Matkaaja. Paluu sodasta -jutun tekeminen vaati henkistä matkailua Helsingistä Syyriaan ja nykyisyydestä menneeseen. ”Kun kertoo vierastaistelijailmiöstä, pitää selvittää, mitä Syyriaan lähteneet tiesivät sodasta tapahtumahetkellä. Asioita ei voi tulkita sen läpi, mitä nyt tiedetään”, Anu Nousiainen sanoo.

Mitä Syyriassa tapahtui?

Anu Nousiainen, 52

Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja, VTM.

Työskennellyt HS:ssa vuodesta 1989 eri toimituksissa ja Kaukoidän-kirjeenvaihtajana. Journalist Fellow Oxfordin yliopiston RISJ-instituutissa 2013.

Bonnierin Vuoden journalisti 2011, Sanomalehtien liiton Paras juttu -palkinto 2013.

JOURNALISTI
23.3.2018

Nina Erho, teksti
Heli Blåfield, kuva

Anu Nousiainen ei juuri saanut palautetta jutustaan Syyriaan sotaan lähteneistä nuorista. ”Ehkä kommentoimista helpompaa oli jäädä odottamaan, tuleeko syytteitä”, hän kertoo.

”Juttuprosessi alkoi jo loppukesällä 2014. Tein silloin juttua nuorista suomensomalialaisista, jotka olivat lähteneet Syyriaan sotaan. Samalla tapasin muslimiksi kääntyneen suomalaisen miehen ja aloin pitää häneen yhteyttä. Hänellä oli kiinnostava tausta, ja hän oli opiskellut pitkään Pohjois-Afrikassa”, sanoo Kuukausiliitteen toimittaja Anu Nousiainen viime toukokuussa ilmestyneestä Paluu sodasta -jutustaan.

”Muutaman kuukauden kuluttua tuli uutinen, että KRP oli pidättänyt tämän ’Villen’ ja kolme muuta, ja heitä epäiltiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista. Se vaikutti oudolta verrattuna siihen, mitä terrorismilla kansainvälisessä humanitaarisessa oikeudessa tarkoitetaan.

Keväällä 2017 lähdin selvittämään, mitä miehet olivat tehneet matkustettuaan Syyriaan ja mitä tapahtui, kun he palasivat Suomeen. Kokosin massiivisen aikajanan, jossa peilasin miesten kertomuksia ja valokuvia muihin tietoihin sotatapahtumista ja kymmenistä ryhmistä, joita siellä toimi. Taustatyöhön verrattuna itse kirjoittaminen vei paljon vähemmän aikaa. Poikkeuksellista jutussa oli se, että aihe oli niin monimutkainen ja vaikea. Mietin, onko minulla ollenkaan samat tiedot kuin miehillä ja KRP:lla.

Vaikka miehet eivät ole jutussa nimillään, julkisuuteen tuleminen oli iso asia, koska terrorismi on niin pelottava sana ja Syyrian sotaan lähteneet on julkisesti demonisoitu. Palautetta jutusta ei juuri tullut. Ehkä kommentoimista helpompaa oli jäädä odottamaan, tuleeko syytteitä.

Kun oikeudenkäynti alkoi, viranomaisten näkökulma painottui mediassa. Itselleni oli tärkeää, että myös syytettyjen ääni sai kuulua. Kun oikeuden ratkaisu tuli ja terrorismisyytteet hylättiin, tietenkin olin helpottunut. Jos tuomio olisi tullut, olisin kyllä ihmetellyt sitä tietojeni valossa.

Jos en olisi pitänyt Villeen yhteyttä niin pitkään, en olisi varmaan uskaltanut lähteä tekemään juttua. Vaikka ’ihmistuntemukseen’ olisi naiivia luottaa, jonkinlaisen käsityksen ihmisestä ja hänen ajatusmaailmastaan saa, kun puhuu monta kertaa, kysyy kysymyksiä ja saa vastauksia.”

Anu Nousiainen, 52

Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja, VTM.

Työskennellyt HS:ssa vuodesta 1989 eri toimituksissa ja Kaukoidän-kirjeenvaihtajana. Journalist Fellow Oxfordin yliopiston RISJ-instituutissa 2013.

Bonnierin Vuoden journalisti 2011, Sanomalehtien liiton Paras juttu -palkinto 2013.

Aurora Rämön ja Elina Järvisen valinta

Suomen Kuvalehden toimittajat Aurora Rämö ja Elina Järvinen valitsivat esiteltäväksi Anu Nousiaisen Kuukausiliitteessä 6. toukokuuta 2017 julkaistun jutun Syyriaan sotaan lähteneistä suomalaisista muslimimiehistä:

”Anu Nousiainen on Suomen paras toimittaja. Hänen aiheensa ovat suuria ja vaikeita, materiaalinsa vastaansanomatonta ja tekstinsä poikkeuksetta hienosti rakennettuja.

Nousiainen on seurannut vuosia Suomesta Syyriaan lähteneitä nuoria ja kirjoittanut heistä kaksi erinomaista juttua. Ne ovat jääneet ainoiksi Suomessa.”8 2019
Arkisto

Freelancereiden tulot kasvavat ja he voivat hyvin, mutta he tekevät vähemmän journalismia

”On välttämätöntä, että liitto saisi jatkossa edustaa freelancereita neuvotteluissa”, kirjoittaa Maria Pettersson.

Suolen toiminta kiinnostaa lukijoita enemmän kuin politiikka, Anu Ubaud

Helsingin Sanomien uusi päätoimittaja Anu Ubaud on tarkka yöunistaan ja siitä, ettei HS tee sisältömarkkinointiyhteistyötä Kiinan kansantasavallan kanssa.

Putinin trollit hyötyisi kriittisyydestä, mutta on tärkeä, ainutlaatuinen teos

”Kirjalla on kaksi suurta ansiota. Ensimmäinen on se, että Aro paljastaa, miten vaisusti isot yhtiöt kuten Facebook, Twitter ja Google ovat toimineet propagandaa vastaan”, kirjoittaa Anna-Lena Laurén arviossaan Jessikka Aron kirjasta.

Kiire on huumetta, kyvyttömyyttä ja usein oma valinta

”Olisiko sinulla vähemmän syövyttävää kiirettä, jos veisit asiat useammin loppuun saakka ja ottaisit vastuun päätöksistäsi”, kysyy Lauri Rotko.

När skattepengarna blev affärshemlighet

”Bara för att Finland just nu är det tredje minst korrupta landet i världen är vi på inget sätt immuna eller ens vaccinerade”, skiver Mikaela Löv.

Ylen journalismissa pitää näkyä yleisön arki

Poliitikot päättävät Ylen rahoituksesta ja tavoitteista. Näin tavoitteet vaikuttivat tasa-arvosta ja kotitöiden jakautumisesta kertovan jutun syntyyn.

Onko eropaketti hyvä diili? Siitä päättämiseen tarvitaan aikaa ja rauhaa.

Työsuhteiden päättäminen tapahtuu kaavamaisen mekaanisesti, vaikka siinä tilanteessa jos missä kaikkia pitäisi kohdella yksilöinä, kirjoittaa Tuomo Lappalainen

Uusi opiskelijalähettiläs Laura Forsén toivoo liiton puuttuvan palkattomiin harjoitteluihin

Laura Forsén aloitti lokakuun alussa Journalistiliiton opiskelijalähettiläänä. ”Uskon, että voin tuoda mukanani ajattelua 'boksin ulkopuolelta'.”

Jyrsijä ei pysynyt uskollisena latinalle

Ajatus gerbillistä oli sinänsä kaunis, kirjoittaa Ville Eloranta.

”Siellähän te olettekin”

Kuolleita: Uutisjuontaja Kari Toivonen 28. 7. 1942 Helsinki – 28. 9. 2019 Helsinki

Valoisa työkaveri on poissa

Kuolleita: Tapani Hannikainen 23. 3. 1958 Nuijamaa – 28. 9. 2019 Helsinki

”Pirzi” omistautui perheelle ja ystäville

Kuolleita: Toimistosihteeri Pirkko Vuortama 19. 6. 1940 Lappeenranta – 1. 3. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta