Liftaamalla ehtii paremmin

JOURNALISTI
21.12.2018

Juha Mäkinen

Kirjoittaja aloittaa tammikuussa Maailman Kuvalehden päätoimittajana.

Kirjaan uppoutunut Juha Mäkinen ei huomannut nousta bussiin, mutta onneksi juttukeikalle ehtii toisellakin tavalla.

Oli aurinkoinen alkusyksyn päivä. Olin töissä Keskisuomalaisen nuorisoliitteessä ja lähdössä Joutsaan haastattelemaan sikäläistä jääkiekkojunnua. Minun oli määrä mennä keikalle bussilla, ja tulin jo hyvissä ajoin Jyväskylän linja-autoasemalle. Istuin ulos penkille lukemaan kirjaa ja odottamaan bussin lähtöä.

Kirja oli ilmeisesti riittävän kiinnostava, sillä bussi tuli ja meni, mutta minä en huomannut nousta siihen kyytiin. Yleensä olen vähän skarpimpi, mutta toisaalta bussini kävi laiturissa vaivihkaisesti toisen bussin takana.

Sovittu haastattelu odotti siis 70 kilometrin päässä Joutsassa. Tavanomainen suunnitelma b olisi varmaan ollut käyttää toimituksen autoa, mutta eihän minulla tuohon aikaan ollut edes ajokorttia. ”Ennemmin tai myöhemmin tulet sitä kyllä toimittajana tarvitsemaan”, oli minua valistettu muutamaankin kertaan.

Siispä improvisoituja ratkaisuja: paikallisbussilla Vaajakoskelle nelostien varteen ja peukalo pystyyn. Olin kyllä liftannut kohtalaisen paljon, mutta en koskaan työasioissa enkä yhtä tiukalla aikataululla.

Uskomatonta kyllä, samalla pysäkillä oli jo toinen liftari, nuori turkkilainen nainen. Onneksi, sillä ”pariskunta” saa aina helpommin kyydin kuin yksinäinen miesliftari. Tuskin ehdimme toisiamme tervehtiä, kun ystävällinen autoilija jo pysähtyi. Nainen tosin jäi kyydistä jo parin kilometrin päässä, sillä hän oli jatkamassa ysitietä Itä-Suomeen.

Minä pääsin samalla kyydillä koko matkan Joutsaan asti. Itse asiassa olin perillä kolme minuuttia ennen linja-autoa, jolla minun oli pitänyt tulla.3 2021
Arkisto

Vaalikoneet vaikuttavat äänestyspäätöksiin. Millaista valtaa käyttävät koneiden tekijät?

Vaalikone ei ole lelu, vaan journalistinen tuote. Esimerkiksi Ylen vaalikoneen takana on kymmeniä tekijöitä, kymmeniä sivuja väitteitä ja yli puolen vuoden työ. Miten vaalikone rakennetaan reilusti? Miten siitä pitäisi kertoa käyttäjille?

Journalistiliitto on aina vaatinut mahdottomia

Loma, viisipäiväinen työviikko tai työehtosopimukset tuntuivat mahdottomilta ajatuksilta ennen kuin riittävä määrä ihmisiä alkoi vaatia niitä. ”Ei riitä, että jäämme vain puolustamaan saavutettuja etuja”, kirjoittaa Maria Pettersson.

Ilahduit, kun viisi alaistasi lähti kilpailevaan lehteen, Arno Ahosniemi

Kauppalehden vastaava päätoimittaja esittää olevansa ikäistään vanhempi mies, joka odottaa turhaan työtarjousta Etelärannasta.

Koskelan surman uutisoinnissa jäi kertomatta, kuka leikkasi lapsilta

”Helsingistä piirtyy uutisten kautta omituinen kuva kaupunkina, jossa jokin mystinen luonnonvoima kasvattaa luokkakokoja ja näkymätön käsi silppuaa erityisopetuksen kelvottomaan kuntoon”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Historian ensimmäinen toimittajien työehtosopimus on ­allekirjoitettu! Edessä työnantajan Åke Heiniö ja Arvi V. Mäkinen sekä työntekijöitä edustanut Jyrki Juuti, takana Pauli Strandén ja Esko Muinonen vuonna 1967. Kuva: Uuskuva. SJL. KA.

Satavuotias Journalistiliitto aloitti pienenä herrakerhona ja kasvoi vahvaksi ammattiliitoksi

Journalistiliitto on taistellut journalistien oikeuksien ja paremman journalismin puolesta jo vuosisadan - työnantajan ja itse tsaarin vastustuksesta huolimatta.

Konflikten tar kontextens plats

”Nyhetsmedier kan inte bortförklara sitt ansvar för förvirringen genom att peka finger mot myndigheter och politiker”, skriver Dan Lolax.

Auttaisiko työvälinepooli, jos etätyö jää pysyväksi?

Ergonomisen työskentelyn järjestäminen ei ole yksin työntekijän vastuulla – ei työpaikalla eikä kotona työskennellessä, kirjoittaa Journalistiliiton juristi Tuomas Aalto.

Virus muuntuu, mutta sitä ei muunneta

”Joskus kieleen vakiintuu yhdyssanoja, jotka tarkoittavat keskenään samaa, vaikka niiden osat ovat eri järjestyksessä ja toinen on muutenkin saattanut vaikuttaa toista epäloogisemmalta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Pikkukengillä potku omaan takapuoleen

Kiitos siististä sisätyöstä, ajatteli Heikki Kuutti hyisenä pakkaspäivänä. Sitten uutispäällikkö sai juttuidean.

Journalistien työttömyyskassa Finka sulautuu osaksi uutta jättikassaa

Uudesta kassasta tulee Suomen kolmanneksi suurin työttömyyskassa. Kolmen kassan yhdistyminen tuo liitolle säästöjä ja lisää kassan yhteiskunnallista vaikutusvaltaa.

Näin tekijänoikeusrahat kiertävät

Tekijänoikeusjärjestö Kopioston kautta kulkee vuosittain noin 50 miljoonaa euroa, jotka se jakaa eteenpäin tekijänoikeuksien haltijoille.

Nitrodiskotaiteilija on poissa

Taittaja-graafikko Hannu Marttinen 12. 9. 1945 Helsinki – 10. 2. 2021 Hämeenlinna

Pienestä naisesta jäi iso jälki

Toimittaja Leena Seretin 11. 11. 1959 Kemi – 28. 1. 2021 Sipoo

Päätoimittaja puolusti koskiluontoa ja periaatteitaan

Päätoimittaja Seppo Vento 13. 6. 1930 Vesanto – 9. 2. 2021 Joensuu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta