Lapsuuden loppu

JOURNALISTI
30.11.2018

Simo Ahtee

Kirjoittaja on raisiolainen freelancetoimittaja.

Kolmas kerta voisi sanoa toden, mutta sitä toimittaja Simo Ahtee ei uskalla Don Rosan haastattelussa yrittää.

Hurahdin sarjakuviin pian vaipoista päästyäni, ja etenkin Aku Ankan maailma kiehtoi. Vuosien kuluessa Don Rosan yksityiskohtainen piirtämistyyli varasti sydämeni. Jäljittelin ahkerasti mestarin jälkeä ja haaveilin sarjakuvapiirtäjän urasta.

2000-luvun puolivälissä minulle tarjottiin tehtävää, josta en voinut kieltäytyä. Työskentelin Turku TV:llä, ja minut lähetettiin haastattelemaan ja kuvaamaan Rosaa, joka oli Turussa kirjakiertueella. Tein huolella kysymysrungon ja psyykkasin itseni valmiiksi.

Idolin kohtaaminen taisi kuitenkin jännittää niin paljon, että unohdin jalustan ja videokameran välisen kiinnikkeen toimitukseen.

Rosa katseli ymmärtäväisenä sähellystäni, ja itse haastattelu oli lämminhenkinen. Harmi vain, että en ollut laittanut mikrofonia päälle. Innoissani en huomannut tarkkailla kameran näytön desibelipalkkeja, ja arvatkaa, oliko ammattilaisella kuulokkeitakaan. Äänimies sai onneksi kaivettua kameramikin äänistä edes jotain kuuntelukelpoista.

Joitakin vuosia myöhemmin Rosa vieraili taas Turussa, tällä kertaa Turun linnassa, ja luulin pääseväni paikkaamaan tunarointini. Vielä mitä. Olin valmistautunut aivan liikaa ja lukenut Rosan sarjakuvat liian monta kertaa läpi. Tein outoja ja liian yksityiskohtaisia kysymyksiä. Onnistuin unohtamaan, että Rosa oli lopettanut piirtämisen. Tämä ei vielä riittänyt, sillä kun kerroin Rosalle miten haastattelin häntä silloin aiemmin, maestro sekä muu Aku Ankka -väki ilmoittivat, ettei Rosa ole aiemmin vieraillut Turussa. Intin vastaan, ja muut katselivat hämmentyneinä toisiaan.

En uskaltaisi lähteä jututtamaan Rosaa kolmatta kertaa.3 2021
Arkisto

Vaalikoneet vaikuttavat äänestyspäätöksiin. Millaista valtaa käyttävät koneiden tekijät?

Vaalikone ei ole lelu, vaan journalistinen tuote. Esimerkiksi Ylen vaalikoneen takana on kymmeniä tekijöitä, kymmeniä sivuja väitteitä ja yli puolen vuoden työ. Miten vaalikone rakennetaan reilusti? Miten siitä pitäisi kertoa käyttäjille?

Journalistiliitto on aina vaatinut mahdottomia

Loma, viisipäiväinen työviikko tai työehtosopimukset tuntuivat mahdottomilta ajatuksilta ennen kuin riittävä määrä ihmisiä alkoi vaatia niitä. ”Ei riitä, että jäämme vain puolustamaan saavutettuja etuja”, kirjoittaa Maria Pettersson.

Ilahduit, kun viisi alaistasi lähti kilpailevaan lehteen, Arno Ahosniemi

Kauppalehden vastaava päätoimittaja esittää olevansa ikäistään vanhempi mies, joka odottaa turhaan työtarjousta Etelärannasta.

Koskelan surman uutisoinnissa jäi kertomatta, kuka leikkasi lapsilta

”Helsingistä piirtyy uutisten kautta omituinen kuva kaupunkina, jossa jokin mystinen luonnonvoima kasvattaa luokkakokoja ja näkymätön käsi silppuaa erityisopetuksen kelvottomaan kuntoon”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Historian ensimmäinen toimittajien työehtosopimus on ­allekirjoitettu! Edessä työnantajan Åke Heiniö ja Arvi V. Mäkinen sekä työntekijöitä edustanut Jyrki Juuti, takana Pauli Strandén ja Esko Muinonen vuonna 1967. Kuva: Uuskuva. SJL. KA.

Satavuotias Journalistiliitto aloitti pienenä herrakerhona ja kasvoi vahvaksi ammattiliitoksi

Journalistiliitto on taistellut journalistien oikeuksien ja paremman journalismin puolesta jo vuosisadan - työnantajan ja itse tsaarin vastustuksesta huolimatta.

Konflikten tar kontextens plats

”Nyhetsmedier kan inte bortförklara sitt ansvar för förvirringen genom att peka finger mot myndigheter och politiker”, skriver Dan Lolax.

Auttaisiko työvälinepooli, jos etätyö jää pysyväksi?

Ergonomisen työskentelyn järjestäminen ei ole yksin työntekijän vastuulla – ei työpaikalla eikä kotona työskennellessä, kirjoittaa Journalistiliiton juristi Tuomas Aalto.

Virus muuntuu, mutta sitä ei muunneta

”Joskus kieleen vakiintuu yhdyssanoja, jotka tarkoittavat keskenään samaa, vaikka niiden osat ovat eri järjestyksessä ja toinen on muutenkin saattanut vaikuttaa toista epäloogisemmalta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Pikkukengillä potku omaan takapuoleen

Kiitos siististä sisätyöstä, ajatteli Heikki Kuutti hyisenä pakkaspäivänä. Sitten uutispäällikkö sai juttuidean.

Journalistien työttömyyskassa Finka sulautuu osaksi uutta jättikassaa

Uudesta kassasta tulee Suomen kolmanneksi suurin työttömyyskassa. Kolmen kassan yhdistyminen tuo liitolle säästöjä ja lisää kassan yhteiskunnallista vaikutusvaltaa.

Näin tekijänoikeusrahat kiertävät

Tekijänoikeusjärjestö Kopioston kautta kulkee vuosittain noin 50 miljoonaa euroa, jotka se jakaa eteenpäin tekijänoikeuksien haltijoille.

Nitrodiskotaiteilija on poissa

Taittaja-graafikko Hannu Marttinen 12. 9. 1945 Helsinki – 10. 2. 2021 Hämeenlinna

Pienestä naisesta jäi iso jälki

Toimittaja Leena Seretin 11. 11. 1959 Kemi – 28. 1. 2021 Sipoo

Päätoimittaja puolusti koskiluontoa ja periaatteitaan

Päätoimittaja Seppo Vento 13. 6. 1930 Vesanto – 9. 2. 2021 Joensuu

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta