Kriittisesti kritiikistä

JOURNALISTI
23.3.2018

Marja Honkonen, teksti

Kriittinen piste -kirja osoittaa, että keskustelussa kulttuurikritiikistä on tilaa vielä muullekin kuin surkuttelulle, kirjoittaa Marja Honkonen.

Tämä teksti ei ole ammattiarvostelijan huolella punnitsema, analyyttinen kritiikki, vaan vilpitön lukusuositus. Se on hyvä todeta rehellisesti: muu tuntuisi huijaukselta, kun käsiteltävänä on Suomen arvostelijan liiton ensimmäistä kertaa julkaisema Kriittinen piste -vuosikirja.

Kriittinen piste jatkaa painotuotteena kokonaan verkkolehdeksi muuntuneen Kritiikin Uutisten työtä. Vuosikirja luotaa ajankohtaista kritiikkikeskustelua, suomeksi ja ruotsiksi, monelta kantilta.

Ja miten miellyttävä onkaan lukea, kun analyyttisen ajattelun ammattilaiset ottavat analyysin kohteeksi itsensä!

Esimerkiksi kulttuurista omimista ja antiautoritääristä kritiikkiä käsittelevien tekstien ote on henkilökohtainen, ja siksi viehättävä. Ne avaavat maallikolle kriitikon työtä ja sitä ohjaavia periaatteita nöyrällä, käytännöllisellä tavalla.

Tekisi muuten hyvää muillekin julkisia arvioita esittäville ammattiryhmille.

Raikkainta on, ettei kulttuurikritiikistä puhuta sukupuuttoon kuolevana eläinlajina. Kriittinen piste osoittaa, että keskustelussa on tilaa vielä muullekin kuin surkuttelulle.

Ville Hänninen (toim.): Kriittinen piste. Tekstejä kritiikistä 2018. Suomen arvostelijain liitto.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta