Perehdy tietoturvaan tänään

JOURNALISTI
21.12.2018

Nina Erho, teksti

Vaikka et työskentelisi erityistä tietoturvaa vaativien lähteiden ja aiheiden parissa, ala perehtyä niiden suojaamiseen nyt. Toimittajan salausopas kertoo, miksi se kannattaa.

Vaikka et työskentelisi erityistä tietoturvaa vaativien lähteiden ja aiheiden parissa, ala perehtyä niiden suojaamiseen nyt.

Jos toimittaja salaa vain arkaluonteista viestintäänsä, se on poikkeus käyttäytymisessä, mikä voi herättää huomiota. Jos tietoturva ei ole kunnossa, jo lähteen ensimmäinen yhteydenotto saattaa vaarantaa kaiken, tai lähde ei uskalla puhua toimittajille ja uutinen jää saamatta.

Toimittajan salausopas sisältää sekä yleisluonteisia neuvoja perusteluineen että vaihe vaiheelta eteneviä ohjeita tietoturvatyökalujen käyttöön. Kirja kertoo, miten suojataan tietokoneen ja puhelimen tiedot ja viestiliikenne, käytetään toimivia salasanoja ja liikutaan verkossa jälkiä jättämättä.

Vaikka kirjassa riittää omaksuttavaa ja sillä on selvä missio, myös lupia asian paloittain nielemiseen ja maalaisjärjen käyttöön heltiää.

Aloita vaikka asentamalla helppokäyttöinen Signal-viestisovellus puhelimeesi, esipuheessa sanotaan. Useimmat turvallisuuspoikkeamat johtuvat huolimattomuudesta eivätkä siitä, että digitaalinen puolustusmuuri on murrettu, lopussa todetaan.

Tanskalaistoimittaja Freja Wedenborgin kirjoittaman kirjan on toimittanut suomeksi freelancetoimittaja Pasi Kivioja. Kirjan voi ladata maksutta Medialiiton sivuilta.

Freja Wedenborg ja Pasi Kivioja: Toimittajan salausopas. Mediapooli.6 2020
Arkisto

Ylen heikentäminen ei ratkaise kaupallisen median ongelmia

Kaupallista mediaa ei tueta toiveilla euroista vaan ihan oikeilla euroilla, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Kun kyse on elämästä ja kuolemasta, päättäjille ei voi antaa työrauhaa

”Kotona pelkäävälle ihmiselle toimittajasta tulee kirjaimellisesti elintärkeä. Tappavan pandemian aikana kysymykset ovat perimmäisiä”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Suunnittelet kolumnin kirjoittamista, Tomi Einonen

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja keskustelee alaistensa kanssa, kun haluaa saada yhteiskunnalliset näkemyksensä esille.

Verkosta tuli suomalaisten tärkein uutislähde

Sanomalehtien verkkosivut ohittivat televisiolähetykset suomalaisten ykkösuutislähteenä. Verkkouutiset luetaan aiempaa useammin älypuhelimella, kertoo kansainvälinen tutkimus.

Oletko käynyt Terveydenvoinnin laitoksella?

”Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad väljer just du bort från historien?

”Låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar”, skriver Liselott Lindström.

Black isolla B:llä

”Keskustelu epätasa-arvosta ja rasismista on kuumentunut monissa amerikkalaistoimituksissa”, kirjoittaa Juha Rekola.

Syksyllä voi taas keskittyä työnhaun sijaan opiskeluun

Journalistiliiton suositus kesätyöntekijöiden rekrytoinnin aikataulusta on saamassa jatkoa, kirjoittaa Laura Forsén.

Uutismies ja kupletisti

Kuolleita: Toimittaja Janne Linnovaara 15. 6. 1970 Jämsänkoski – 28. 5. 2020 Helsinki

Porilainen monilla mausteilla

Kuolleita: Toimittaja Juha-Pekka Lammi 28. 8. 1953 Pori – 13. 4. 2020 Tampere

Asiantunteva toimittaja tallensi piano- ja urkumusiikkia

Kuolleita: Musiikkitoimittaja Leena Santalahti 21. 2. 1943 Heinola – 23. 5. 2020 Espoo

Energinen kirjallisuuden kääntäjä

Kuolleita: Suomentaja Tarja Roinila 27. 1. 1964 Jyväskylä – 19. 5. 2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta