Juttuvinkki valovuosien päästä

JOURNALISTI
2.3.2018

Pekka Rahko, teksti

Kirjoittaja on Kalevan toimittaja.

Pekka Rahko sai juttuvinkin ”niiden” puuhista, mutta hän tuli ajatelleeksi tarinan hurjinta kulmaa vasta kuukausien päästä.

Moni toimittaja on uransa aikana saanut uutisvinkkejä, joiden faktat venyvät uskottavuuden tuolle puolen. Oman saldoni ennätys on kirjaimellisesti aivan toisesta maailmasta.

Kymmenkunta vuotta sitten olin hoitovapaalla työstäni Kalevan uutistoimittajana, työpuhelin visusti suljettuna, kun henkilökohtainen puhelimeni soi. Soittaja oli pyytänyt numeroni tiedustelusta, kun tiesi minun kirjoittavan paljon luonnontieteistä. Nyt olisi hurja uutinen luvassa!

Nainen oli edellisyönä seurannut, kuinka kirkas valo, aivan ilmeinen avaruusalus, oli käynyt läpi Otavan tähdistön kaikki seitsemän tähteä järjestyksessä, pysähtyen jokaisen luona hyväksi toviksi. Jotainhan ”niillä” täytyy olla suunnitteilla, kun tuollaista tiedustelua tekevät.

Ehdin miettiä torjuvani vinkin sillä perusteella, että itse tapahtuman täytyi valonnopeuden rajoitusten vuoksi olla jo kymmeniä vuosia vanha, mutta päätin olla näsäviisastelematta. Kerroin olevani hoitovapaalla työstäni ja kehotin soittamaan juttuvinkin toimitukseen.

Jäin miettimään, kuinka monta mahdottomuutta kertomukseen sisältyi. En kuitenkaan ehtinyt analyysissani pitkälle, sillä hetken päästä puhelin soi uudelleen. Vinkinantaja oli tullut toisiin aatoksiin: ”Eiköhän ole parempi, ettei tästä kirjoiteta mitään. Ei sitä tiedä, mitä ne tekevät, jos kirjoitetaan. Ja kun teillä on se lapsikin.”

Totesin, että tämä kyllä sopii ja lupasin, etten ilmoita havainnosta toimitukseen. Enpä ollut ymmärtänytkään pelätä lapseni abduktiota.

Vasta monen kuukauden päästä tajusin, mikä koko tarinassa oli hurjinta: ”ne” lukevat Kalevaa!6 2020
Arkisto

Ylen heikentäminen ei ratkaise kaupallisen median ongelmia

Kaupallista mediaa ei tueta toiveilla euroista vaan ihan oikeilla euroilla, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Kun kyse on elämästä ja kuolemasta, päättäjille ei voi antaa työrauhaa

”Kotona pelkäävälle ihmiselle toimittajasta tulee kirjaimellisesti elintärkeä. Tappavan pandemian aikana kysymykset ovat perimmäisiä”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Suunnittelet kolumnin kirjoittamista, Tomi Einonen

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja keskustelee alaistensa kanssa, kun haluaa saada yhteiskunnalliset näkemyksensä esille.

Verkosta tuli suomalaisten tärkein uutislähde

Sanomalehtien verkkosivut ohittivat televisiolähetykset suomalaisten ykkösuutislähteenä. Verkkouutiset luetaan aiempaa useammin älypuhelimella, kertoo kansainvälinen tutkimus.

Oletko käynyt Terveydenvoinnin laitoksella?

”Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad väljer just du bort från historien?

”Låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar”, skriver Liselott Lindström.

Black isolla B:llä

”Keskustelu epätasa-arvosta ja rasismista on kuumentunut monissa amerikkalaistoimituksissa”, kirjoittaa Juha Rekola.

Syksyllä voi taas keskittyä työnhaun sijaan opiskeluun

Journalistiliiton suositus kesätyöntekijöiden rekrytoinnin aikataulusta on saamassa jatkoa, kirjoittaa Laura Forsén.

Uutismies ja kupletisti

Kuolleita: Toimittaja Janne Linnovaara 15. 6. 1970 Jämsänkoski – 28. 5. 2020 Helsinki

Porilainen monilla mausteilla

Kuolleita: Toimittaja Juha-Pekka Lammi 28. 8. 1953 Pori – 13. 4. 2020 Tampere

Asiantunteva toimittaja tallensi piano- ja urkumusiikkia

Kuolleita: Musiikkitoimittaja Leena Santalahti 21. 2. 1943 Heinola – 23. 5. 2020 Espoo

Energinen kirjallisuuden kääntäjä

Kuolleita: Suomentaja Tarja Roinila 27. 1. 1964 Jyväskylä – 19. 5. 2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta