Kriittisesti kritiikistä

JOURNALISTI
23.3.2018

Marja Honkonen, teksti

Kriittinen piste -kirja osoittaa, että keskustelussa kulttuurikritiikistä on tilaa vielä muullekin kuin surkuttelulle, kirjoittaa Marja Honkonen.

Tämä teksti ei ole ammattiarvostelijan huolella punnitsema, analyyttinen kritiikki, vaan vilpitön lukusuositus. Se on hyvä todeta rehellisesti: muu tuntuisi huijaukselta, kun käsiteltävänä on Suomen arvostelijan liiton ensimmäistä kertaa julkaisema Kriittinen piste -vuosikirja.

Kriittinen piste jatkaa painotuotteena kokonaan verkkolehdeksi muuntuneen Kritiikin Uutisten työtä. Vuosikirja luotaa ajankohtaista kritiikkikeskustelua, suomeksi ja ruotsiksi, monelta kantilta.

Ja miten miellyttävä onkaan lukea, kun analyyttisen ajattelun ammattilaiset ottavat analyysin kohteeksi itsensä!

Esimerkiksi kulttuurista omimista ja antiautoritääristä kritiikkiä käsittelevien tekstien ote on henkilökohtainen, ja siksi viehättävä. Ne avaavat maallikolle kriitikon työtä ja sitä ohjaavia periaatteita nöyrällä, käytännöllisellä tavalla.

Tekisi muuten hyvää muillekin julkisia arvioita esittäville ammattiryhmille.

Raikkainta on, ettei kulttuurikritiikistä puhuta sukupuuttoon kuolevana eläinlajina. Kriittinen piste osoittaa, että keskustelussa on tilaa vielä muullekin kuin surkuttelulle.

Ville Hänninen (toim.): Kriittinen piste. Tekstejä kritiikistä 2018. Suomen arvostelijain liitto.1 2020
Arkisto

Työnantaja haluaisi sopimisen sijaan sanella, ja sehän ei käy

Meneillään olevat tes-neuvotteluissa näyttää siltä, että työnantaja haluaa yhä enemmän määräysvaltaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Freelancerin vaihtoehdot

Kannattaako freelancerin olla työntekijänä osuuskunnassa, ”kevytyrittäjä” vai kokonaan omillaan? Journalisti vertaili työosuuskuntien ja laskutuspalveluiden hyötyjä oman toiminimen perustamiseen.

Vaihdat mieluummin työpaikkaa kuin vitsejäsi, Markku Mantila

Ilkka-Pohjalaisen uusi päätoimittaja haluaa tehdä journalismia samalla tavalla kuin 1970-luvun heviä.

Politiikan journalismista ei voi siivota pois politiikkaa

”Poliitikot mielellään hämärtävät arvojen tärkeyttä politiikanteossa. Median ei pidä lähteä tällaiseen pelleilyyn mukaan”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Tällainen oli media-alan vuosi 2019

Digi-alv laski, JSN:n puheenjohtaja vaihtui ja postinjakelu oli tapetilla. Uutisraportointia värittivät ”ovilivet”. Kokosimme yhteen media-alan keskeisiä tapahtumia.

Harkkapaikat eivät ole mukana kesätyöhaun aikataulusuosituksessa – pitäisikö niiden olla?

”Harjoittelupaikkojen sisällyttäminen suositukseen selkiyttäisi prosessia, mutta kasvattaisi tammikuun rekrytointisumaa. Kovenisiko kilpailu myös harjoittelupaikoista”, pohtii Laura Forsén kolumnissaan.

Vi och de andra

”Journalistkåren, som jag känner den, är rätt homogen, vi lever våra liv med liknande förutsättningar inom snarlika ramar”, skriver Mikaela Löv.

Terveyskysely: Stressi ja epävarmuus piinavat freelancereita

Terveet elämäntavat eivät ole säästäneet freelancetoimittajia terveyshuolilta. SFJ ja Sydänliitto selvittivät freelancereiden hyvinvointia viime vuoden marras-joulukuussa.

Arkikieli voi tuntua asenteelliselta

”Sanomalehtitekstin vankka kehikko on yleiskieli, josta poikkeaminen pistää silmään”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Dustin Hoffman osaa näytellä

Kulttuuritoimittaja Harri Römpötti pääsi harvinaisen yksityisnäytöksen, kun Dustin Hoffman kieltäytyi lopettamasta haastatteluaikaansa lyhyeen.

Kotimaan kantava voima

Kuolleita: Tuottaja Tuija Tiihonen 23. 12. 1956 Joroinen – 26. 12. 2019 Kirkkonummi

Elämän äänen vahva tallentaja

Kuolleita: Toimittaja Leena Jäppinen 7. 9. 1954 Suonenjoki – 19. 12. 2019 Tampere

”Jos olisin ollut hukassa, minut olisi jo löydetty”

Kuolleita: Toimittaja Ulla-Maija Paalu 4. 7. 1947 Uusikaupunki – 6. 12. 2019 Uusikaupunki.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta