Endast professor ser ett jävsproblem

Enligt SPT:s styrelse är äktenskapet mellan en styrelseledamot och vd:n, samt tillträdande chefredaktören, inget problem. Johan Bärlund, professor i juridik och nyvald rektor för Svenska social- och kommunalhögskolan, är av annan åsikt.

Styrelsen För Svensk Presstjänst Ab

Ordförande Patrik Stenvall (HSS Media, från juli 2013).

Övriga medlemmar: Anna Hellerstedt (KSF Media, juni 2018), Stefan Holmström (ÅU, juni 2018), Susanna Landor (KSF Media, juni 2016), Niklas Nyberg (HSS Media, juni 2016)

JOURNALISTI
19.10.2018

Jeanette Björkqvist och Lina Laurent, text

Sedan Svensk Presstjänst Ab på styrelseordförande Patrik Stenvalls initiativ valde Pär Landor till ny vd har Pär Landor både hunnit utses till blivande chefredaktör och gifta sig med Hufvudstadsbladets chefredaktör Susanna Landor (tidigare Ilmoni).

Hon sitter kvar i bolagets styrelse, som en av KSF Medias två representanter.

Och det föreligger inga problem i det, säger samtliga medlemmar i styrelsen.

”Styrelsen har ett bra spelöga och om den behöver reagera så gör den det. Jag tror inte vi hamnar i en sådan situation och då är det ändå HSS Media som borde vara mest oroliga. Det är vi alltså inte”, säger Niklas Nyberg, chefredaktör för Vasabladet.

Susanna Landor säger att hon vare sig ser en jävsproblematik eller att det kan uppstå intressekonflikter.

”SPT:s uppdrag är att serva sina kunder och vi är ju dessutom ägare. SPT:s existens bygger ju naturligtvis på att hålla oss och övriga ägare och kunder nöjda så jag förstår inte varför det skulle vara en intressekonflikt, tvärtom.”

 

Då Pär Landor utsågs till vd jävade hans blivande hustru sig.

Någon utförligare diskussion om eventuell jävsproblematik har inte först, enligt styrelseordförande Patrik Stenvall. Han anser inte heller att det behövs.

”Om det uppstår (en jävsproblematik) så måste man hantera det. Det kan det ju uppstå i andra sammanhang också. Men eftersom jag har rekryterat Pär har jag svårt att se att den ena skulle måsta stiga åt sidan, eller att Pär inte skulle ha kunnat komma ifråga på grund av ett förhållande.”

 

KSF Media representeras utöver Susanna Landor också av vd Anna Hellerstedt i SPT:s styre.

Inte heller hon anser att det föreligger ett problem.

”Nej. Då skulle vi ha agerat. Vi har hela tiden haft en öppen diskussion om detta från både vårt och SPT:s håll. Samtliga styrelsemedlemmar sitter där för att de har kompetens och nätverk som kan bidra till en bra utveckling av SPT och det är där fokus ska ligga.”

Av den anledningen har det heller aldrig varit aktuellt att byta ut Susanna Landor mot någon annan representant inom KSF Media.

 

”SPT handlar om business och innehåll så jag ser inte automatiskt att här finns något problem. Dyker det upp så tar man det från fall till fall. Lite som en kommunal nämndefråga”, säger Stefan Holmström, som representerar Åbo Underrättelser i styrelsen.

Det är också korrekt att äktenskap i sig inte automatiskt innebär att det uppstår en jävsproblematik i någon högre grad än vad god vänskap eller öppet fiendeskap gör det, säger Johan Bärlund, professor i nordisk rätt och nyvald rektor för Svenska social- och kommunalhögskolan.

Men det är lika klart att risken för jäv finns då två parter exempelvis är gifta.

”Föreligger det risk för att någon kan ha personliga intressen i något finns det en risk för jäv. De här frågorna är aldrig irrelevanta. De är sådana som alla beslutsfattare alltid behöver hålla i bakhuvudet och självmant fundera på.”


Läs mer: 

Rivstart för nya SPT  – byrån söker sin form

Motsvarar SPT:s ansökan om presstöd verkligheten?

Styrelsen För Svensk Presstjänst Ab

Ordförande Patrik Stenvall (HSS Media, från juli 2013).

Övriga medlemmar: Anna Hellerstedt (KSF Media, juni 2018), Stefan Holmström (ÅU, juni 2018), Susanna Landor (KSF Media, juni 2016), Niklas Nyberg (HSS Media, juni 2016)13 2018
Arkisto

Kuolet jos et lopeta

The New York Timesille työskennellyt toimittaja Mohamed Ibrahim oli työmatkalla Suomessa, kun asemiehet uhkasivat Somaliassa tappaa hänen perheensä hänen työnsä takia. Journalisti tapasi kolme Suomesta turvapaikkaa hakenutta journalistia. Ammatti tai vainon riskiryhmään kuuluminen eivät takaa turvapaikkaa Suomesta.

Poromiehen ääni

Saamelaiset kaipaavat perusteellisempaa ajankohtaisjournalismia. Aslak Paltto selvittää tapahtumien taustoja omassa A-studiossaan.

Surmattua bulgarialaistoimittaja Viktoria Marinovaa muistettiin hänen kotikaupungissaan Rusessa, missä hautajaiset pidettiin 12. lokakuuta. Suuren kansainvälisen huomion saanut surma ei maan viranomaisten mukaan liity Marinovan työhön.

Pahalta näyttää, Eurooppa

EU-tukien tutkiminen on tarkoittanut journalisteille putkareissuja Bulgariassa ja Kreikassa. Bulgarialainen tutkiva journalisti toivoo, että maassa surmatun televisiotoimittajan tapaus tutkittaisiin tarkemmin.

Ping, te siellä!

Nuorimmat ikäluokat lipuvat salakavalasti tubekanaville journalismin ulottumattomiin. Ja tämä on ihan meidän syytämme, kirjoittaa Elina Grundström.

Vihakampanja käynnistyy - toimi näin

Miten toimia, kun toimittaja joutuu masinoidun verkkovihan kohteeksi? Ota talteen Journalisti-lehden ohjeet vihakampanjan varalta kohteelle, esimiehille ja kollegoille.

Härliga, jobbiga möte

Vad gör egentligen en producent? Den där spindeln i nätet som borde ha koll på precis allt och som är den person en redaktör kan ty sig till i vått och torrt. Journalisten följde med Kia Svaetichin, innehållsproducent för kulturaktualiteter på Svenska Yle, under en arbetsdag.

Opiskelija Ilmo Ilkka on käyttänyt useita päiviä työnhakuun: ”Muistan, että viime vuonnakin harjoitustoimituksessa oli iso porukka kirjoittelemassa hakemuksia itsenäisyyspäivänä.”

Aikaistuva kesätyöhaku stressaa opiskelijoita

Kesätoimittajahaut aikaistuvat vuosi vuodelta opiskelijoiden harmiksi. Työnantajista osa on valmis siirtämään hakujen aloittamista myöhäisempään ajankohtaan.

Liiton vuosikokouksen yhteydessä toimittajien edustajat kokoontuivat yhteiselle illalliselle. Kuva on vuodelta 1931, jolloin liitto täytti kymmenen vuotta.

Journalistiliiton kaksijakoinen tarina

Journalistiliiton uusi historiateos kertoo, miten herrakerhosta kasvoi vahva ammattiliitto. Jäsenmäärä, vastuut ja itsetunto vahvistuivat, mutta työehtosopimuksia väännettäessä tekijänoikeudet ja freelancerit jäivät sivuun.

Riikka Kaartinen innostui yleistajuisesta kirjoittamisesta Suomen Luonnon #muutos-verkkolehden kautta ja päätyi lopulta toimittajaksi. ”Taustani ansiosta ymmärrän tutkijoiden kieltä ja niitä epävarmuuksia, joita tieteeseen liittyy. Toisaalta vaatii opettelua hyväksyä, että kaikkia tutkijalle merkittäviä yksityiskohtia ei voi jutuissa kertoa.”

Ankerias ihmisen jaloissa

Riikka Kaartisen ankeriasjuttu vaati runsaat taustatyöt. ”Vaikuttavin hetki oli, kun löysin Europolin ja Euroopan ankeriastyöryhmän dokumentit eurooppalaisen ankeriaan salakaupasta ja tajusin, miten valtavaa se on sekä volyymiltaan että rahavirroiltaan.”

Kuntalehden päätoimittajan Marja Honkakorven ympärillä ei ole toimitusta. Lehden tekijät ovat freelancereita, jotka työskentelevät kuka missäkin.

Sote siivittää Kuntalehteä

Päätoimittaja Marja Honkakorpi johtaa virtuaalitoimitusta, jonka asiantuntemusta arvostetaan.

Itse olet ekoterroristi

Mitä median pitäisi tehdä ilmastoasiassa? ”Jos uskaltaisin, ehdottaisin ansaintamallienkin uhalla jotain radikaalimpaa. Että ei vain 'oteta huomioon', vaan lopetetaan kaman mainostaminen, autoarvostelut, matkailulehdet ja grillireseptit”, kirjoittaa Marja Honkonen.

Maaseudun kuvaaja

Sanne Katainen aloitti 1. marraskuuta Maaseudun Tulevaisuuden vakituisena kuvaajana. Hänestä kamera on tasa-arvon väline.

Vesa-Matti Väärä iloitsee telinevoimisteluharjoituksissa sekä omasta kehityksestään että muiden onnistumisista.

Puhtia permannolta

Pää menee harjoituksissa tempuista sekaisin, mutta telinevoimistelun ansiosta Vesa-Matti Väärän on keikoilla helpompi ryömiä ottamaan kuvia.

Marko Laitalan mukaan liiton varainhoitajan toimeksiantoon kuuluu poistaa eettisiä ohjeita rikkovat yritykset liiton sijoitussalkusta.

Miljoonasalkulle uusi koti

Journalistiliiton sijoituksista 18 miljoonaa euroa on kiinni rahastoissa. Varoista kolmannes on ollut rahanpesuskandaalissa ryvettyneen Danske Bankin hoidossa.

Laajeneva haitari

Ruuat kallistuvat, hinnat nousevat, tapahtuu jopa suuria harppauksia ylöspäin! Missä luuraa taloustekstin ihminen, kysyy Vesa Heikkinen.

När verktygsbacken tryter

Det är intressant att den journalistiska analysen av Touko Aalto direkt gick till hur hård politiken är, skriver Dan Lolax. ”Kanske är vi också ointresserade av andra svar.”

Stalinin väikkyvät nimilistat

Jaana-Stiina Alakorpi sai tehtäväkseen haastatella Stalinin kuolemanleiriltä selviytyneen urhon ja päätti tehdä todella riipaisevan jutun.

Pitkä katse ja nähdyn tulkinta

Eeva Lennon kirjoittaa olevansa parantumaton journalisti, jota henkilökohtainen kokemus ilman faktoja ja historiallisia puitteita ei tyydytä – ja hyvä niin. Hänen toimittajaelämäkertansa ei sorru uskottavuutta rapauttavaan egoiluun.

Otavamediassa jo neljännet yt-neuvottelut

Otavamedia on aloittanut jo neljännet yt-neuvottelut tänä vuonna. Sen lisäksi neuvotteluja käydään A-lehdissä, Aamulehdessä ja Sanoma Media Finlandissa. Allerin neuvottelut johtivat 11 työntekijän irtisanomiseen, Kainuun Sanomien neuvottelut pitkiin lomautuksiin.

Saariselän mökkien hinnat ja varaaminen muuttuvat

Journalistiliiton Tunturimaja- ja Uutistunturi-lomahuoneistojen välitystä ja avainpalvelua hoitaa jatkossa Saariselän Keskusvaraamo. Muutoksen yhteydessä Journalistiliitto ottaa käyttöön uuden nettivarausjärjestelmän. Myös huoneiden hinnoittelu ja varausehdot muuttuvat.

Journalistiliitto: Alv-rahat työpaikoiksi

”Verohelpotus ei voi valua vain tärkeään kehitystyöhön tai omistajille. Osan rahasta on näyttävä uusina työpaikkoina. Päätöksellä tavoitellaan hyvää journalismia. Se tarvitsee tekijänsä”, sanoo puheenjohtaja Hanne Aho.

#visakvitton tvingar fram penningbesked

Journalisterna har bett de svenska Europaparlamentarikerna att redovisa för hur de använder sina ”kontorspengar”. Nu verkar envisheten ha haft effekt.

Hot tema på svenska seminariet

Journalistförbundets svenska seminarium ordnas i Tammerfors den 23 – 24 november.

Yhdistykset

Journalistiliiton jäsenyhdistykset tiedottavat.

Takasivu

Provokatiivisia huomioita.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta