Aina vähän töissä. Lahdessa asuva Sami Turunen reissaa edelleen paljon Helsinkiin, mutta konttori on nykyisin kotona. ”Parhaat ideat tulevat hiihtolenkillä tai suihkussa”, Turunen sanoo.

Hyvin kävi

JOURNALISTI
4.5.2018

Marja Honkonen, teksti
Samuli Ikäheimo, kuva

Sami Turunen aloitti yrittäjänä vuosi sitten. Nyt hän on jo freelancejournalistien puheenjohtaja

Vain yksi asia on yllättänyt viestintäyrittäjänä vuoden verran toimineen Sami Turusen: se, kuinka hyvin kaikki on mennyt.

”Suhtaudun asiaan kauhunsekaisella nöyryydellä. Töitä on ollut alusta asti kohtuullisen hyvin. Siitä on kiittäminen pitkää uraa ja tuttuja kollegoja”, Turunen sanoo.

Turunen päätyi freelanceriksi tultuaan irtisanotuksi Otavamedia Oman tuottajan paikalta. Hän oli tullut taloon yrityskauppojen kautta Alma 360:n pääluottamusmiehenä, takanaan jo useat yt-neuvottelut.

Otavamediassa Turunen oli päässyt hetkeksi myös esimiestehtäviin, mutta työt alkoivat tuntua liiankin tutuilta. Yrittäjyys kiinnosti, ja sitä ajatellen Turusella oli valmiina hyvät verkostot ja kokemusta alalta.

Kun neuvotteluissa sitten tuli vaihe, jolloin tarjolla oli eropaketteja, Turunen mietti asiaa 15 sekuntia ja otti loikan.

”Laskin 1+1+1 ja päätin nostaa käteni – nyt on aika lähteä.”

Turusen työnkuva yrittäjänä on pitkälti samanlainen kuin asiakaslehtiaikoina. Suurin, ja paras, ero palkkatyöhön on vapaus.

”Jatkan työtä, jota olen tehnyt, mutta kaikki raha jää oman viivan alle”, Turunen sanoo.

”Myyntityötä on toki tehtävä ja heitettävä verkkoja vesille, mutta se alkaa tuottaa tulosta.”

 

Uuden loikan freelancerina Turunen otti huhtikuussa, kun hänestä tuli Suomen freelancejournalistien puheenjohtaja – vähän omaksi yllätyksekseenkin.

Yhdistyksen jäseneksi hän liittyi heti freelanceuransa alussa. Luottamustehtävään houkuttelivat pari kohteliasta kyselyä ja halu toimia myös toisten hyödyksi.

Kaksivuotiskauden tarkempi asialista on vasta tekeillä. Tuttujen sosiaaliturvaan, ansiotasoon ja tekijänoikeuksiin liittyvien kysymysten lisäksi Turunen haluaisi nostaa freelancetyön arvostusta.

Turusen mielestä on tärkeää, että freelancerit nähtäisiin mediataloissa arvokkaina yhteistyökumppaneina, ei vain ”avustajina”. Erikoisalansa tunteva freelancer on ostajalle arvokas, Turunen muistuttaa.

Itse freelancerit voivat Turusen mielestä vaikuttaa asiaan tekemällä työnsä alusta loppuun hyvin.

”Kannattaa tehdä laatua, johon kaikki ovat tyytyväisiä, hinnalla, johon kaikki ovat tyytyväisiä”, Turunen summaa.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta