Tiina Merikanto on saanut kiittävää palautetta jutuistaan myös terveydenhuollon ammattilaisilta. Sote-vinkkejään hän jakaa myös 20.–21. huhtikuuta Helsingissä järjestettävässä tutkivan journalismin Tutki-konferenssissa.

Soten suomentaja

JOURNALISTI
13.4.2018

Marja Honkonen, teksti
Liisa Huima, kuva

Tiina Merikanto jaksaa vääntää rautalankaa aiheesta, johon monet ovat jo kyllästyneitä.

Pääsevätkö toimittajat raportoimaan maakuntavaalien tuloksia lokakuussa? Sitä Ylen sosiaali- ja terveysaiheisiin erikoistunut toimittaja Tiina Merikanto ei suostu ennustamaan.

”Aika näyttää!” hän sanoo.

”Sotesta ei koskaan tiedä. Se on näinä vuosina nähty.”

Merikannon arvaus olisi varsin valistunut. Hän on seurannut sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta alusta lähtien – riippumatta siitä, minkä hallituksen kaudelle alun laskee.

Sekä termit että itse järjestelmä on pantu useasti uusiksi. Sotea on erittäin vaikeaa kansantajuistaa, Merikanto myöntää.

”Ei ihme, että monet ovat aika kyllästyneitä siihen.”

 

Joka juttua ei voi aloittaa nollasta, joten Merikanto kirjoittaa eri jutut tietoisesti eri yleisöille. Tarvitaan sekä aihetta selittäviä uutisia että analyyseja asiaan paneutuneille.

”Jos journalismi puhuisi vain siitä, mitä sote tarkoittaa ruohonjuuritasolla, emme toteuttaisi vallan vahtikoiran roolia”, Merikanto sanoo.

Ei rautalangan vääntäminenkään silti kyllästytä. Vastikään Merikanto teki kollegansa Ville Juutilaisen kanssa sote-pelin. Sen takana on valtavasti journalistista työtä.

”Ajattelen, että uudistus on oikeasti tavattoman tärkeä. Harva asia Suomessa koskettaa ihan jok’ikistä ihmistä jossain elämänvaiheessa. Tämä koskettaa.”

 

Sosiaali- ja terveysaiheita Merikanto on seurannut toistakymmentä vuotta. Hän on muun muassa tehnyt dokumentteja kipeistä aiheista, kuten omaishoitajan arjesta Alzheimeria sairastavan puolison kanssa.

Sairaus, kärsimys ja kuolema koskettavat kaikkia, mutta jäävät edelleen talouden ja politiikan varjoon, Merikanto sanoo. Sosiaali- ja terveysjournalismin arvostus on silti hänestä kasvanut.

Sote-uudistuksen seuraaminen on ollut Merikannolle toisella tapaa vaikuttavaa kuin dokumenttien tekeminen, valtavan opettavaista.

Siksi, jos uudistus ei vieläkään valmistu, Merikanto lupaa jaksaa tulkata sen käänteet kansalaisille.

”Sote on aina kiinnostavaa.”5 2019
Arkisto

Toimittaja Aarno Malin tutki ihmismielen sairaimpia puolia ja sairastui itse

Journalistit joutuvat kohtaamaan mieltä järkyttävää materiaalia, mutta sen käsittelyyn on tarjolla vain vähän keinoja. Aarno Malin löysi Tor-verkosta sivuston täynnä lasten kiduttamista. Hän kirjoitti aiheesta jutun ja päätyi traumaterapiaan.

"Musiikkijournalismista on tehty musiikkibisneksen vihollinen"

Nykytilanteesta on syyttäminen erityisesti isoja artisteja ja heidän levy-yhtiöitään, kirjoittaa toimittaja Mervi Vuorela

Ylensyömät

Yle käyttää ohjelmahankinnoissaan paljon rahaa ja valtaa. Freejournalisteille, ohjaajille ja muille sisällöntuottajille yhtiö näyttäytyy joskus kyykyttävänä jättiläisenä. 24 tekijää kertoi Journalistille kokemuksistaan Ylen hankintakoneiston rattaissa.

Hallitusohjelma herättää toivoa – nousemmeko vihdoin pohjoismaiselle tasolle?

Media poikkeaa suurimmasta osasta muuta liiketoimintaa, ja median tukeminen oikeilla tavoilla on demokratian tukemista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Suosittelet kaikille päätoimittajille politiikkaan lähtemistä, Jouni Kemppainen

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen lähti eurovaaliehdokkaaksi, koska Juha Sipilä pyysi.

Näin käsikirjoituksesta syntyy esikoiskirja

Keväällä 2017 kustannustoimittaja Petra Maisonen avasi Tammen sähköpostista Satu Vasantolan käsikirjoituksen. Kirja valmistui vuodessa, mutta työ sen parissa jatkuu yhä.

Politiikan toimittajien työ muistuttaa scifiä, fantasiaa ja kauhua

Vaalien kaltaisissa julkisissa spektaakkeleissa ihmisten on varsin helppoa tarkistaa itse, mitä tapahtui. Ei siihen väliin tarvita toimittajaa. Sen sijaan asiantuntevaa toimittaja tarvitaan kuvailemaan, mitä muuta olisi voinut tapahtua, kirjoittaa Janne Zareff.

Yritys ja erehdys

On arkipäivää, että oikeinkirjoitusohjeiden vastaiset yritysnimet lipuvat lehteen sellaisenaan kenenkään puuttumatta, vaikka aihetta olisi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vaikka Spleenish-kirjan tekeminen oli voimauttavaa, Ulla Donner pelkäsi, että tulos olisi muiden mielestä itsekeskeinen ja tylsä. ”Siksi olen ollut tosi iloinen, kun lukijat ovat kertoneet tunnistaneensa siitä itseään. Kun huomaa muidenkin pohtivan samoja ongelmia, ne eivät enää tunnu niin hallitsemattomilta.”

Freelancekuvittaja Ulla Donner teki ahdistavista tunteistaan sarjakuvakirjan

Omia kokemuksiaan saa käsitellä juuri niin hilpeästi tai epäkunnioittavasti kuin haluaa. Toisten kokemusten kanssa olisi vaikeampaa, Ulla Donner sanoo.

När FNB lades ner lyfte Ny Tids chefredaktör Janne Wass upp frågan om hur statsstödet för tidningar på minoritetsspråk ska fördelas. ”Jag ansåg då och anser fortfarande att stödet inte ska gå oavkortat till SPT eftersom det är att kanalisera pengarna till KSF Media och HSS Media.”

Statsstöd öppnade dörrar för finlandssvenska medier

I fjol gick hela statsstödet för tidningar på minoritetsspråk för första gången till enbart svenskspråkiga aktörer. För Ny Tid och Nyhetsbyrån SPT är externa stöd ”avgörande”.

Käyttääkö ostaja sinua pankkina? Freelancerin kannattaa olla tarkkana maksuajoista

Laki rajaa maksuajan pituuden yritysten välisessä kaupassa 30 päivään, mutta tästä voidaan poiketa sopimalla. Mediayritykset käyttävät mahdollisuutta kernaasti, kirjoittaa Journalistiliiton freelance-asioista vastaava lakimies Hannu Hallamaa.

I kläm mellan lördagskorven och avokadon

Att skriva om klimatfrågan är bland det känsligaste man kan ta sig för. Det påminner närmast om flyktingfrågan 2016, skriver Journalistens nya kolumnist Mikaela Löv-Alden.

Kun toimittaja kysyy, hänelle vastataan

”Kaupunginjohtajalle kenties syyte sairaalajupakassa. Kukaan ei halua kommentoida” -juttu tuskin olisi nähnyt päivänvaloa Keskisuomalaisessa. Oli siis aika vaihtaa haastattelutaktiikkaa, Heikki Kuutti kirjoittaa.

Etujärjestön sielu

Kuolleita: Asiamies Arja Hellman 6. 2. 1946 Heinola  – 13. 5. 2019 Helsinki

Luonnonvoima

Kuolleita: Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen 17. 2. 1948 Laukaa – 3. 5. 2019 Laukaa

Kannustava kulttuuritoimittaja

Kuolleita: toimittaja Oiti Kotamo 5. 8. 1925 Virrat – 10. 2. 2019 Savonlinna

Suurisydäminen toimittaja

Kuolleita: Toimittaja Irene Sillanpää 26. 6. 1958  Helsinki – 12. 1. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta