Poimuri

JOURNALISTI
23.3.2018


Mediasta sanottua.

Kun toimittajat päätyvät ei-toivotun julkisen keskustelun silmään, heidän on vaikea muistaa, että somekäyttäjät itse asiassa toimivat juuri niin kuin tiedotusvälineet toivovat. Kun me lukijat jaamme ja kommentoimme juttuja, aloitamme klikkaamalla jokaisessa digiartikkelissa olevia jaa-ikoneita. Kun otamme kantaa, osoitamme kiintymystä medioihin ja korostamme niiden merkitystä

Professori Anu Koivunen Suomen Kuvalehdessä 9. maaliskuuta

 

Tällä viikolla olen itsekin vastannut useille ihmisille, miksi jossakin tapahtumassa ei ole käyty tai jostakin tietystä asiasta uutisoitu. Sekin kritiikki on toimituksessa kestettävä, kun päätös kerran on toimituksessa tehty.

Uutispäällikkö Kaisa Ylhäinen Satakunnan Kansassa 10. maaliskuuta

 

Toimittamiseen on aika ajoin liitetty mystisiä piirteitä tai jopa salaliittoteorioita. Ehkä syy on mediassakin. Se on pysytellyt etäällä norsunluutornissaan. Aitoa vuorovaikutusta ei ole ollut riittävästi.

Päätoimittaja Seppo Rönkkö Savon Sanomissa 10. maaliskuuta

 

Media on kenties käyttänyt tietojensa tarkastamiseen päiviä tai jopa kuukausia, jututtanut lukuisia ihmisiä, lukenut satoja sivuja lähdemateriaalia, mutta sitä ei välttämättä näe mistään. Median kannattaa kertoa paljon enemmän vaivannäöstään.

Päätoimittaja Jussi Tuulensuu Aamulehdessä 11. maaliskuuta

 

Sosiaalisen median, “viidennen valtiomahdin”, luoma paine on pakottanut monia tiedon äärellä työskenteleviä avaamaan toimintaansa. Tämä on hieno asia.

Etiikkapäällikkö Timo Huovinen Ylen verkkosivuilla 12. maaliskuuta1 2020
Arkisto

Työnantaja haluaisi sopimisen sijaan sanella, ja sehän ei käy

Meneillään olevat tes-neuvotteluissa näyttää siltä, että työnantaja haluaa yhä enemmän määräysvaltaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Freelancerin vaihtoehdot

Kannattaako freelancerin olla työntekijänä osuuskunnassa, ”kevytyrittäjä” vai kokonaan omillaan? Journalisti vertaili työosuuskuntien ja laskutuspalveluiden hyötyjä oman toiminimen perustamiseen.

Vaihdat mieluummin työpaikkaa kuin vitsejäsi, Markku Mantila

Ilkka-Pohjalaisen uusi päätoimittaja haluaa tehdä journalismia samalla tavalla kuin 1970-luvun heviä.

Politiikan journalismista ei voi siivota pois politiikkaa

”Poliitikot mielellään hämärtävät arvojen tärkeyttä politiikanteossa. Median ei pidä lähteä tällaiseen pelleilyyn mukaan”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Tällainen oli media-alan vuosi 2019

Digi-alv laski, JSN:n puheenjohtaja vaihtui ja postinjakelu oli tapetilla. Uutisraportointia värittivät ”ovilivet”. Kokosimme yhteen media-alan keskeisiä tapahtumia.

Harkkapaikat eivät ole mukana kesätyöhaun aikataulusuosituksessa – pitäisikö niiden olla?

”Harjoittelupaikkojen sisällyttäminen suositukseen selkiyttäisi prosessia, mutta kasvattaisi tammikuun rekrytointisumaa. Kovenisiko kilpailu myös harjoittelupaikoista”, pohtii Laura Forsén kolumnissaan.

Vi och de andra

”Journalistkåren, som jag känner den, är rätt homogen, vi lever våra liv med liknande förutsättningar inom snarlika ramar”, skriver Mikaela Löv.

Terveyskysely: Stressi ja epävarmuus piinavat freelancereita

Terveet elämäntavat eivät ole säästäneet freelancetoimittajia terveyshuolilta. SFJ ja Sydänliitto selvittivät freelancereiden hyvinvointia viime vuoden marras-joulukuussa.

Arkikieli voi tuntua asenteelliselta

”Sanomalehtitekstin vankka kehikko on yleiskieli, josta poikkeaminen pistää silmään”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Dustin Hoffman osaa näytellä

Kulttuuritoimittaja Harri Römpötti pääsi harvinaisen yksityisnäytöksen, kun Dustin Hoffman kieltäytyi lopettamasta haastatteluaikaansa lyhyeen.

Kotimaan kantava voima

Kuolleita: Tuottaja Tuija Tiihonen 23. 12. 1956 Joroinen – 26. 12. 2019 Kirkkonummi

Elämän äänen vahva tallentaja

Kuolleita: Toimittaja Leena Jäppinen 7. 9. 1954 Suonenjoki – 19. 12. 2019 Tampere

”Jos olisin ollut hukassa, minut olisi jo löydetty”

Kuolleita: Toimittaja Ulla-Maija Paalu 4. 7. 1947 Uusikaupunki – 6. 12. 2019 Uusikaupunki.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta