Elävä kuva taloustoimittajista

JOURNALISTI
19.10.2018

Marja Honkonen, teksti

Jouni Yrjänän historiateos Rahan perässä, vallan kintereillä kertoo paitsi kotimaisen talousjournalismin kehityksestä, myös talousvaikuttajien välillä kitkerästä mediasuhteesta.

Kun journalisti juhlii omia tai edustamansa seuran pyöreitä, syntyy turhankin usein teos. Lukijalta historiikkeihin ja omaelämäkertoihin tarttuminen vaatii harrastuneisuutta.

Jouni Yrjänän 10. lokakuuta ilmestynyt Rahan perässä, vallan kintereillä – suomalaisen talousjournalismin historia on kuitenkin kelpo poikkeus. Se on ammattihistorijoitsijan tekemä, elävästi kirjoitettu kirja. Ja vaikka se on 70-vuotiaan Taloustoimittajien yhdistyksen tilaustyö, kaunistelu ja loputtomat Tärkeiden Ihmisten listat puuttuvat.

Päinvastoin, suomalaista taloustoimittajista syntyy inhimillinen, tarkka kuva. On tehty huikeita juttuja ja rohkeita valintoja, mutta myös ennustettu väärin, suosittu kavereita ja vähän itsekin sekoiltu pörssissä. On noustu kirjureista kriittiseksi ja kovapalkkaiseksi journalistieliitiksi ja tultu sulautetuksi politiikkaan tai kotimaahan.

Journalismin ohella Yrjänän teos kertoo talousvaikuttajien mediasuhteesta, joka ei ole ollut kivuton tai vailla vaikutusyrityksiä. Tarkastelu on herkullista nyt, kun Nokian nokkamiehet kinaavat julkisesti hyvästä johtajuudesta.

Kyllä ei ollut sama meininki 1800-luvulla, kun Åbo Underrättelser raportoi tilastoja Turun porvareista.

Marja Honkonen

Jouni Yrjänä: Rahan perässä, vallan kintereillä. Suomalaisen talousjournalismin historia. Otava.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta