Karhea kirja rikostoimittamisesta

JOURNALISTI
30.11.2018

Marja Honkonen, teksti

Mielenkiintoisinta Oikeustoimittajien 30-vuotisjuhlakirjassa, Etusivun rikoksissa on juttuprosessien avaaminen ja toimittajan työhön liittyvät inhimilliset yksityiskohdat, kirjoittaa Marja Honkonen.

Oikeustoimittajien 30 vuotta täyttänyt yhdistys julkaisi juhlavuotensa kunniaksi kirjan, jossa tutut rikostoimittajat kertovat juttujensa taustoista. Etusivun rikokset vinkkaa lopuksi myös, miten rikostoimittajaksi tullaan.

Teos on kuin pokkarimuotoinen nyökkäys vuonna 2015 loppuneelle, pitkäikäiselle Poliisi kertoo -kirjasarjalle. Se antoi rikoksista intoileville siviileille mahdollisuuden kurkistaa poliisityöhön, lapsilta kielletyllä, karhealla otteella.

Toimittajaversio on tiiviimpi ja graafinen kuvamateriaali puuttuu, mutta karmeita yksityiskohtia kyllä piisaa – muun muassa Hyvinkään vuonna 1998 tapahtuneesta paloittelusurmasta. Monen jutun syntytarinasta olisi lukenut pidemmänkin tekstin.

Mielenkiintoisinta Etusivun rikoksissa on juttuprosessien avaaminen ja toimittajan työhön liittyvät inhimilliset yksityiskohdat:

Miltä tuntuu saada migreenikohtaus samaan aikaan, kun puolustusministeri ryöpyttää skuuppia valheena? Tai millaista on yöpyä entisessä korpibordellissa odottelemassa sarjahukuttajan oikeudenkäyntiä?

Tästä opiksi ja vertaistueksi niin tulevan kauden kesätoimittajille kuin kokeneemmillekin.

Susanna Reinboth & Jarkko Sipilä (toim.): Etusivun rikokset. Näin kovat uutiset syntyivät. CrimeTime.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta