Marko Laitalan mukaan liiton varainhoitajan toimeksiantoon kuuluu poistaa eettisiä ohjeita rikkovat yritykset liiton sijoitussalkusta.

Miljoonasalkulle uusi koti

JOURNALISTI
9.11.2018

Janne Arola, teksti
Kimmo Räisänen, kuva

Journalistiliiton sijoituksista 18 miljoonaa euroa on kiinni rahastoissa. Varoista kolmannes on ollut rahanpesuskandaalissa ryvettyneen Danske Bankin hoidossa.

Journalistiliitto päätti lokakuussa siirtää sijoitusvarallisuutensa pois Danske Bankista pankin Viron-yksikössä vuosien mittaan tapahtuneen rahanpesun vuoksi.

”Jos varainhoitajapankkimme pyörittää 200 miljardin suuruista rahanpesua ainakin osittain siitä tietäen mutta puuttumatta, ei meillä oikein ollut muuta vaihtoehtoa”, perustelee talousvaliokunnan puheenjohtaja ja liiton hallituksen jäsen Marko Laitala.

Liitto kilpailuttaa parhaillaan varainhoitajia ja pyrkii valitsemaan uuden vielä tämän vuoden puolella.

Liiton sijoitusvarallisuudesta noin kuusi miljoonaa euroa on ollut Danske Bankin hoidettavana. Loput noin 18 miljoonan euron rahastosijoituksista on Evli Pankissa. Maantieteellisesti sijoituksista 80 prosenttia on jakautunut Suomeen, Eurooppaan ja kehittyville markkinoille, loput lähinnä Pohjois-Amerikkaan ja globaaleihin rahastoihin.

Tällä hetkellä varoista on osakerahastoissa 46 prosenttia ja erilaisissa korkoinstrumenteissa 54 prosenttia.

”Viime vuosien taloustilanteessa on painotettu osakkeita, koska muualta on saanut tuottoa huonommin”, Laitala sanoo.

Lisäksi liiton omaisuudesta kuutisen miljoonaa euroa on sijoitettu kiinteistöihin.

 

Liiton hallitus on pari vuotta sitten hyväksynyt eettisen sijoittamisen periaatteet, joita varainhoitajien edellytetään noudattavan. Ohjeissa vaaditaan, että sijoituskohteiden valinnassa kiinnitetään huomiota esimerkiksi haitallisten ympäristövaikutusten minimointiin, lapsityövoimakieltoon, työturvallisuuteen, ihmisoikeuksiin sekä korruption vastaisuuteen.

Sijoitusvarallisuuden suuresta määrästä johtuen liitto valvoo eettisten ohjeiden noudattamista lähinnä varainhoitajien kaksi kertaa vuodessa toimittamien vastuullisuusraporttien perusteella. Liiton sijoituksia on tuhansissa yrityksissä, joten reaaliaikaisempi seuranta ei olisi edes mahdollista.

”Eettiseen ja vastuulliseen sijoittamiseen kannattaa panostaa, koska se myös tuottaa hyvin, kun skandaaleja ei tule syliin”, sanoo liiton talous- ja hallintojohtaja Helena Visti.

Sijoitustuotot ovat ylipäätään merkittävä osa liiton toimintabudjettia.

”On tärkeää, että sijoitukset tuottavat, koska jäsenmaksuilla ei pystytä kattamaan kaikkia toiminnan kuluja.”5 2019
Arkisto

Toimittaja Aarno Malin tutki ihmismielen sairaimpia puolia ja sairastui itse

Journalistit joutuvat kohtaamaan mieltä järkyttävää materiaalia, mutta sen käsittelyyn on tarjolla vain vähän keinoja. Aarno Malin löysi Tor-verkosta sivuston täynnä lasten kiduttamista. Hän kirjoitti aiheesta jutun ja päätyi traumaterapiaan.

"Musiikkijournalismista on tehty musiikkibisneksen vihollinen"

Nykytilanteesta on syyttäminen erityisesti isoja artisteja ja heidän levy-yhtiöitään, kirjoittaa toimittaja Mervi Vuorela

Ylensyömät

Yle käyttää ohjelmahankinnoissaan paljon rahaa ja valtaa. Freejournalisteille, ohjaajille ja muille sisällöntuottajille yhtiö näyttäytyy joskus kyykyttävänä jättiläisenä. 24 tekijää kertoi Journalistille kokemuksistaan Ylen hankintakoneiston rattaissa.

Hallitusohjelma herättää toivoa – nousemmeko vihdoin pohjoismaiselle tasolle?

Media poikkeaa suurimmasta osasta muuta liiketoimintaa, ja median tukeminen oikeilla tavoilla on demokratian tukemista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Suosittelet kaikille päätoimittajille politiikkaan lähtemistä, Jouni Kemppainen

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen lähti eurovaaliehdokkaaksi, koska Juha Sipilä pyysi.

Näin käsikirjoituksesta syntyy esikoiskirja

Keväällä 2017 kustannustoimittaja Petra Maisonen avasi Tammen sähköpostista Satu Vasantolan käsikirjoituksen. Kirja valmistui vuodessa, mutta työ sen parissa jatkuu yhä.

Politiikan toimittajien työ muistuttaa scifiä, fantasiaa ja kauhua

Vaalien kaltaisissa julkisissa spektaakkeleissa ihmisten on varsin helppoa tarkistaa itse, mitä tapahtui. Ei siihen väliin tarvita toimittajaa. Sen sijaan asiantuntevaa toimittaja tarvitaan kuvailemaan, mitä muuta olisi voinut tapahtua, kirjoittaa Janne Zareff.

Yritys ja erehdys

On arkipäivää, että oikeinkirjoitusohjeiden vastaiset yritysnimet lipuvat lehteen sellaisenaan kenenkään puuttumatta, vaikka aihetta olisi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vaikka Spleenish-kirjan tekeminen oli voimauttavaa, Ulla Donner pelkäsi, että tulos olisi muiden mielestä itsekeskeinen ja tylsä. ”Siksi olen ollut tosi iloinen, kun lukijat ovat kertoneet tunnistaneensa siitä itseään. Kun huomaa muidenkin pohtivan samoja ongelmia, ne eivät enää tunnu niin hallitsemattomilta.”

Freelancekuvittaja Ulla Donner teki ahdistavista tunteistaan sarjakuvakirjan

Omia kokemuksiaan saa käsitellä juuri niin hilpeästi tai epäkunnioittavasti kuin haluaa. Toisten kokemusten kanssa olisi vaikeampaa, Ulla Donner sanoo.

När FNB lades ner lyfte Ny Tids chefredaktör Janne Wass upp frågan om hur statsstödet för tidningar på minoritetsspråk ska fördelas. ”Jag ansåg då och anser fortfarande att stödet inte ska gå oavkortat till SPT eftersom det är att kanalisera pengarna till KSF Media och HSS Media.”

Statsstöd öppnade dörrar för finlandssvenska medier

I fjol gick hela statsstödet för tidningar på minoritetsspråk för första gången till enbart svenskspråkiga aktörer. För Ny Tid och Nyhetsbyrån SPT är externa stöd ”avgörande”.

Käyttääkö ostaja sinua pankkina? Freelancerin kannattaa olla tarkkana maksuajoista

Laki rajaa maksuajan pituuden yritysten välisessä kaupassa 30 päivään, mutta tästä voidaan poiketa sopimalla. Mediayritykset käyttävät mahdollisuutta kernaasti, kirjoittaa Journalistiliiton freelance-asioista vastaava lakimies Hannu Hallamaa.

I kläm mellan lördagskorven och avokadon

Att skriva om klimatfrågan är bland det känsligaste man kan ta sig för. Det påminner närmast om flyktingfrågan 2016, skriver Journalistens nya kolumnist Mikaela Löv-Alden.

Kun toimittaja kysyy, hänelle vastataan

”Kaupunginjohtajalle kenties syyte sairaalajupakassa. Kukaan ei halua kommentoida” -juttu tuskin olisi nähnyt päivänvaloa Keskisuomalaisessa. Oli siis aika vaihtaa haastattelutaktiikkaa, Heikki Kuutti kirjoittaa.

Etujärjestön sielu

Kuolleita: Asiamies Arja Hellman 6. 2. 1946 Heinola  – 13. 5. 2019 Helsinki

Luonnonvoima

Kuolleita: Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen 17. 2. 1948 Laukaa – 3. 5. 2019 Laukaa

Kannustava kulttuuritoimittaja

Kuolleita: toimittaja Oiti Kotamo 5. 8. 1925 Virrat – 10. 2. 2019 Savonlinna

Suurisydäminen toimittaja

Kuolleita: Toimittaja Irene Sillanpää 26. 6. 1958  Helsinki – 12. 1. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta