Iloinen velikulta

JOURNALISTI
23.3.2018

Sini Silvàn, teksti

Kirjoittaja on Juhani Airaksen työtoveri Turun Päivälehdestä.

Kuolleita: Juhani Airas.

Turun Päivälehden entinen toimittaja Juhani Airas kuoli 5. helmikuuta Raisiossa. Hän oli syntynyt 30. syyskuuta 1940 Mikkelissä.

Airas aloitti toimittajana 1960-luvulla Vapaus-lehdessä, siirtyi Helsingin Sanomien Mikkelin toimittajaksi, ja kirjoitti myös Ilta-Sanomiin ja Viikkolehteen. Pisimmän uransa hän teki Turun Päivälehdessä toimitussihteerinä ja työmarkkinatoimittajana.

Journalistiliiton jäsenkortti vuodelta 1967 esittelee nuoren komean miehen. Pitkä ay-ura huipentui 1998, kun Airas sai kuudennessa liittokokouksessaan, kunniavieraana, ansiomerkin ja myöhemmin lehtimieseläkkeen. Airas toimi liittovaltuutettuna, valiokunnissa sekä Turun Sanomalehtimiesyhdistyksen luottamustehtävissä.

Toimitusosastossa, sen puheenjohtajana ja pääluottamusmiehenä Airas nosti yhteishenkeä, pisti asioita toimeksi ja toi uusia ideoita. Hän rakensi toimivat suhteet ay-liikkeen ihmisiin ja nosti näin Turun Päivälehdenkin arvoa.

Seuramiehenä hän oli loistava ja osasi myös kuunnella. Airas oli hyvä toimittaja, joka nautti työstään. Jussin luonteesta kertoo, että hän eläkkeelläkin mietti, oliko osannut riittävästi kannustaa nuorempia kollegoita. Poikamaisuus säilyi loppuun asti.1 2020
Arkisto

Työnantaja haluaisi sopimisen sijaan sanella, ja sehän ei käy

Meneillään olevat tes-neuvotteluissa näyttää siltä, että työnantaja haluaa yhä enemmän määräysvaltaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Freelancerin vaihtoehdot

Kannattaako freelancerin olla työntekijänä osuuskunnassa, ”kevytyrittäjä” vai kokonaan omillaan? Journalisti vertaili työosuuskuntien ja laskutuspalveluiden hyötyjä oman toiminimen perustamiseen.

Vaihdat mieluummin työpaikkaa kuin vitsejäsi, Markku Mantila

Ilkka-Pohjalaisen uusi päätoimittaja haluaa tehdä journalismia samalla tavalla kuin 1970-luvun heviä.

Politiikan journalismista ei voi siivota pois politiikkaa

”Poliitikot mielellään hämärtävät arvojen tärkeyttä politiikanteossa. Median ei pidä lähteä tällaiseen pelleilyyn mukaan”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Tällainen oli media-alan vuosi 2019

Digi-alv laski, JSN:n puheenjohtaja vaihtui ja postinjakelu oli tapetilla. Uutisraportointia värittivät ”ovilivet”. Kokosimme yhteen media-alan keskeisiä tapahtumia.

Harkkapaikat eivät ole mukana kesätyöhaun aikataulusuosituksessa – pitäisikö niiden olla?

”Harjoittelupaikkojen sisällyttäminen suositukseen selkiyttäisi prosessia, mutta kasvattaisi tammikuun rekrytointisumaa. Kovenisiko kilpailu myös harjoittelupaikoista”, pohtii Laura Forsén kolumnissaan.

Vi och de andra

”Journalistkåren, som jag känner den, är rätt homogen, vi lever våra liv med liknande förutsättningar inom snarlika ramar”, skriver Mikaela Löv.

Terveyskysely: Stressi ja epävarmuus piinavat freelancereita

Terveet elämäntavat eivät ole säästäneet freelancetoimittajia terveyshuolilta. SFJ ja Sydänliitto selvittivät freelancereiden hyvinvointia viime vuoden marras-joulukuussa.

Arkikieli voi tuntua asenteelliselta

”Sanomalehtitekstin vankka kehikko on yleiskieli, josta poikkeaminen pistää silmään”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Dustin Hoffman osaa näytellä

Kulttuuritoimittaja Harri Römpötti pääsi harvinaisen yksityisnäytöksen, kun Dustin Hoffman kieltäytyi lopettamasta haastatteluaikaansa lyhyeen.

Kotimaan kantava voima

Kuolleita: Tuottaja Tuija Tiihonen 23. 12. 1956 Joroinen – 26. 12. 2019 Kirkkonummi

Elämän äänen vahva tallentaja

Kuolleita: Toimittaja Leena Jäppinen 7. 9. 1954 Suonenjoki – 19. 12. 2019 Tampere

”Jos olisin ollut hukassa, minut olisi jo löydetty”

Kuolleita: Toimittaja Ulla-Maija Paalu 4. 7. 1947 Uusikaupunki – 6. 12. 2019 Uusikaupunki.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta