykokeiluun.

Lauran puoliso oli harrastanut kiipeilyä aiemmin, joten lajia oli helppo jatkaa tutussa seurassa.

Milla lähti mukaan, vaikka hänen ensimmäinen kokemuksensa lajista ei ollut hyvä.

”Päätin antaa toisen mahdollisuuden. Ajattelin, että jos Laura tykkää tästä lajista, sen pitää olla edes jollain lailla kivaa. Kannatti: boulderoinnissa kehittyy nopeasti”, Milla kertoo.

Näin käy usein: Laura suunnittelee ja tekee ja Milla innostuu seuraksi.

Laura ja Milla käyvät noin kolme kertaa viikossa boulderoimassa. Toisinaan mukana ovat molempien naisten puolisot.

Aina kun joku on seinällä, muut ehtivät jauhamaan omia juttujaan. Kukkoset keskustelevat mielellään treeneissä maailmanmenosta, yhteiskunnasta ja tasa-arvosta.

”On eri asia puhua samalla alalla olevalle siskolle työasioista, koska hän ymmärtää, mitä tarkoittaa, kun on vaikka jännittänyt jotain haastattelua. Sama koskee sitä iloa, kun on onnistunut jossain”, Laura sanoo.

Lisäksi on yksi erityinen asia:

”Sisarelle voi sanoa paljon suoremmin kuin kenellekään kaverille.”

Sisarukset eivät koe toisiaan kilpailijoina.

Tai ehkä vähän.

”Olin pitänyt 2,5 välivuotta lukion jälkeen ennen medianomi-opintojen alkamista. Opintojeni aikana Milla pääsi opiskelemaan ja sai myös pian hyvän harjoittelupaikan Me Naisissa. Silloin ajattelin, että Milla menee pian ohi”, Laura sanoo.

”Kiipeillessämme olemme pahimpia kilpailijoita! Aina on hirveä taisto siitä, kumpi saa reitin ensin läpi. On kiva, ettei sama ylety työelämään, ainakaan samassa mittakaavassa. Se olisi tosi raskasta”, Milla sanoo.

Kukkosten mukaan on helpottanut paljon, että he ovat päätyneet toimittajiksi eri aloille. Laura seuraa työkseen taloutta ja markkinointia, Milla lifestyle-ilmiöitä.

Mutta toisinaan aiheet kohtaavat.

”Olemme saaneet toisiltamme vinkkejä juttuihin.”

Laura ja Milla Kukkonen

Laura, 28, työskentelee toimittajana Markkinoinnissa & Mainonnassa, Milla, 25, Me Naisten verkkotoimittajana.

Kotoisin Lahdesta. Asuvat Helsingin Kalliossa.

Laura on opiskellut medianomiksi Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa. Millalla on maisterivaiheen opinnot kesken Tampereen yliopiston journalistiikan oppiaineessa.

Sisaruksilla on ollut aikaa myöten eri harrastuksia, mutta myös samoja. Lapsena he harrastivat tanhua ja haitarinsoittoa.15 2018
Arkisto

Sanan saattajat

Kristillinen media on huono bisnes, jota tehdään kutsumuksen voimalla. Aivan erityisen hankala sitä on tehdä niin, että se kelpaisi kaikille, sanoo alan konkari Kirsi Rostamo.

Elämäntapajohtaja

Journalistiliiton puheenjohtajaksi uudelleen valittu Hanne Aho uskoo liiton jäsenmäärän kääntyvän nousuun.

Aishi Zidania kiitettiin palkintoperusteissa myös siitä, etteivät painostus, uutistyön vääristely-yritykset ja nettiviha ole lannistaneet häntä. Jarno Liskin todettiin tekevän monin paikoin riskialtista tutkivaa journalismia sinnikkäästi ja peräänantamattomasti ilman työsuhteen turvaa.

Sananvapauden käyttäjät

Kun ympäristö painostaa, Aishi Zidan ja Jarno Liski nojaavat journalistin perustehtävään. Työ palkittiin Sananvapauden miekalla.

KSF Medias fjolårsresultat, ett minus på 4,2 miljoner euro, var bättre än på många år. Nya vd:n Anna Hellersedt litar på att det nu är en bra tidpunkt för bolaget att införa en ny betallösning för digital journalistik.

Efter stormen

KSF Medias nya vd Anna Hellerstedt betonar öppen kommunikation inom bolaget och vill förankra stora linjer hos personalen. Främsta löfte hittills: mer fokus på journalistiken – hur det ska förverkligas har vi inte ännu sett.

Tv-ohjaaja ja toimittaja Marja Jaakola on halunnut olla työvuosien jälkeen kuin kuka tahansa. Hän ei ole työskennellyt eläkkeellä. Kuva: Liisa Huima

Ei ole valtaa loistoa

Eläkkeellä identiteetti on rakennettava uudelleen. Toimittajalle se voi olla vaikeaa.

Liikaa keskustelua

Medioiden verkkokeskusteluissa vihan lietsomisen ja asiallisen kommentoinnin välissä on leveä vyöhyke, jolla delete-nappia painetaan liian harvoin, kirjoittaa Asko Lehtonen.

Älä soita sille enää koskaan!

Mediayhtiö harkitsi kieltävänsä tuurajia käyttämästä lähdesuojan alaisia tietoja muissa töissä. Ajatus lähteiden ”omistamisesta” on omituinen, kokenut oikeustoimittaja sanoo.

Jouluihminen. A-lehtien tuottaja Elisa Miinin aloittaa jouluvalmistelut jo elokuussa ja lopettaa joulunvieton tapaninpäivänä. ”Ajatukseni kääntyvät välipäivinä jo pois joulusta ja kohti uutta vuotta, kun olen jo joulua pitkään siinä vaiheessa viettänyt.”

Glögiä jo elokuussa

A-lehtien tuottaja Elisa Miininin kotona on kaksi joulukuusta. Toiseen niistä saa koskea vain hän.

Pekka Vahvasen Kone kaikkivaltias -kirja on saanut kehuja siitä, että ’joku on tätä järjettömyyttä vastaan’. Toisaalta se on kirvoittanut kritiikkiä etenkin teknologiapiireistä. ”Uskon, että kun tunnepitoista kritiikkiä saa, on osunut johonkin oikeaan kohtaan.”

Kadonneen onnen jäljillä

Tutkimusten valossa teknologis-taloudellinen kehitys ei ole enää vuosikymmeniin tehnyt meistä onnellisempia, sanoo digitalisaation ongelmista kirjan kirjoittanut Pekka Vahvanen.

Milloin freelancer on jäävi?

Mikä on eettinen aikaväli jutulle tiettyyn lehteen ja jutulle saman lehden kustantajasta? Vaikuttaako juttutyyppi asiaan? Vastausten pohtimiseen tarvitaan lisää konkreettisia eväitä, kirjoittaa Anna-Sofia Nieminen.

Edellistä työtä jatkamaan

Tiina Ojutkangas aloittaa tammikuussa Kokkolassa ilmestyvän Keskipohjanmaan päätoimittajana.

Dags att tända lyset

På redaktionerna i Finland finns en hel del att lära av Demokratijouren, om hur man bygger upp konkreta rutiner som förebygger hot och hat, skriver Johan Svenlin.

Perehdy tietoturvaan tänään

Vaikka et työskentelisi erityistä tietoturvaa vaativien lähteiden ja aiheiden parissa, ala perehtyä niiden suojaamiseen nyt. Toimittajan salausopas kertoo, miksi se kannattaa.

75 prosenttia

Mistä tietää, että vaalit ovat lähestymässä? Yksi varma merkki on numerohokemien vyöry journalistisiin teksteihin, kirjoittaa Vesa Heikkinen.

Liftaamalla ehtii paremmin

Kirjaan uppoutunut Juha Mäkinen ei huomannut nousta bussiin, mutta onneksi juttukeikalle ehtii toisellakin tavalla.

Otavamedia jatkaa yt-kierrosta ensi vuonna

Otavamedia aloittaa yt-neuvottelut kuvaryhmässään 2. tammikuuta 2019. Yt-neuvotteluja on viime viikkona päättynyt Otavamediassa, Sanoma Media Finlandissa, Aamulehdessä ja A-lehdissä.

Färre fotografer på Hufvudstadsbladet

”Jag är övertygad om att läsarna inte kommer att uppleva någon försämring av bildjournalistiken i HBL framöver”, säger chefredaktör Susanna Landor.

Håkans leder Studentbladet

Som chefredaktör vill Håkans bland annat närma sig studentkårer som tidigare lämnat Svenska studerandes intresseorganisation.

Takasivu

Provokatiivisia huomioita.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta