Juttuvinkki valovuosien päästä

JOURNALISTI
2.3.2018

Pekka Rahko, teksti

Kirjoittaja on Kalevan toimittaja.

Pekka Rahko sai juttuvinkin ”niiden” puuhista, mutta hän tuli ajatelleeksi tarinan hurjinta kulmaa vasta kuukausien päästä.

Moni toimittaja on uransa aikana saanut uutisvinkkejä, joiden faktat venyvät uskottavuuden tuolle puolen. Oman saldoni ennätys on kirjaimellisesti aivan toisesta maailmasta.

Kymmenkunta vuotta sitten olin hoitovapaalla työstäni Kalevan uutistoimittajana, työpuhelin visusti suljettuna, kun henkilökohtainen puhelimeni soi. Soittaja oli pyytänyt numeroni tiedustelusta, kun tiesi minun kirjoittavan paljon luonnontieteistä. Nyt olisi hurja uutinen luvassa!

Nainen oli edellisyönä seurannut, kuinka kirkas valo, aivan ilmeinen avaruusalus, oli käynyt läpi Otavan tähdistön kaikki seitsemän tähteä järjestyksessä, pysähtyen jokaisen luona hyväksi toviksi. Jotainhan ”niillä” täytyy olla suunnitteilla, kun tuollaista tiedustelua tekevät.

Ehdin miettiä torjuvani vinkin sillä perusteella, että itse tapahtuman täytyi valonnopeuden rajoitusten vuoksi olla jo kymmeniä vuosia vanha, mutta päätin olla näsäviisastelematta. Kerroin olevani hoitovapaalla työstäni ja kehotin soittamaan juttuvinkin toimitukseen.

Jäin miettimään, kuinka monta mahdottomuutta kertomukseen sisältyi. En kuitenkaan ehtinyt analyysissani pitkälle, sillä hetken päästä puhelin soi uudelleen. Vinkinantaja oli tullut toisiin aatoksiin: ”Eiköhän ole parempi, ettei tästä kirjoiteta mitään. Ei sitä tiedä, mitä ne tekevät, jos kirjoitetaan. Ja kun teillä on se lapsikin.”

Totesin, että tämä kyllä sopii ja lupasin, etten ilmoita havainnosta toimitukseen. Enpä ollut ymmärtänytkään pelätä lapseni abduktiota.

Vasta monen kuukauden päästä tajusin, mikä koko tarinassa oli hurjinta: ”ne” lukevat Kalevaa!4 2020
Arkisto

Lomauttaminen koronakiireen keskellä on moraalitonta, mahdollisesti jopa laitonta

Näyttää siltä, että moni mediayritys on ilmoittanut lomautuksista ja käynyt yt-neuvottelut ”varmuuden vuoksi”. Aikeissa on paljon moraalitonta ja mahdollisesti myös laitonta, kirjoittaa Maria Pettersson.

Tuomas Peltomäki työskentelee nyt kotonaan Hyvinkäällä. Seurana Nuka-koira.

Kollegan haastatteleminen on parasta journalismia, Tuomas Peltomäki

Nyt-liitteen esimies tietää, ettei Twitterissä selviä hengissä, ellei osaa näytellä tyhmää.

Mitt i vårt livs största story

”Det som händer ställer journalisten i svår position. Vi vinner ingenting på att skapa oro, men är trots allt satta till att granska makten, att ställa våra frågor i en situation där entydlig forskning saknas”, skiver Mikaela Löv.

Näin tehdään valaistus elokuvaan

Elokuvan valaistus on tarkkaa sunnittelua. Matleena Kuusela kertoo, miten työ eteni kesällä ensi-iltansa saavan Eden-elokuvan kohdalla.

Porsastelu päätyy joskus uutisiinkin

”Asiallisen uutistyylin ammattilaisillakin tuntuu olevan sisimmässään sokea piste yksittäisille värittyneille sanoille”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Uutismies jakoi ympärilleen hyvää mieltä

Kuolleita: Toimittaja Jussi Salokorpi 2.3.1964 Vaasa – 23.3.2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta