Kohti feminismiä Venäjällä

Bella Rapoport

37-vuotias pietarilainen feministiaktivisti, toimittaja ja antropologi.

Tehnyt töitä toimittajana vuodesta 2011. Uransa alussa toimi pääasiassa lifestyle- ja elokuvatoimittajana. Vähitellen alkoi painottaa feministisiä teemoja, ja kirjoitti etenkin naisiin kohdistuvasta väkivallasta, seksuaalivähemmistöistä ja maan naiskuvasta.

Sairastuttuaan työuupumukseen on vähentänyt journalistista työtä. Valmistelee maisterintutkielmaa.

JOURNALISTI
23.3.2018

Veera Vehkasalo, teksti
Kimmo Räisänen, kuva

Bella Rapoport on venäläinen toimittaja ja feministi, joka on optimistinen kotimaansa kehityksen suhteen.

”Vielä muutama vuosi sitten olin melkein ainoa, joka kirjoitti Venäjällä feministisestä näkökulmasta”, muistelee Bella Rapoport.

Hän vieraili Helsingissä naistenpäivän aattona puhumassa naisten oikeuksista Venäjällä.

Rapoportin aloittaessa työnsä teema oli vähän esillä, ja feminismillä oli huono kaiku.

”Kun nainen sanoi olevansa feministi, hän sai kuulla olevansa tyhmä ja aggressiivinen. Se oli hyvin vaikeaa. Kaikki mitä kirjoitin, kirvoitti naurua ja haukkuja.”

Suurin häly syntyi vuonna 2015, kun Rapoport syytti artikkelissaan maan liberaalia mediaa seksismistä.

Palautetta satoi. Häntä haukuttiin tyhmäksi, lihavaksi ja viiksekkääksi. Puhelin piippasi jatkuvasti sekä haastattelupyyntöjä että loukkauksia.

”Paloin loppuun. Siihen vaikutti kiusaaminen, mutta myös se, etten pitänyt huolta itsestäni. Kirjoitin liikaa ja luin paljon rankkaa materiaalia”, hän kertoo.

Tapauksen jälkeen Rapoport oppi paitsi välttelemään pahimpien juttujen lukemista, myös huomaamaan kaiken saamansa kiitoksen. Hän uskoo, että ilmapiiri on muuttumassa.

”Nyt tilanne on helpompi. Feministisiä toimittajia on enemmän. Tiedotusvälineet muuttavat suhtautumistaan ja kielenkäyttöään ainakin hiljalleen. Toivon, että minullakin oli oma pieni vaikutukseni.”

Myös eri kampanjoilla on ollut osansa. Venäjänkielisessä sosiaalisessa mediassa kiersi jo vuonna 2016 kampanja #enpelkääsanoa (#ЯнеБоюсьСказать). Se kirvoitti #metoon tapaan tavallisilta naisilta kertomuksia seksuaalisesta väkivallasta.

”Se levisi kuin aalto. Seurasi loistavia keskusteluja.”

Itse #metoo ei vielä ole levinnyt maassa laajalle, mutta ensimmäinen kohu sen hengessä syntyi helmikuussa. Kolme naispuolista toimittajaa syytti Venäjän duuman jäsentä Leonid Slutskia seksuaalisesta häirinnästä haastatteluissa.

Ensireaktiot olivat tylyjä. Slutski vitsaili syytteille. Duuman puhemies kehotti toimittajia vaihtamaan työpaikkaa, jos duumassa työskentely tuntuu vaaralliselta. Jopa journalistien ammattiliiton johtaja Pavel Gusev kyseenalaisti kertomukset ja suhtautui niihin ”huvittuneesti”.

Rapoport kuitenkin painottaa, ettei tämä ole koko kuva.

”Nämä journalistit ovat saaneet paljon tukea. Venäjällä ihmiset ja instituutiot ovat hyvin erillään toisistaan. Instituutiot suojelevat valtaansa, ja kestää kauan ennen kuin ne muuttuvat.”

Ruohonjuuritasolla Rapoport näkee positiivisia merkkejä. Keskustelu on lisääntynyt ja tiedonsaanti helpottunut. Hän muistuttaa, että jokainen kohu voi muuttaa ihmisten ajattelutapoja, vaikka ensin sävy olisi kamala.

”Jos näistä asioista ei puhuta, mikään ei muutu.”

Naistenpäivänä myös Slutski pyysi anteeksi – naisilta, joille on ”aiheuttanut harmia”.

Bella Rapoport

37-vuotias pietarilainen feministiaktivisti, toimittaja ja antropologi.

Tehnyt töitä toimittajana vuodesta 2011. Uransa alussa toimi pääasiassa lifestyle- ja elokuvatoimittajana. Vähitellen alkoi painottaa feministisiä teemoja, ja kirjoitti etenkin naisiin kohdistuvasta väkivallasta, seksuaalivähemmistöistä ja maan naiskuvasta.

Sairastuttuaan työuupumukseen on vähentänyt journalistista työtä. Valmistelee maisterintutkielmaa.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta