Kriittisesti kritiikistä

JOURNALISTI
23.3.2018

Marja Honkonen, teksti

Kriittinen piste -kirja osoittaa, että keskustelussa kulttuurikritiikistä on tilaa vielä muullekin kuin surkuttelulle, kirjoittaa Marja Honkonen.

Tämä teksti ei ole ammattiarvostelijan huolella punnitsema, analyyttinen kritiikki, vaan vilpitön lukusuositus. Se on hyvä todeta rehellisesti: muu tuntuisi huijaukselta, kun käsiteltävänä on Suomen arvostelijan liiton ensimmäistä kertaa julkaisema Kriittinen piste -vuosikirja.

Kriittinen piste jatkaa painotuotteena kokonaan verkkolehdeksi muuntuneen Kritiikin Uutisten työtä. Vuosikirja luotaa ajankohtaista kritiikkikeskustelua, suomeksi ja ruotsiksi, monelta kantilta.

Ja miten miellyttävä onkaan lukea, kun analyyttisen ajattelun ammattilaiset ottavat analyysin kohteeksi itsensä!

Esimerkiksi kulttuurista omimista ja antiautoritääristä kritiikkiä käsittelevien tekstien ote on henkilökohtainen, ja siksi viehättävä. Ne avaavat maallikolle kriitikon työtä ja sitä ohjaavia periaatteita nöyrällä, käytännöllisellä tavalla.

Tekisi muuten hyvää muillekin julkisia arvioita esittäville ammattiryhmille.

Raikkainta on, ettei kulttuurikritiikistä puhuta sukupuuttoon kuolevana eläinlajina. Kriittinen piste osoittaa, että keskustelussa on tilaa vielä muullekin kuin surkuttelulle.

Ville Hänninen (toim.): Kriittinen piste. Tekstejä kritiikistä 2018. Suomen arvostelijain liitto.4 2020
Arkisto

Lomauttaminen koronakiireen keskellä on moraalitonta, mahdollisesti jopa laitonta

Näyttää siltä, että moni mediayritys on ilmoittanut lomautuksista ja käynyt yt-neuvottelut ”varmuuden vuoksi”. Aikeissa on paljon moraalitonta ja mahdollisesti myös laitonta, kirjoittaa Maria Pettersson.

Tuomas Peltomäki työskentelee nyt kotonaan Hyvinkäällä. Seurana Nuka-koira.

Kollegan haastatteleminen on parasta journalismia, Tuomas Peltomäki

Nyt-liitteen esimies tietää, ettei Twitterissä selviä hengissä, ellei osaa näytellä tyhmää.

Mitt i vårt livs största story

”Det som händer ställer journalisten i svår position. Vi vinner ingenting på att skapa oro, men är trots allt satta till att granska makten, att ställa våra frågor i en situation där entydlig forskning saknas”, skiver Mikaela Löv.

Näin tehdään valaistus elokuvaan

Elokuvan valaistus on tarkkaa sunnittelua. Matleena Kuusela kertoo, miten työ eteni kesällä ensi-iltansa saavan Eden-elokuvan kohdalla.

Porsastelu päätyy joskus uutisiinkin

”Asiallisen uutistyylin ammattilaisillakin tuntuu olevan sisimmässään sokea piste yksittäisille värittyneille sanoille”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Uutismies jakoi ympärilleen hyvää mieltä

Kuolleita: Toimittaja Jussi Salokorpi 2.3.1964 Vaasa – 23.3.2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta