Toimittajat ristitulessa

JOURNALISTI
9.2.2018

Manu Marttinen, teksti
Kai Widell, kuvitus

Meksikossa tapettiin viime vuonna yhtä monta toimittajaa kuin Syyriassa. Lähi-idässä toimittajia kuolee sotatoimien seurauksena. Väli-Amerikassa heitä murhataan systemaattisemmin.

Journalistien ja muiden mediatyöntekijöiden kuolemat ovat viime vuosina hieman vähentyneet. Committee to Protect Journalists -järjestön (CPJ) tilastojen mukaan heitä kuoli viime vuonna 74, kun viisi vuotta sitten vastaava luku oli 106.

Synkin vuosi on CPJ:n tilastoissa on 2007, jolloin henkensä menetti 112 journalistia tai mediatyöntekijää.

CPJ:n arvion mukaan syy kuolemien vähentymiselle on epäselvä.

”Se voi johtua monesta tekijästä, kuten itsesensuurista tai asian saaman kansainvälisen huomion lisääntymisestä. Toisaalta kriittisten toimittajien hiljentämiseksi käytetään muita keinoja, kuten vankeutta”, järjestö toteaa arviossaan.

Eniten median työntekijöitä kuoli viime vuonna Afganistanissa, Irakissa ja Syyriassa. Ne ovat olleet vuosia vaarallisimpia maita journalisteille.

Näille maille tyypillisiä mediatyöntekijöiden kuolintapauksia ovat aseelliset iskut, joissa kuolee sattumanvaraisesti useita ihmisiä, myös median edustajia.

Esimerkiksi Syyriassa Abu Fasin kylässä kuoli itsemurha-autopommi-iskussa 17 ihmistä lokakuussa 2017. Heistä kaksi oli Hawar News Agencyn journalisteja.

Osa iskuista on kuitenkin suunnattu suoraan mediaa vastaan. Esimerkiksi Afganistanin valtion televisioyhtiö RTA
menetti neljä työntekijäänsä 17. toukokuuta, kun terroristijärjestö Isis hyökkäsi asein yhtiön toimistoon Jalalabadissa.

 

Virallisesti rauhan aikaa elävässä Meksikossa kuoli viime vuonna yhtä monta toimittajaa kuin Syyriassa. Meksikossa toimittajia murhataan kuitenkin Lähi-idän maita suunnitelmallisemmin. Meksikossa on tapettu 95 journalistia vuoden 1992 jälkeen.

Tyypillinen tapaus on esimerkiksi toimittaja Javier Valdez Cárdenasin murha 15. toukokuuta huumekartellien hallitsemassa Sinaloan osavaltiossa. Korruptioon ja järjes­täytyneeseen rikollisuuteen keskittyvän Riodoce-lehden perustajatoimittaja murhat­tiin toimituksen lähistöllä.

Samantapaisia murhia tehdään myös Hondurasissa.

Filippiineillä murhattiin viime vuonna kolme toimittajaa, joista kahdessa tapauksessa motiivi liittyi murhatun journalistiseen työhön.

 

Euroopan maista listalla ovat Tanska ja Malta. Tanskalaisen keksijän Peter Madsenin epäillään murhanneen ruotsalaisen freelancetoimittajan Kim Wallin sukellusveneessä Kööpenhaminassa viime elokuussa. Maltalla Panama-papereista ja maansa korruptiosta kirjoittanut toimittaja Daphne Galizia murhattiin autoonsa kauko-ohjatulla pommilla.

Viime vuonna toimittajia tapet­tiin yhteensä 22 maassa. Kolmasosa kuolleista journalisteista oli freelancereita, viidesosa naisia.

EDIT 12.2.2018. Oikaisu: Jutun ingressissä puhuttiin virheellisesti Etelä-Amerikasta, kun kyse on Väli-Amerikasta.5 2019
Arkisto

Toimittaja Aarno Malin tutki ihmismielen sairaimpia puolia ja sairastui itse

Journalistit joutuvat kohtaamaan mieltä järkyttävää materiaalia, mutta sen käsittelyyn on tarjolla vain vähän keinoja. Aarno Malin löysi Tor-verkosta sivuston täynnä lasten kiduttamista. Hän kirjoitti aiheesta jutun ja päätyi traumaterapiaan.

"Musiikkijournalismista on tehty musiikkibisneksen vihollinen"

Nykytilanteesta on syyttäminen erityisesti isoja artisteja ja heidän levy-yhtiöitään, kirjoittaa toimittaja Mervi Vuorela

Ylensyömät

Yle käyttää ohjelmahankinnoissaan paljon rahaa ja valtaa. Freejournalisteille, ohjaajille ja muille sisällöntuottajille yhtiö näyttäytyy joskus kyykyttävänä jättiläisenä. 24 tekijää kertoi Journalistille kokemuksistaan Ylen hankintakoneiston rattaissa.

Hallitusohjelma herättää toivoa – nousemmeko vihdoin pohjoismaiselle tasolle?

Media poikkeaa suurimmasta osasta muuta liiketoimintaa, ja median tukeminen oikeilla tavoilla on demokratian tukemista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Suosittelet kaikille päätoimittajille politiikkaan lähtemistä, Jouni Kemppainen

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen lähti eurovaaliehdokkaaksi, koska Juha Sipilä pyysi.

Näin käsikirjoituksesta syntyy esikoiskirja

Keväällä 2017 kustannustoimittaja Petra Maisonen avasi Tammen sähköpostista Satu Vasantolan käsikirjoituksen. Kirja valmistui vuodessa, mutta työ sen parissa jatkuu yhä.

Politiikan toimittajien työ muistuttaa scifiä, fantasiaa ja kauhua

Vaalien kaltaisissa julkisissa spektaakkeleissa ihmisten on varsin helppoa tarkistaa itse, mitä tapahtui. Ei siihen väliin tarvita toimittajaa. Sen sijaan asiantuntevaa toimittaja tarvitaan kuvailemaan, mitä muuta olisi voinut tapahtua, kirjoittaa Janne Zareff.

Yritys ja erehdys

On arkipäivää, että oikeinkirjoitusohjeiden vastaiset yritysnimet lipuvat lehteen sellaisenaan kenenkään puuttumatta, vaikka aihetta olisi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vaikka Spleenish-kirjan tekeminen oli voimauttavaa, Ulla Donner pelkäsi, että tulos olisi muiden mielestä itsekeskeinen ja tylsä. ”Siksi olen ollut tosi iloinen, kun lukijat ovat kertoneet tunnistaneensa siitä itseään. Kun huomaa muidenkin pohtivan samoja ongelmia, ne eivät enää tunnu niin hallitsemattomilta.”

Freelancekuvittaja Ulla Donner teki ahdistavista tunteistaan sarjakuvakirjan

Omia kokemuksiaan saa käsitellä juuri niin hilpeästi tai epäkunnioittavasti kuin haluaa. Toisten kokemusten kanssa olisi vaikeampaa, Ulla Donner sanoo.

När FNB lades ner lyfte Ny Tids chefredaktör Janne Wass upp frågan om hur statsstödet för tidningar på minoritetsspråk ska fördelas. ”Jag ansåg då och anser fortfarande att stödet inte ska gå oavkortat till SPT eftersom det är att kanalisera pengarna till KSF Media och HSS Media.”

Statsstöd öppnade dörrar för finlandssvenska medier

I fjol gick hela statsstödet för tidningar på minoritetsspråk för första gången till enbart svenskspråkiga aktörer. För Ny Tid och Nyhetsbyrån SPT är externa stöd ”avgörande”.

Käyttääkö ostaja sinua pankkina? Freelancerin kannattaa olla tarkkana maksuajoista

Laki rajaa maksuajan pituuden yritysten välisessä kaupassa 30 päivään, mutta tästä voidaan poiketa sopimalla. Mediayritykset käyttävät mahdollisuutta kernaasti, kirjoittaa Journalistiliiton freelance-asioista vastaava lakimies Hannu Hallamaa.

I kläm mellan lördagskorven och avokadon

Att skriva om klimatfrågan är bland det känsligaste man kan ta sig för. Det påminner närmast om flyktingfrågan 2016, skriver Journalistens nya kolumnist Mikaela Löv-Alden.

Kun toimittaja kysyy, hänelle vastataan

”Kaupunginjohtajalle kenties syyte sairaalajupakassa. Kukaan ei halua kommentoida” -juttu tuskin olisi nähnyt päivänvaloa Keskisuomalaisessa. Oli siis aika vaihtaa haastattelutaktiikkaa, Heikki Kuutti kirjoittaa.

Etujärjestön sielu

Kuolleita: Asiamies Arja Hellman 6. 2. 1946 Heinola  – 13. 5. 2019 Helsinki

Luonnonvoima

Kuolleita: Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen 17. 2. 1948 Laukaa – 3. 5. 2019 Laukaa

Kannustava kulttuuritoimittaja

Kuolleita: toimittaja Oiti Kotamo 5. 8. 1925 Virrat – 10. 2. 2019 Savonlinna

Suurisydäminen toimittaja

Kuolleita: Toimittaja Irene Sillanpää 26. 6. 1958  Helsinki – 12. 1. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta