Journalisten

Nu blir det fart på journalistiken

David Mac Dougall vill revolutionera journalistiken på engelska i Finland. Och vi tänker inte misslyckas, säger han.

Scen ett: Grattis, du blir kommenderad till Kapstaden!

Någon vecka senare: Oj, ursäkta, det blir Helsingfors istället.

Scen två, många år senare: Grattis, du blir kommenderad till Barcelona!

Någon vecka senare: Oj, ursäkta, det blir Helsingfors istället.

Till slut förstod skotten David Mac Dougall att livet försökte säga honom något: Helsinki it is. Helsingfors skulle bli hans hem. För det var uttryckligen ett hem den kringflackande journalisten sökte.

 

Här har han nu varit sedan 2011 och målsättningen är solklar: Journalistiken om Finland på engelska ska inte bara förbättras – den ska revolutioneras.

Han är förkyld och han jobbar antagligen för mycket. Han kastar regelbundet in några finska och svenska ord i snacket, han säger att Finland nu är hans hem men för ändå ofta in diskussionen på sina tidigare kommenderingsländer såsom Pakistan och Irak och Libyen. Eller annorlunde uttryckt: I used to do war zone journalism, now I do comfort zone journalism. Men sedan kommer han alltid tillbaka till sin senaste rugbymatch eller vad en Matti eller Sauli eller Laura sa i intervjun den där gången då … – ja, David verkar definitivt vara här för att stanna.

Främsta beviset för det är nyhetstjänsten News Now Finland som grundades i höstas.

”Någon har sagt att ’svaret på dålig journalistik är mera journalistik’. Just precis så är det, det vi gör är såpass viktigt att vi helt enkelt inte får lägga av.”

Och med ”dålig journalistik” syftar han på det som i dag erbjuds på engelska om Finland. De stora mediehusen har skurit ner (så som Hesaris Newsmakers liksom också Yle) och det som finns kvar är, enligt David, antingen ”hobbyjournalistik” eller bara usel journalistik. Samtidigt har Finlands grannländer, enligt David, en aktiv och taggad journalistik på engelska.

”Yle sitter i sin studio klockan nio på morgonen och bläddrar i dagens tidningar och refererar vad andra skrivit. Vi däremot skriver och producerar originalnyheter, vi berättar om vad som ska ske.”

 

Men vilkar är ”vi” egentligen?

News Now Finland är tillsvidare, juridiskt betraktat, en anspråkslös firma, en så kallad enskild näringsidkare. Partner i projektet är tidigare Hbl-journalisten Janne Strang (se Journalisten 7/2017). Det finns inget egentligt kontor och inga fast anställda. Men det finns en handfull kolumnister och så finns det Davids ambition att ta sig an Finland ur ett nytt perspektiv.

”I något skede sa jag till de politiska partierna då jag bad om intervjuer: skicka inte flera vita män till mig. Jag vill se diversitet. Det är ju kvinnor som de facto drar det här landet. Och när jag går på stan ser jag ett internationellt och mångkulturellt Finland. Men när jag kollar in kolumnister i tidningar som Iltalehti, Ilta-Sanomat och Hesari ser jag inget spår av den här verkligheten.”

Och, undrar han och borrar in en anklagande blick i alla finländska journalisters medvetande: ”Hur lyfter ni upp de samiska rötterna i det här landet?”

Själv har News Now Finland engagerat den samiska konsulten Pirita Näkkäläjärvi som kolumnist, liksom socialdemokratiska lokalpolitikern Habiba Ali.

För David är det dessutom obegripligt att vi, finländska journalister, har en sådan blind tro på myndigheter:

”Visst, våra myndigheter är oftast öppna och tillgängliga, jag älskar det, det är perfekt. Men en journalistisk bevakning kan aldrig förlita sig endast på myndigheternas ord. Polisens version av ett händelseförlopp kan vara en del av storyn, men aldrig hela storyn.”

David har själv erfarenhet av lokaljournalistik i USA (”jag slet som en galning och tjänade inga pengar”) och senare som korrespondent och videojournalist för Fox News och AP i länder som Afghanistan, Irak och Pakistan. Dessutom har han hunnit vara diplomat i egenskap av medierådgivare för brittiska ambassadören i Finland (det var då Kapstaden blev Helsingfors). Men det är inget han saknar. Det handlade bara om att vistas i en ogenomtränglig bubbla i Brunnsparken i Helsingfors.

”I feel sorry for the diplomats”, säger han nu.

 

Nu bor David i Hagalund i Esbo, rör sig obehindrat i de politiska korridorerna, men det som egentligen betytt mest är rugbylaget Icebears.

”Det har förändrat mitt liv i Finland. I laget finns allt från brandmän och präster till mekaniker. Så nu är jag mycket mer integrerad i samhället.”

Lokalsamhället. Det är också en fråga David ständigt återkommer till. Att News Now Finland var först med nyheten om att Esbo planerar bli officiellt trespråkigt. Att hur galet det är att nedskärningar inom lokaljournalistiken på anrika tidningar som Turun Sanomat eller Salon Seudun Sanomat mottas med en axelryckning. Vi borde alla kämpa för och stödja lokaljournalistiken, menar David:

”Det är lokaljournalisterna som är hjältarna i den dagliga journalistiska berättelsen. Och det gäller både i Islamabad och i Tavastehus.”

Men att skapa något nytt utan anställda och utan stålar är inte så lätt.

”Vi har sökt pengar av varenda stiftelse i det här landet. Och fått noll. Däremot fick MTV3 tre miljoner i statligt stöd för sin nyhetsbevakning.”

Så även om nyhetssajten är i gång och har en proffsig look och David verkar slita som ett djur gäller det nu att börja marknadsföra (”vi har 60 000 besökare varje månad”) och sälja annonser (”vi får snart prislistan klar”).

”Genast då de första pengarna kommer in tänker vi värva en deltidsjournalist. Efter det en videojournalist. Men i dag måste jag försörja mig själv genom att ibland göra inslag om Finland för andra.”

 

Att sluta verkar hur som helst inte vara ett alternativ.

”Många, såsom vår grafiker, webbansvariga och våra kolumnister är ivriga på att hjälpa oss utan att få betalt, eftersom de förstår hur viktigt det är att det finns en stark och oberoende engelskspråkig nyhetsprodukt i Finland. Så det här måste funka, det är för viktigt för att det inte skulle lyckas.”

Så när man sitter där och för första gången på länge hör en entusiastisk och smågalen journalist i Finland berätta om sitt jobb och sina framtidsplaner kan jag inte efter vår dötråkiga presidentvalskampanj låta bli att undra vad i fridens namn som är så fascinerande med finländsk inrikespolitik?

För bråkdelen av en sekund stannar Davids mun upp, han ser förbluffad ut… svaret är ju uppenbart:

”Fattar du inte hur fascinerande det är att till exempel landets sjunde största parti när som helst kan ramla in i regeringen och få inrikesministerposten, så där som det gick för Päivi Räsänen. Det är ju helt otroligt! Och alla är så lättillgängliga här. Jag kan utan problem ringa upp partiledare som Li Andersson och Sampo Terho om jag har något på hjärtat.”

Och hans ögon nästan brinner då han utropar:

”I love Finnish politics!”

David Mac Dougall

Född i Skottland.

Bosatt i Finland som diplomat två år på 1990-talet.

Producent på KIVI-TV i Idaho, USA kring sekelskiftet.

2003 – 2009 krigskorrespondent i Irak för Fox News & Sky News.

2009 – 2011 Nyhetsvideoproducent i Pakistan och Afghanistan för AP.

2011 – Bosatt i Finland. Först som AP:s korrespondent för Norden och Baltikum.

Blev känd för allmänheten då han för MTV3 startade engelskspråkiga utfrågningar inför presidentvalet 2012, liksom i riksdagsvalet 2016 och presidentvalet 2018.

Var programledare för 40 avsnitt av Newsmakers på Hesaris kanal HSTV 2015 – 2016.

Ansvarig för nyhetssajten News Now Finland sedan september 2017, tillsammans med Janne Strang.

Sajten skriver egna nyheter men använder sig också av STT:s nyheter som David själv översätter till engelska med hjälp av google translate.