Aina vähän töissä. Lahdessa asuva Sami Turunen reissaa edelleen paljon Helsinkiin, mutta konttori on nykyisin kotona. ”Parhaat ideat tulevat hiihtolenkillä tai suihkussa”, Turunen sanoo.

Hyvin kävi

JOURNALISTI
4.5.2018

Marja Honkonen, teksti
Samuli Ikäheimo, kuva

Sami Turunen aloitti yrittäjänä vuosi sitten. Nyt hän on jo freelancejournalistien puheenjohtaja

Vain yksi asia on yllättänyt viestintäyrittäjänä vuoden verran toimineen Sami Turusen: se, kuinka hyvin kaikki on mennyt.

”Suhtaudun asiaan kauhunsekaisella nöyryydellä. Töitä on ollut alusta asti kohtuullisen hyvin. Siitä on kiittäminen pitkää uraa ja tuttuja kollegoja”, Turunen sanoo.

Turunen päätyi freelanceriksi tultuaan irtisanotuksi Otavamedia Oman tuottajan paikalta. Hän oli tullut taloon yrityskauppojen kautta Alma 360:n pääluottamusmiehenä, takanaan jo useat yt-neuvottelut.

Otavamediassa Turunen oli päässyt hetkeksi myös esimiestehtäviin, mutta työt alkoivat tuntua liiankin tutuilta. Yrittäjyys kiinnosti, ja sitä ajatellen Turusella oli valmiina hyvät verkostot ja kokemusta alalta.

Kun neuvotteluissa sitten tuli vaihe, jolloin tarjolla oli eropaketteja, Turunen mietti asiaa 15 sekuntia ja otti loikan.

”Laskin 1+1+1 ja päätin nostaa käteni – nyt on aika lähteä.”

Turusen työnkuva yrittäjänä on pitkälti samanlainen kuin asiakaslehtiaikoina. Suurin, ja paras, ero palkkatyöhön on vapaus.

”Jatkan työtä, jota olen tehnyt, mutta kaikki raha jää oman viivan alle”, Turunen sanoo.

”Myyntityötä on toki tehtävä ja heitettävä verkkoja vesille, mutta se alkaa tuottaa tulosta.”

 

Uuden loikan freelancerina Turunen otti huhtikuussa, kun hänestä tuli Suomen freelancejournalistien puheenjohtaja – vähän omaksi yllätyksekseenkin.

Yhdistyksen jäseneksi hän liittyi heti freelanceuransa alussa. Luottamustehtävään houkuttelivat pari kohteliasta kyselyä ja halu toimia myös toisten hyödyksi.

Kaksivuotiskauden tarkempi asialista on vasta tekeillä. Tuttujen sosiaaliturvaan, ansiotasoon ja tekijänoikeuksiin liittyvien kysymysten lisäksi Turunen haluaisi nostaa freelancetyön arvostusta.

Turusen mielestä on tärkeää, että freelancerit nähtäisiin mediataloissa arvokkaina yhteistyökumppaneina, ei vain ”avustajina”. Erikoisalansa tunteva freelancer on ostajalle arvokas, Turunen muistuttaa.

Itse freelancerit voivat Turusen mielestä vaikuttaa asiaan tekemällä työnsä alusta loppuun hyvin.

”Kannattaa tehdä laatua, johon kaikki ovat tyytyväisiä, hinnalla, johon kaikki ovat tyytyväisiä”, Turunen summaa.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta