Pitkä katse ja nähdyn tulkinta

JOURNALISTI
9.11.2018

Nina Erho, teksti

Eeva Lennon kirjoittaa olevansa parantumaton journalisti, jota henkilökohtainen kokemus ilman faktoja ja historiallisia puitteita ei tyydytä – ja hyvä niin. Hänen toimittajaelämäkertansa ei sorru uskottavuutta rapauttavaan egoiluun.

Eeva Lennon kirjoittaa olevansa parantumaton journalisti, jota henkilökohtainen kokemus ilman faktoja ja historiallisia puitteita ei tyydytä – ja hyvä niin. Toimittajaelämäkerta Eeva Lennon, Lontoo ei sorru uskottavuutta rapauttavaan egoiluun. Monipuolisuus kantaa, vaikka sivuja riittää.

Lennon ympäröi kasvu- ja uratarinansa perusteellisella kuvauksella viime vuosikymmenten ranskalaisesta ja englantilaisesta yhteiskunnasta ja politiikasta sekä niiden kautta Euroopan ja EU:n kehityksestä. Hän myös tulkitsee tapahtumia ja ilmiöitä tavalla, joka on vain taakseen katsovalle mahdollinen.

Lennonin ura nivoutuu suomalaisen median kehitykseen ja tekijöihin, etenkin Yleen ja yleläisiin. Rinnalla kulkee irlantilaisen puolison, toimittaja Peter Lennonin tarina.

Jotkut kirjasta välittyvät ilmiöt, kuten epäsuhta freelancerien työtaakan ja toimeentulon epävarmuuden välillä, eivät tunnu helposti muuttuvan. Turhauttavan tutuilta kuulostavat myös menneiden vuosikymmenten ”herätys ympäristöongelmiin”, poliittiset radikalisoitumiset – ja seksismi.

”Yhdistys 9:n johtavat naiset saivat totisesti kokea loanheittoa julkisuudessa. Heitä uhkailtiinkin juuri samalla tavalla kuin lukuisat näkyvät naishahmot saavat nykyään misogyynisiä uhkauksia ja herjauksia sosiaalisen median kautta”, Lennon kirjoittaa 1960-luvun naisliikkeestä.

Eeva Lennon: Eeva Lennon, Lontoo. Karisto.3 2020
Arkisto

Kriisioloissa medialta vaaditaan malttia

Koronauutisoinnissa sekä toimittajien että yleisön on pakko oppia sietämään epävarmuutta ja muuttuvia tilanteita. Ja myös mediayhtiöiden on joustettava, kirjoittaa Maria Pettersson.

Päivi Anttikoski otti selfien Valtio­neuvoston linnan wc-tiloissa. Ennen ­koronaviruksen leviämistä ja valmiuslain käyttöönottoa siihen oli vielä aikaa.

Suosittelet kaikille toimittajille viestintäjohtajan uraa, Päivi Anttikoski

Valtioneuvoston viestintäjohtaja haluaa järjestää tiedotustilaisuuksia ihmisille eikä toimittajille.

Uutissatiiri viihdyttää ja viettelee, mutta se ei ole journalismia

”Satiirissa voidaan myös tarjota oikeamielistä identiteettiä katsojille”, kirjoittaa Janne Zareff.

Finländska medier dryper av vita räddare

När medierna lyfter upp en enskild person som hjälte kan det bidra till ökad volontärturism, skriver Liselott Lindström.

Koronaviruksen lyhennys voi olla uhkapeliä

”Vaikka 'koronan uhrien' ei tulkittaisikaan viittaavan pöytäpeliriippuvuuteen, myös otsikoissa olisi tyylikkäintä puhua (korona)viruksesta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Hovioikeus pohtii Janitskinin kuoleman vaikutusta tuomioon

MV-lehteen liittyvä oikeudenkäynti saattaa venyä jopa syksyyn.

Freelancer sairastaa omaan laskuunsa

”Freelancerin pitäisi saada työstään riittävä korvaus, joka riittää työterveyshuollon ja sairauspäivärahan maksamiseen”, kirjoittaa Hanna Kaisa Hellsten.

Yt-neuvottelut ovat neuvottelut, eivät sanelua, muistutti käräjäoikeus

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa Helsingin Evankelisen Opiston maksamaan korvauksia journalistisen alan opettajan työsuhteen päättämisriidassa. Oikeus arvioi sitä, käytiinkö yt-neuvottelut laillisesti.

Monipuolinen toimittaja ja tarkka vesipallotuomari

Kuolleita: Toimittaja Pasi Natunen 15. 7. 1967 Kuopio – 4. 2. 2020 Tuusula

Sanojen taitaja ja älykäs keskustelija

Kuolleita: Kulttuuritoimittaja Katriina Laine 27. 8. 1943 Pori – 4. 2. 2020 Pori

Uutisia Raumalta viideltä vuosikymmeneltä

Kuolleita: Uutispäällikkö Maija-Liisa Tuominen 5. 4. 1926 Kokemäki – 22. 2. 2020 Rauma

Ahkera ja leppoisa elävän kuvan ammattilainen

Kuolleita: Ohjaaja ja leikkaaja Matti Markkanen 26. 8. 1945 Kotka – 6. 11. 2019 Mikkeli

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta