Sydämellinen ulkoilmaihminen

JOURNALISTI
13.4.2018

Tim Bird

Kirjoittaja on Fran Weaverin ystävä ja kollega.

Kuolleita: Francis ”Fran” Weaver

Freelancetoimittaja ja kääntäjä Francis ”Fran” Weaver kuoli Espoossa 25. maaliskuuta. Hän syntyi Manchesterissa, Englannissa 14. kesäkuuta 1960.

Weaver asui Suomessa 1980luvun alkupuolelta saakka. Hän työskenteli ensin englannin opettajana, kunnes siirtyi kääntäjäksi ja toimittajaksi. Weaver oli arvostettu matkailu- ja ympäristöjournalisti. Hän toimi aktiivisesti Matkailutoimittajien Killassa ja Ympäristötoimittajissa.

Weaverin älyllinen ja fyysinen energia olivat legendaarisia. Vieraan tavatessaan hän ystävystyi minuuteissa, eikä koskaan jättänyt väliin mahdollisuutta osallistua tapaamisiin ja juhliin. Asenteiltaan hän oli kosmopoliitti, mutta pohjoisenglantilainen tausta oli iskostanut häneen epäluulon turhamaisuutta ja tuhlailevuutta kohtaan.

Weaver harrasti musiikkia, ornitologiaa, patikointia ja jalkapalloa. Hän soitti aikanaan banjoa ja mandoliinia Boolabus-irlantilaismusiikkiyhtyeessä. Hän oli Manchester Cityn elinikäinen kannattaja ja rakasti pelata itsekin.

Ulkoilmaharrastuksissa Weaver oli elementissään. Sellaisena hän jää mieleeni: seisomassa kaukaisella Itämeren saarella, hiukset tuulen tuivertamana, kiikarit nenällään.1 2020
Arkisto

Työnantaja haluaisi sopimisen sijaan sanella, ja sehän ei käy

Meneillään olevat tes-neuvotteluissa näyttää siltä, että työnantaja haluaa yhä enemmän määräysvaltaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Freelancerin vaihtoehdot

Kannattaako freelancerin olla työntekijänä osuuskunnassa, ”kevytyrittäjä” vai kokonaan omillaan? Journalisti vertaili työosuuskuntien ja laskutuspalveluiden hyötyjä oman toiminimen perustamiseen.

Vaihdat mieluummin työpaikkaa kuin vitsejäsi, Markku Mantila

Ilkka-Pohjalaisen uusi päätoimittaja haluaa tehdä journalismia samalla tavalla kuin 1970-luvun heviä.

Politiikan journalismista ei voi siivota pois politiikkaa

”Poliitikot mielellään hämärtävät arvojen tärkeyttä politiikanteossa. Median ei pidä lähteä tällaiseen pelleilyyn mukaan”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Tällainen oli media-alan vuosi 2019

Digi-alv laski, JSN:n puheenjohtaja vaihtui ja postinjakelu oli tapetilla. Uutisraportointia värittivät ”ovilivet”. Kokosimme yhteen media-alan keskeisiä tapahtumia.

Harkkapaikat eivät ole mukana kesätyöhaun aikataulusuosituksessa – pitäisikö niiden olla?

”Harjoittelupaikkojen sisällyttäminen suositukseen selkiyttäisi prosessia, mutta kasvattaisi tammikuun rekrytointisumaa. Kovenisiko kilpailu myös harjoittelupaikoista”, pohtii Laura Forsén kolumnissaan.

Vi och de andra

”Journalistkåren, som jag känner den, är rätt homogen, vi lever våra liv med liknande förutsättningar inom snarlika ramar”, skriver Mikaela Löv.

Terveyskysely: Stressi ja epävarmuus piinavat freelancereita

Terveet elämäntavat eivät ole säästäneet freelancetoimittajia terveyshuolilta. SFJ ja Sydänliitto selvittivät freelancereiden hyvinvointia viime vuoden marras-joulukuussa.

Arkikieli voi tuntua asenteelliselta

”Sanomalehtitekstin vankka kehikko on yleiskieli, josta poikkeaminen pistää silmään”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Dustin Hoffman osaa näytellä

Kulttuuritoimittaja Harri Römpötti pääsi harvinaisen yksityisnäytöksen, kun Dustin Hoffman kieltäytyi lopettamasta haastatteluaikaansa lyhyeen.

Kotimaan kantava voima

Kuolleita: Tuottaja Tuija Tiihonen 23. 12. 1956 Joroinen – 26. 12. 2019 Kirkkonummi

Elämän äänen vahva tallentaja

Kuolleita: Toimittaja Leena Jäppinen 7. 9. 1954 Suonenjoki – 19. 12. 2019 Tampere

”Jos olisin ollut hukassa, minut olisi jo löydetty”

Kuolleita: Toimittaja Ulla-Maija Paalu 4. 7. 1947 Uusikaupunki – 6. 12. 2019 Uusikaupunki.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta