Ella Kiviniemi opiskelee nyt valokuvataidetta Aalto-yliopistossa ja kertoo taideilmaisun tuntuvan vapauttavalta. Opinnoissaan hän on muun muassa pyytänyt ihmisiä kirjoittamaan hänen kuvaamiinsa kortteihin, mitä ajattelivat metron liukuportaissa. Yhden pääsi kirjoittamaan myös Sabina Sjölund (vasemmalla).

Luontevasti läsnä kameran kanssa

JOURNALISTI
23.3.2018

Marja Honkonen, teksti
Kai Widell, kuva

Vuoden lehtikuvasta palkittu Ella Kiviniemi etsii keikoilla yhteyttä kuvattavaan ja rauhaa tekemiseen.

Kun kuvaaja Ella Kiviniemi menee keikalle, hän katsoo ensimmäisenä valoa. Jos on kiire, kuvattavan voi pyytää siirtymään sille otolliseen kohtaan, ja kuva syntyy nopeasti.

Mieluiten hän kuitenkin tekee työnsä rauhassa, kuulostellen millaiset kuvattavan tunnelmat ovat.

”En ajattele mistään keikasta, että se olisi rutiinikeikka”, muun muassa Aamulehdessä ja Keskipohjanmaassa työskennellyt Kiviniemi, 26, sanoo.

”Kanssani työskennelleet toimittajat tietävät kyllä, että minulla menee aikaa”, hän sanoo nauraen.

Parhaimmillaan syntyy yhteys kuvattavaan, ja kameran läsnäolo muuttuu luontevaksi.

Mitään erityisiä rentoutusniksejä Kiviniemellä ei ole. Joskus hän muistuttaa, ettei kuvan onnistuminen ole kohteesta kiinni.

”Saatan sanoa, että ole rauhassa, on minun vastuullani, että kuvasta tulee hyvä.”

 

Siten syntyi myös Kiviniemen voitokas kuva kuolleesta riekosta. Se otettiin Hyvän sään aikana -kirjaa varten, päätyi sen kanneksi ja palkittiin Kuvajournalismi 2017 -kisassa vuoden lehtikuvana.

Ilmastonmuutosta käsittelevä Hyvän sään aikana syntyi Tampereen yliopiston journalistiikan ja kuvajournalismin opiskelijoiden tekemänä, vierailijaprofessori Han-na Nikkasen ohjauksessa. Kirjaprojekti vei kandiopintojaan viimeistelleen Kiviniemen Kilpisjärven biologiselle tutkimusasemalle.

Otos ei syntynyt heti tutkimusteknikon esitellessä pakastettujen eläinnäytteiden kokoelmaa. Kiviniemi palasi samana iltana ottamaan lisää kuvia, rauhassa.

Riekon kanssa hän vietti kahden pitkän tovin, kunnes olo oli hieman syyllinen.

”Tuntui, että olin vaivannut sitä jo liikaa.”

Hauraan olennon kuvaaminen kun ei lopulta ollut niin kovin erilaista kuin elävän kohteen.

 

Still-kuvien ohella Ella Kiviniemi on tehnyt videodokumentteja.

”Dokumenttia kuvatessa täytyy olla näkymättömämpi kuin stilliä tehdessä. Täytyy melkein pidättää hengitystä, ettei häiritse tilannetta.”


Lue lisää

Kuvajournalismi-kisan voittajat - Vuoden lehtikuva tiivistää ilmastonmuutoksen yhteen ruutuun (Journalisti 8.3.2018)

Kuva suomalaisen yhteiskunnan toimivuudesta - vuoden uutiskuvan ottanut Liisa Huima oli sattumalta paikalla, kun poliisi otti kiinni Turun puukottajan (Journalisti 8.3.2018)6 2019
Arkisto
Ylessä työskentelevät Seurin veljekset löysivät toisensa aikuisuuden kynnyksellä. Ville (oik.) vei Ollin alaikäisenä Helsingin baareihin.” kuva: Jaakko Martikainen

Miltä tuntuu, kun haastateltavat kuvittelevat jatkuvasti puhuvansa veljelle?

Tai kun joutuu kilpailemaan perheenjäsenen kanssa saman alan työpaikoista? Toimittajina työskentelevät sisarusparit avasivat perhe- ja työsuhteitaan.

Jos työnantaja ei ole uskollinen, ei työntekijänkään tarvitse olla

”Työntekijän ei ole järkevää sitoutua tai joustaa enempää kuin työpaikka on valmis sitoutumaan ja joustamaan”, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Ylelle vinoilu loppuu sinun vahtivuorollasi, Johanna Lahti?

Johanna Lahti aloittaa marraskuussa Ilta-Sanomien uutena vastaavana päätoimittajana. ”Kiroiluni on asettunut sellaiselle tasolle, että minut voi päästää huoletta myös kalustettuihin huoneisiin.”

Lukijat maksavat luottamuksesta, epäpuhtaasta journalismista ja fermentointikursseista

Journalismia on aina rahoitettu muullakin kuin hardcore-uutisilla. Journalistien on vain vaikea myöntää sitä, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Näin syntyvät media-alan työehtosopimukset

Paljonko saat palkkaa, kuinka pitkä lomasi on ja joudutko tekemään kiky-tunteja? Muun muassa nämä kysymykset ratkaistaan syksyn ja talven tes-neuvotteluissa. Näin neuvotteluvalmistelut etenevät.

Maryan Abdulkarim on muun muassa kolumnisti, käsikirjoittaja, kirjailija ja taiteilija. ”Tätä urapolkua en osannut suunnitella, vaan asiat ovat seuranneet toisiaan. Kun joku pyytää mukaan johonkin, mietin aina, olenko riittävän hyvä tähän. Mutta kun epäilyistään huolimatta lähtee mukaan, huomaa, että okei – minusta on myös tähän.”

Miksi vähemmistön asiat näyttäytyvät enemmistön kiusana, kysyy Maryan Abdulkarim

”Sysäys ajatusteni sanallistamiseen oli Helsingin Sanomien juttu, jossa lukija kysyi, miksi suihku ja vessanpönttö sijoitetaan kylpyhuoneessa vierekkäin niin, että sukat kastuvat, ja arkkitehti vastasi, että esteettömyysmääräysten takia.”

Pari klikkausta voittaa pään raapimisen

”Arvailu ja kritiikitön googlailu ovat journalismissa edelleen turhan yleisiä menetelmiä varsinkin kiireessä. Ilahduttavan moni toimittaja on kuitenkin vähitellen löytänyt luotettavat verkkopalvelut”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Emojier som journalistik

”Uppdateringen är mångas första kontakt med den journalistik som följer och att fånga läsarens uppmärksamhet är i det här fallet att färga den”, skriver Dan Lolax.

Huolellinen töistä sopiminen helpottaa asiakkaan ja freelancerin elämää

Vaikka ulkoistettaessa työstä halutaan eroon, työn suunnittelu ei saisi päättyä ostajan päässä siihen, kun päätös ulkoistamisesta tehdään, kirjoittaa Hanna Kokkonen.

Raskaus ei ole syy olla jatkamatta määräaikaisuutta

”Raskauden tai äitiyden takia voi tulla helposti syrjityksi huomaamattaan. Aina työnantajakaan ei ymmärrä tekevänsä väärin”, kirjoittaa Journalistiliiton lakimies Rami Lindström.

Tommy Pohjola on kokenut penkoja

Tommy Pohjola aloittaa Journalistin määräaikaisena toimittajana 2. syyskuuta.

Alaston paparazzi nappasi uutiskuvan

”Vielä vettä tippuen kaivoin kameran laukusta, vaihdoin zoomin ja otin matalan tähtäysasennon kylmälle ikkunalaudalle”, kirjoittaa Jukka Järvelä.

Intohimoinen tekniikkatoimittaja

Kuolleita: Toimittaja Tero Lehto 25. 5. 1978 Espoo – 3. 7. 2019 Helsinki

Kotiseutu- ja paikallislehtimies

Kuolleita: paikallislehtimies Kurt Ratia 28. 9. 1943 Lahti – 11. 3. 2019 Hyvinkää

Intohimona radio

Kuolleita: toimittaja Heikki Peltonen 27. 6. 1947 Uusikaupunki – 3. 7. 2019 Merikarvia

Toimittajasta jäi muisto itärajalle

Kuolleita: toimittaja Urho Kinnunen 28. 6. 1930 Ilomantsi – 18. 6. 2019 Ilomantsi

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta