Pimeällä puolella

JOURNALISTI
23.3.2018

Lauri Rotko

lauri.rotko@gmail.com

Kirjoittaja on heinolassa asuva freelancevalokuvaaja.

Mainosmaailmasta tarttuu matkaan muutakin kuin stressi, kirjoittaa Lauri Rotko kolumnissaan.

Freelancekuvajournalistin ovella kolkuttelee jatkuvasti peikko, joka kyselee, onkohan herralla vielä ensi kuussa töitä. Tämän epämiellyttävän hahmon karkottamiseksi on syytä vilkaista ”pimeälle puolelle” eli hankkia asiakkaita myös mainosmaailmasta. Toki vanhatkin asiakkaat tilaavat, mutta kuvajournalismin tehostusvimmassa on viisasta varautua siihen, että eivät tilaa.

Pari juttua on hyvä tietää ennen kuin menee mainosmaailman neuvotteluissa alkua pidemmälle. Ensinnäkin hinnat on kerrottava kolmella. Hommien suunnitteluun ja viilaamiseen menee hitosti aikaa.

Toisekseen työ tehdään yleensä melko hitaasti. Kun on tottunut, että kuvien pitää olla huomisen lehdessä, väljempi aikataulu tuntuu luksukselta. Art directorin suu napsahtaa äänekkäästi auki, kun kerrot tuuppaavasi valmiit kuvat hänelle ylihuomenna. Joillain kuvajournalismin normeilla voi mainosulottuvuudessa näköjään myös häikäistä.

Mutta ensin olisi myytävä itsensä. Kerran tein myyntityössä oikopolun: Valitsin kymmenen kivaa tulevaa asiakasta ja näppäilin kaikille saman sähköpostin. Olen taitava siinä ja hallitsen tätä, katso kuvat, ja viesti matkaan. Hommaan kului ehkä tunti. Vuoden markkinointiponnistelut hoidettu tehokkaasti.

Kukaan ei vastannut.

Sovi ennemmin tapaaminen. Huomioi, että portfoliossa eivät riitä pelkät repparit ja uutiskuvat. Nyt pitää olla nättiä kuvaa, siistiä settiä ja kaunista valoa.

Usein mainostoimistoväki kuitenkin arvostaa myös lehtityössä rutinoituneen tekijän kuvien aitoutta. Studiokuvia ei portfolion tarvitse pursuta.

Joskus pimeän puolen porukka haluaa, että markkinointikuvat näyttävät lehtikuvilta. Olen usein kuullut, että tavoitteena on saada lehtikuvamaista materiaalia. Sellaista aitoa, sellaista missä on rosoa.

Pimeällä puolella on kovempi stressi. Hommat venyvät ja täyttävät aivokapasiteettia. Silti mainosmaailmasta tarttuu matkaan muutakin kuin stressi. Kun rikkoo vakiintuneen kuvan tekemisen tapansa, huomaa kehittyvänsä myös kuvajournalistina.

Osaamistaan kannattaa hajauttaa. Jos onnistut pistämään toisen jalan pimeälle puolelle, pysyy mainitsemani peikko hyvin todennäköisesti poissa.

Silloin voi huoletta sanoa ei keikoille, joista ei makseta kunnollista korvausta.9 2019
Arkisto

Kuolema toimituksessa

Kollegan kuolema pysäyttää toimituksen ja tuo työyhteisön hoidettavaksi paljon käytännön asioita. Surun hoitamiseen ei sen sijaan ole valmista reseptiä.

Daniel Nissén, Lukas Kallenberg,  Mathilda Kull och Karolina Åsmus jobbar på Vasabladet. De unga journalisterna upplever att inhoppare och fast anställda behandlas likvärdigt. Alla är inbjudna till samma personalfester och interna fortbildningar och ingår i samma diskussionsforum. ”Man är en i gänget. Det är viktigt att man får vara med i gemenskapen för att trivas på jobbet”, säger Mathilda Kull.

Journalistförbundet ifrågasätter en praxis där många inhoppare jobbar heltid länge

Under vilka villkor jobbar inhopparna och hur mycket av jobbet görs egentligen av dem? Journalisten utredde en brokig praxis.

Naistenlehdet laajentavat naiskuvaa

”Juuri naistenlehdet ovat tehneet naisia näkyviksi ja laajentaneet naiskuvaa sekä lisänneet ylipäänsä suvaitsevaisuutta kertomalla erilaisuudesta”, kirjoittaa Iina Artima-Kyrki.

Työnantaja esittää poikkeuksellisen törkeitä muutoksia työehtosopimuksiin

Mitä tapahtuu, jos työntekijä marssii neuvottelupöytään samanlaisin esityksin kuin työnantaja? kysyy Maria Pettersson.

Politiikkaa on helpompi tehdä, kun toimittajat eivät kyttää, Veli Liikanen

Vihreät päätti lopettaa puoluelehtensä rahoittamisen toimitusta kuulematta. Puoluesihteeri Veli Liikanen ei halua avata aiheesta käymiään keskusteluja.

Moraalittomien väitteiden jyrkkä tuomitseminen ei välttämättä ole tehokasta

Jos jatkuvasti puhumme jostain radikaalina pidetystä ajatuksesta, tuolla ajatuksella on hyvät mahdollisuudet muuttua yhteiskunnan silmissä hiljalleen maltilliseksi ja mahdolliseksi, Janne Zareff pohtii kolumnissaan.

Du skall icke normalisera

Dan Lolax har svårt att acceptera tanken att det finns ämnen som journalister inte ska gå och peta i.

Työehdoista neuvotellaan salassa – miksiköhän?

Neuvottelut työn ehdoista pitävät Journalistiliiton puheenjohtajan kiireisenä. Eräs pimeä perinne mietityttää Hanne Ahoa.

Näin syntyy MTV:n meteorologin sääennuste

Forecan ja MTV:n meteorologi Miina Manninen tietää viikonlopun sään ennen kuin muu Suomi herää.

Olen Retail Manager, sanoi haastateltava

Yhä suurempi osuus yritysväestä tuntuu uskovan, että englanti parantaa menestyksen mahdollisuuksia kotimaassakin, Ville Eloranta kirjoittaa.

”Ilmastonmuutos trendaa nyt kaikkialla, ja ihan syystä. Mutta järjestöt ja brändit käyttävät ilmastoahdistusta keppihevosena omalle asialleen. Joskus on vaikea erottaa, mikä on aiheellista ja mikä ei”, Maria Veitola sanoo.

Maria Veitola kysyy tyhmiä ja se kannattaa

”Se ei aina ole helppoa, mutta usein toimittajan kannattaisi tekeytyä vähän hölmöksi. Katselijat ja kuuntelijat kiittävät, kun tulee parempi ohjelma”, toimittaja Maria Veitola sanoo.

Moni maalittamiseen soveltuva rikosnimike on asianomistajarikos. Yksittäisen virkamiehen kynnys rikosilmoituksen tekemiseen voi olla korkea. Muiden muassa poliisi, syyttäjät, tuomarit ja käräjäoikeuksien laamannit toivovat asiaan pikaista muutosta.

Maalittaminen halutaan kriminalisoida, mutta asia etenee hitaasti

Päättäjät puhuvat julkisuudessa asian kiireellisyydestä, mutta oikeusministeriössä mitään hanketta ei ole käynnissä.

Tapahtumien ”sivutuotteena” syntyy yhteisöllisyyttä

”Jo Helsingin Sanomalehtimiesyhdistyksen ja Aikakauslehdentoimittajien yhdistyksen yhdistymistä suunniteltaessa tavoitteeksi otettiin hyvät jäsentilaisuudet”, kirjoittaa toiminnanjohtaja Kaija Plit.

Tinkimätön toimittaja ja aktiivinen osallistuja

Kuolleita: Toimittaja Tuula Helariutta 24. 4. 1949 Punkalaidun – 10. 9. 2019 Huittinen

”Journalistin tehtävä on kysyä miksi”

Kuolleita: Toimittaja Martti ”Maxi” Kaukonen 15. 9. 1947 Rovaniemi – 12. 10. 2019 Kuopio

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta