Uutta vaihdetta silmään Somaliassa

Yle Perjantain tuottaja Pasi Toivonen käyttää rästivapaat kehittämällä julkisen palvelun mediaa Mogadishussa.

Yhteistyötä. Pasi Toivonen työstää leikkaaja Ahmed Aweysin kanssa inserttiä Jemenin pakolaisista Somaliassa.

JOURNALISTI
2.3.2018

Esa Salminen, teksti ja kuva

Kirjoittaja on Vikesin viestinnän asiantuntija.

”Ottakaa alkuun lähikuvaa kuormurin käynnistymisestä ja ehkä siitä, kun vaihde menee silmään”, ohjeisti Ylen Pasi Toivonen Somalian kansallistelevision SNTV:n aamukokouksessa helmikuussa Mogadishussa.

Toivonen toimi vierailevana tuottajana kanavalla, joka avattiin 20 vuoden tauon jälkeen uudelleen vuonna 2011. Valtaosa kuvaajista, toimittajista ja leikkaajista on itseoppineita, eivätkä journalismin perusteet ole kaikille tuttuja.

”Olen vakaalla äänellä ja voimakkaasti puhunut täällä siitä, että julkisen palvelun journalismi on ihmisten asialla. Pitää kysyä koko ajan, mikä on tärkeää yleisön kannalta”, Toivonen sanoo.

Toivonen osallistui viikon ajan SNTV:n arkeen. Aamukokouksessa valittiin parhaat ideat ja Toivonen sparrasi kentälle lähteviä ryhmiä – tehkää hyvät alut, muistakaa ottaa kuvituskuviin äänet älkääkä unohtako loppukuvia.

Tuotantoon pääsi myös juttu satama-alueen kuormureista, jotka ovat surkeassa kunnossa ja tukkivat liikenteen. Aihe oli Toivosesta mainio – konkreettinen ja ihmisten arkea koskeva.

Mukaan kuvauskeikoille hänellä itsellään ei ollut asiaa: valkonaamat saavat liikkua Mogadishussa vain vartijoiden kanssa hotellilta studiolle ja takaisin.

Käytännössä uutisten taso on Toivosen silmin katastrofaalinen: ministeriä ja muita silmäätekeviä puhujapöntössä toinen toisensa perään.

”Loputtomasti kokouksia, joista tulee häilyvää, kamalaa kuvaa ja ruppaista ääntä.”

Toimittajat toki haluaisivat tehdä parempaa journalismia, mutta liikkumatila on hyvin pieni. SNTV pyrkii julkisen palvelun mediaksi, mutta on toistaiseksi valtion kanava. Kun ministeri tai pormestari kutsuu kuvaamaan, on pakko mennä.

Somaliaan Toivonen lähti, kun vanha kollega, toimittaja Wali Hashi pyysi tarpeeksi monta kertaa. Hän tulee vielä uudelleenkin, jos alkaa näyttää siltä, että opit purevat.

”Jos tästä ei jää mitään eloon, en kehtaa enää lentää tänne veronmaksajien rahoilla”, hän sanoo.

Toivanen vieraili helmikuussa Somaliassa osana Viestintä ja kehitys -säätiön (Vikes) hanketta, jota rahoittavat ulkoministeriö, Nenäpäivä-säätiö, Kirkon Ulkomaanapu, Journalistiliitto ja Euroopan unioni.14 2018
Arkisto

Synkkä salaisuus

Toimittaja Ari Lahdenmäki on kirjoittanut lukuisia juttuja etiikasta ja naisten oikeuksista. Marraskuussa hän sai kaksi tuomiota seksuaalirikoksista. Journalisti haastatteli kahtatoista naista, jotka kertovat lisää Lahdenmäen pimeästä puolesta.

Akateeminen iltapäivälehtimies

Pasi Kivioja ennustaa väitöskirjassaan painettujen iltapäivälehtien loppua.

Villille tv-alalle toivotaan tes-suitsia

Elokuva- ja tv-alan työehtosopimuksesta halutaan yleissitova. Journalistiliitto toivoo päätöksen kohentavan alan palkkatasoa.

Utu-uutiset sumentavat todellisuuden

Uutiset kauppakeskuksen vaikeuksista tai alhaisen syntyvyyden aiheuttamasta huoltosuhdehuolesta eivät ole valheita. Silti ne vääristävät asioiden mittakaavan valeuutisille ominaiseen tapaan, kirjoittaa Janne Saarikivi.

Stor i truten. Mikael Sjövall är tillbaka i rollen som journalist och uppskattar möjligheten att ställa också de obekväma frågorna. ”Jag har alltid haft svårt att arbeta med tillrättalagd information där man på skyler över obekväma saker och bäddar in sanningen i begreppsliga rökridåer.”

En reporter som skyr rökridåer

Propagandabranschen kändes som en tvångströja för Mikael Sjövall. Som journalist får han ställa de besvärliga frågorna och berätta sanningen utan att bädda in den.

Vaikuttajasta vuorovaikuttajaksi

Yle tavoittelee tiiviimpää yleisösuhdetta sallimalla uutisten kommentoinnin. Suunnitelmissa on, että toimittajat käyttävät jatkossa osan työajastaan yleisön kanssa keskusteluun. Kyse voi olla uutistyön murroksesta, jossa toimittajien ammatti-identiteettiä määritellään uudelleen.

Toimittaja Tapio Mainio (oik.) työskentelee eläkeläisenä yhtä paljon kuin päivätyössä Helsingin Sanomissa. Nyt toimeksiantajia on useita. Yksi niistä on Kauppalehti, johon hän haastatteli metsänomistaja Jorma Seppästä Suomussalmella.

Samalla viivalla

Moni toimittaja jatkaa työntekoa eläkkeelle jäätyään. Töitä tekemällä voi päästä samaan ansiotasoon kuin aktiiviuran aikana.

Valokuvan puolustaja. Marina Ekroos perusti startupin suojellakseen valokuvakulttuuria, mutta ei ehdi itse enää juurikaan kuvata.

Oikeutta valokuville

Valokuvaaja Marina Ekroos haluaa pelastaa maailman huonosti rajatuilta valokuvilta.

Av kärlek till värvet

I Sverige visar en utredning att mediehusen de senaste åren kraftigt har dumpat frilansarnas arvoden. Något stort engagemang från dem som har fasta jobb har veterligen inte hörts av, skriver Jeannette Björkvist.

Raimo Tyykiluodon on 12 diktaattoria -sarjaa tehdessään pitänyt miettiä, miten kertoa diktaattorien teoista sekä aiheen vaatimalla vakavuudella että koukuttaen kuuntelijat. ”Kaikkea ei pidä kertoa paasaten sormi pystyssä, vaan kuuntelijalle pitää antaa mahdollisuus oivaltaa. Silloin asiat jäävät parhaiten mieleen.”

Sairaan kiinnostavat diktaattorit

Raimo Tyykiluoto mietti aloittaessaan 12 diktaattoria -radiosarjan tekemistä, miten kertoa julmuuksista pröystäilemättä. ”Sarjassa on myös tragikoomisuutta, joka tekee siitä kuunneltavan”, hän kertoo.

Vaarallinen suhde

Kriitikot usein tuntevat oman taiteenlajinsa tekijöitä. Milloin suhde on liian läheinen?

Koska Anni Kuittisen kansantanssiryhmän Motoran Pelmakat jäsenet asuvat eri paikkakunnilla ryhmä harjoittelee vain kerran kuussa. Intensiivisinä tanssiviikonloppuina harjoitustunteja kertyy yhteensä 10 – 14.

Ylpeästi kansantanssija

Anni Kuittinen haluaa murtaa kansantanssia koskevia ennakkoluuloja.

Nopea paluu journalistiksi

Sanna Keskinen, 44, aloittaa tammikuussa Kainuun Sanomien päätoimittajana.

Mediakunta hallituksen tärkein onnistuminen

Journalistiliitto saa joulukuussa uuden valtuuston ja hallituksen. Journalisti selvitti, missä nykyinen hallitus on mielestään onnistunut ja missä jäi parantamisen varaa.

Lapsuuden loppu

Kolmas kerta voisi sanoa toden, mutta sitä toimittaja Simo Ahtee ei uskalla Don Rosan haastattelussa yrittää.

Kieli, alkeet

Se että ihmiset käyttävät vapaamuotoisessa ilmaisussaan englanninkielisiä sanoja ja puhekielisiä muotoja, ei ole kielen rappiota. Se on tavallista kielellistä vaihtelua, kielen rikkautta, kirjoittaa Vesa Heikkinen.

Karhea kirja rikostoimittamisesta

Mielenkiintoisinta Oikeustoimittajien 30-vuotisjuhlakirjassa, Etusivun rikoksissa on juttuprosessien avaaminen ja toimittajan työhön liittyvät inhimilliset yksityiskohdat, kirjoittaa Marja Honkonen.

Höga inkomster med två roller

Personer som både är vd och chefredaktör, så kallade publishers, ligger på topp när man jämför förvärvsinkomsterna 2017 bland mediecheferna i Svenskfinland.

Othman fortsätter skriva

I veckan firades Henrik ”Otis” Othmans sista arbetsdag på Österbottens Tidning (ÖT). Othman hann jobba på ÖT, tidigare Jakobstads Tidning, i nästan 40 år. Han kommer som pensionär att titulera sig publicist.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta