Dags att vakna till digitalt självförsvar

JOURNALISTI
4.5.2018

Lina Laurent

lina.laurent@vintermedia.fi

Skribenten är frilansjournalist från Helsingfors och Kuru.

Datasäkerheten är lite som med besluten att införa en mer hälsosam livsstil, skriver Lina Laurent. ”Jag har i flera års tid försummat datasäkerheten trots att jag innerst inne vetat vad som borde göras.”

Lämnar du dörren olåst när du går hemifrån? Eller cykeln olåst mitt i centrum?

Freja Wedenborgs frågor berör något i mitt inre och jag kanske inbillar mig men visst känns det som om också en del kolleger i bänkraderna framför och bakom också skruvar på sig lite obekvämt.

Temat är digitalt självförsvar och platsen grävkonferensen Tutki i Helsingfors. Tillsammans med programmeraren och utbildaren Aslak Ransby berättar Freja Wedenborg, journalist, utbildare och författare till boken Cryptoguide for journalister, hur journalister kan bli bättre på datasäkerhet, både för sin egen och för sina potentiella källors skull.

 

Egentligen borde det här inte vara några nyheter. Det är inte första gången jag påminns om bra lösenord, kryptering, säkra sätt att kommunicera med mera. Också tidningen Journalisten har lyft fram frågan tidigare. Men ändå känner jag hur skammen sköljer över mig.

Ja, jag har delvis använt samma lösenord i flera olika webbtjänster.

Nej, varken min externa hårdskiva eller telefon är krypterad.

Min bärbara dator har egentligen inget lösenord alls.

Ja, jag har kontaktat källor på Messenger.

Men nej. Jag lämnar aldrig dörren eller cykeln olåsta. Tvärtom – min kära cykel låser jag alltid fast i någon stabil konstruktion med minst ett starkt U-lås, ibland också med en extra vajer.

 

Jag har i flera års tid försummat datasäkerheten trots att jag innerst inne vetat vad som borde göras. Det är lite som med besluten att införa en mer hälsosam livsstil: från och med i morgon ska jag gå och lägga mig tidigare, äta mindre socker, träna mer och öva upp min rörlighet – kanske börja med yoga, eller pilates.

Skillnaden är att valet att leva eller inte leva mer hälsosamt främst påverkar mig själv medan slarv i datasäkerheten kan drabba dem jag är i kontakt med professionellt. I värsta fall kan en källa råka riktigt illa ut. Bara att ha haft kontakt med en journalist kan vara ödesdigert för visselblåsare, i vissa länder kan det till och med leda till döden.

Det fina med Wedenborgs och Ransbys föreläsning var att syftet trots allt inte var att få journalisterna att känna sig som dåliga människor utan att hjälpa oss att bli bättre.

När det kommer till kritan är det egentligen ganska lätt att ta de första stegen: Kryptera dina arbetsredskap och skapa starka lösenord (använd bland annat en lösenordstjänst för att inte behöva skapa 50 olika lösenord). Det är också bra att installera Signal och fundera på vilka säkerhetsrisker du egentligen möter.

 

Ett av kärnbudskapen i föreläsningen var att vi ska stärka datasäkerheten innan vi verkligen behöver den – då är det antagligen för sent. Du som jobbar på en redaktion kan ta upp detta med dina kolleger och framför allt med it-avdelningen – datasäkerhet är en kollektiv gärning.

Jobbar du i en grupp spelar det ingen roll hur noga du själv är om de andra inte följer samma rutiner. Inga lösenord i världen hjälper heller om du på tåget eller på ditt favoritkafé lämnar din dator eller telefon framme och öppen när du går på toaletten.

Och nej. Jag har inte börjat med pilates men nog krypterat min hårdskiva.


Vill du veta mer? Läs Wedenborgs och Ransbys tips på cryptoguide.dk10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta