Ulkopaikkakuntalainen haastettiin heti

Heidi Ekdahl, 39, aloitti 29. tammikuuta Kymen Sanomien päätoimittajana. Hän on työskennellyt aiemmin STT Viestintäpalveluiden liiketoimintapäällikkönä ja muun muassa STT:n uutistoimittajana, tuottajana ja media-analyytikkona. Hänellä on MBA- ja yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinnot. Ekdahl asuu Kotkassa ja Espoossa.

JOURNALISTI
9.2.2018

Marja Honkonen, teksti

Heidi Ekdahl on aloittanut Kymen Sanomien päätoimittajana.

Miksi halusit Kymen Sanomiin?

Tarjoutui ainutlaatuinen tilaisuus päästä palvelemaan yleisöönsä sitoutunutta toimitusta ja oppimaan itse uutta. Saan työskennellä toimituksen esimiehenä, mutta pääsen osallistumaan myös koko Kaakon Viestinnän liiketoiminnan kehittämiseen. Yhtiössä on oppimishaluinen, innovatiivinen ilmapiiri.

 

Työskentelit STT:ssa yli kymmenen vuotta. Jääkö taakse uppoava laiva?

En luonnehtisi näin. STT:n paikka suomalaisella mediakentällä on ainutlaatuinen. Siellä on ammattitaitoista ja asiantuntevaa porukkaa, jolla on todella korkea työmoraali. Se on perusta, jolle on hyvä rakentaa.

 

Kuvasit nimitysuutisessasi Kymärin lukijasuhdetta ”juurevaksi”. Mitä se tarkoittaa?

Toimitus kokee lehden, sen levikkialueen ja lukijat hyvin omakseen. Tästä porukasta löytyy aitoa kotiseuturakkautta.

Kun tulin tänne, ulkopaikkakuntalaista päätoimittajaa osattiin heti hyvällä tavallaan haastaa siitä, miten hän aikoo päästä sisälle alueeseen.

 

Miten aiot sen tehdä?

Aion tavata levikkialueen kuntien johtajat ja valtuustoryhmien puheenjohtajat. Istun toreilla ja kahviloissa, ja olen jo ottanut jututettavaksi erilaisia ihmisiä, tilaajia ja ei-tilaajia. Alusta saakka tiesin myös, että minun on asetuttava tänne juurtumaan. On hankittava asunto, käytävä kaupassa ja herättävä Kotkan aamuun – oltava osa yhteisöä.

 

Mitä tarkoittaa, että luvassa on ”entistäkin elävämpi verkkomedia”?

Hyvä verkkojournalismi ei tarkoita hetkessä hätiköintiä, vaan huolellista suunnittelua, järjestelmällistä ideointia ja ennakointia. Verkossa on mahtava haaste se, että voi olla kokeellinen – ja palaute tulee välittömästi. Jokaisen jutun ja kuvan pitää lunastaa itsensä. Tavoitteet ovat vahvasti verkossa, joka muuttuu maksulliseksi kevään aikana.

 

Saman konsernin Itä-Savo luopuu sunnuntainumerosta. Onko sama luvassa Kymärissä?

Ei näillä näkymin. Jatkamme normaalin rytmin mukaan.

 

Mikä tekee sinusta hyvän pomon?

Olen saanut palautetta, että olen inspiroiva ja kannustava esimies. Kuuntelen ja pystyn antamaan tilaa kullekin työntekijälle löytää omat vahvuutensa. Olen myös hyvin tavoitteellinen, ja saavutan tuloksia ilman, että johdan numeroilla.

 

Pitääkö paikallisjournalistin puolustaa aina alueensa etua?

On tärkeää olla omasta seudusta ylpeä, mutta journalistin tehtävä ei ole olla alueellinen edunvalvoja. Toimittajan tehtävä on palvella lukijaa. Oman alueen etuja on tarvittaessa voitava nostaa myös kriittiseen valoon.

Heidi Ekdahl, 39, aloitti 29. tammikuuta Kymen Sanomien päätoimittajana. Hän on työskennellyt aiemmin STT Viestintäpalveluiden liiketoimintapäällikkönä ja muun muassa STT:n uutistoimittajana, tuottajana ja media-analyytikkona. Hänellä on MBA- ja yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinnot. Ekdahl asuu Kotkassa ja Espoossa.6 2020
Arkisto

Ylen heikentäminen ei ratkaise kaupallisen median ongelmia

Kaupallista mediaa ei tueta toiveilla euroista vaan ihan oikeilla euroilla, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Kun kyse on elämästä ja kuolemasta, päättäjille ei voi antaa työrauhaa

”Kotona pelkäävälle ihmiselle toimittajasta tulee kirjaimellisesti elintärkeä. Tappavan pandemian aikana kysymykset ovat perimmäisiä”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Suunnittelet kolumnin kirjoittamista, Tomi Einonen

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja keskustelee alaistensa kanssa, kun haluaa saada yhteiskunnalliset näkemyksensä esille.

Verkosta tuli suomalaisten tärkein uutislähde

Sanomalehtien verkkosivut ohittivat televisiolähetykset suomalaisten ykkösuutislähteenä. Verkkouutiset luetaan aiempaa useammin älypuhelimella, kertoo kansainvälinen tutkimus.

Oletko käynyt Terveydenvoinnin laitoksella?

”Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad väljer just du bort från historien?

”Låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar”, skriver Liselott Lindström.

Black isolla B:llä

”Keskustelu epätasa-arvosta ja rasismista on kuumentunut monissa amerikkalaistoimituksissa”, kirjoittaa Juha Rekola.

Syksyllä voi taas keskittyä työnhaun sijaan opiskeluun

Journalistiliiton suositus kesätyöntekijöiden rekrytoinnin aikataulusta on saamassa jatkoa, kirjoittaa Laura Forsén.

Uutismies ja kupletisti

Kuolleita: Toimittaja Janne Linnovaara 15. 6. 1970 Jämsänkoski – 28. 5. 2020 Helsinki

Porilainen monilla mausteilla

Kuolleita: Toimittaja Juha-Pekka Lammi 28. 8. 1953 Pori – 13. 4. 2020 Tampere

Asiantunteva toimittaja tallensi piano- ja urkumusiikkia

Kuolleita: Musiikkitoimittaja Leena Santalahti 21. 2. 1943 Heinola – 23. 5. 2020 Espoo

Energinen kirjallisuuden kääntäjä

Kuolleita: Suomentaja Tarja Roinila 27. 1. 1964 Jyväskylä – 19. 5. 2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta