Marko Laitalan mukaan liiton varainhoitajan toimeksiantoon kuuluu poistaa eettisiä ohjeita rikkovat yritykset liiton sijoitussalkusta.

Miljoonasalkulle uusi koti

JOURNALISTI
9.11.2018

Janne Arola, teksti
Kimmo Räisänen, kuva

Journalistiliiton sijoituksista 18 miljoonaa euroa on kiinni rahastoissa. Varoista kolmannes on ollut rahanpesuskandaalissa ryvettyneen Danske Bankin hoidossa.

Journalistiliitto päätti lokakuussa siirtää sijoitusvarallisuutensa pois Danske Bankista pankin Viron-yksikössä vuosien mittaan tapahtuneen rahanpesun vuoksi.

”Jos varainhoitajapankkimme pyörittää 200 miljardin suuruista rahanpesua ainakin osittain siitä tietäen mutta puuttumatta, ei meillä oikein ollut muuta vaihtoehtoa”, perustelee talousvaliokunnan puheenjohtaja ja liiton hallituksen jäsen Marko Laitala.

Liitto kilpailuttaa parhaillaan varainhoitajia ja pyrkii valitsemaan uuden vielä tämän vuoden puolella.

Liiton sijoitusvarallisuudesta noin kuusi miljoonaa euroa on ollut Danske Bankin hoidettavana. Loput noin 18 miljoonan euron rahastosijoituksista on Evli Pankissa. Maantieteellisesti sijoituksista 80 prosenttia on jakautunut Suomeen, Eurooppaan ja kehittyville markkinoille, loput lähinnä Pohjois-Amerikkaan ja globaaleihin rahastoihin.

Tällä hetkellä varoista on osakerahastoissa 46 prosenttia ja erilaisissa korkoinstrumenteissa 54 prosenttia.

”Viime vuosien taloustilanteessa on painotettu osakkeita, koska muualta on saanut tuottoa huonommin”, Laitala sanoo.

Lisäksi liiton omaisuudesta kuutisen miljoonaa euroa on sijoitettu kiinteistöihin.

 

Liiton hallitus on pari vuotta sitten hyväksynyt eettisen sijoittamisen periaatteet, joita varainhoitajien edellytetään noudattavan. Ohjeissa vaaditaan, että sijoituskohteiden valinnassa kiinnitetään huomiota esimerkiksi haitallisten ympäristövaikutusten minimointiin, lapsityövoimakieltoon, työturvallisuuteen, ihmisoikeuksiin sekä korruption vastaisuuteen.

Sijoitusvarallisuuden suuresta määrästä johtuen liitto valvoo eettisten ohjeiden noudattamista lähinnä varainhoitajien kaksi kertaa vuodessa toimittamien vastuullisuusraporttien perusteella. Liiton sijoituksia on tuhansissa yrityksissä, joten reaaliaikaisempi seuranta ei olisi edes mahdollista.

”Eettiseen ja vastuulliseen sijoittamiseen kannattaa panostaa, koska se myös tuottaa hyvin, kun skandaaleja ei tule syliin”, sanoo liiton talous- ja hallintojohtaja Helena Visti.

Sijoitustuotot ovat ylipäätään merkittävä osa liiton toimintabudjettia.

”On tärkeää, että sijoitukset tuottavat, koska jäsenmaksuilla ei pystytä kattamaan kaikkia toiminnan kuluja.”8 2020
Arkisto

Harva meistä on korvaamaton superneuvottelija

Työehtosopimukset ovat siitä käteviä, että niiden ansiosta tavan ihmisen ei juuri koskaan tarvitse huolehtia lomista, työajasta, vähimmäispalkasta tai siitä, maksetaanko sairauden ajalta palkkaa, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Onneksi minä en joudu jakamaan mediatukia

”Mediatukea olisi rehdimpää perustella työpaikkojen säilymisellä kuin demokratialla”, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Vapaapäivien pitäminen on sinulle lähinnä uuvuttavaa, Minna Holopainen

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen tekee töitä melkein koko ajan ja on mahdollisesti itsekin tekoäly.

Näin syntyy Trendin syysmuotijuttu

Trendi tilasi stylisti ja valokuvaaja -työparilta helmikuussa syysmuotijutun. Kesällä kuvaaja ja malli vaihtuivat koronan takia. Juttu kuvattiin elokuussa kotieläintilalla.

Kielenhuollon päämaja ei ole käymässä turhaksi

”On viisainta, ettei yleiskielessä sooloilu karkaa käsistä. Tämä aika ei varsinaisesti kaipaa lisää ymmärryksen puutetta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vi måste respektera – och kredda varandra

”Vi måste respektera varandras arbete och kredda den som kreddas bör”, skriver Felicia Bredenberg.

Koronasta vauhtia muutoksiin

”Voisiko pandemiakurjuuden keskeltä löytyä jotain hyvääkin? Voidaanko esimerkiksi itsensä työllistäjille saada vihdoin pandemian vauhdittamana turvatumpi asema”, kysyy Suomen freelance-journalistien uusi puheenjohtaja Maria Markus.

Munkit ja possut

Kesätoimittaja Ilkka Vänttisen kuvissa näkyi sikoja juuri niin kuin pitikin – ja lisäksi jotain aivan muuta.

Uutistoimistotuki ehkä osaksi median koronatukea – tuen haku on alkanut

Median koronatukea voi saada journalistisen työn kustannuksiin. Myöntämisen ehtona on mainosmyynnin lasku. Erillistä uutistoimintaan suunnattua tukea on saanut aiemmin muun muassa STT.

Etävaltuusto nosti hien otsalle

Kuuluuko? Näkyykö? Journalistiliiton historian ensimmäisessä valtuuston hybridikokouksessa teknisiä pulmia ratkottiin lennosta, kirjoittaa Kira Närhi.

Herrasmies on poissa

Kuolleita: Toimittaja Matti Vainio 20. 6. 1935 Sortavala – 5. 9. 2020 Hämeenlinna

Arvostettu monitoiminainen

Kuolleita: Toimittaja Liisa Laine Oulu 25. 3. 1936 – 8. 8. 2020 Helsinki

Hjärtat klappade för nyheter och rättvisa

Döda: Journalisten Ia Henriksson 5. 1. 1974 Helsingfors – 11. 7. 2020 Helsingfors

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta