Paremmintietäjät

Arvaan jo, millaisen vastaanoton tämä kirjoitukseni saa, kirjoittaa Janne Zareff.
JOURNALISTI
28.9.2018

Janne Zareff

Twitter: @JanneZareff

Kirjoittaja on Yleisradion toimittaja.

Olen usein törmännyt autoista kertoviin juttuihin ja keskusteluihin. Olen myös jäänyt miettimään, millainen samanmielisten laulukuoro niissä onkaan äänessä!

Esimerkiksi polttomoottorin toiminnasta vallitsee samanmielisten konsensus. Sen sisältö on monimutkainen, eikä ihme. Tällainen monimutkaistaminen on keino säilyttää keskustelu vain asiaan oikein vihkiytyneiden käsissä. Se muistuttaa muinaisia riittejä, jotka olivat ulkopuolisille vaikeasti ymmärrettäviä ja joilla papisto erottautui rahvaasta.

Yksinkertaistettuna samanmielisten käsitys on tämä: autot liikkuvat, koska polttoaine tuottaa palaessaan painetta, joka työntää moottorissa mäntiä, joiden tuottama liike-energia puolestaan muutetaan erinäisten mekaanisten osien, kuten kampiakselin, avulla renkaiden pyöriväksi liikkeeksi.

Kerrataanpa kuitenkin tosiasiat, jotka todella tiedämme omasta arjestamme. Kun nousemme autoon ja käännämme virta-avainta, autolla voidaan lähteä liikkeelle. Jos avainta ei käännetä, mitään ei tapahdu.

Avaimen kääntäminen on siis aivan ilmeisesti ratkaisevassa osassa autoa liikutettaessa. Kuitenkin julkisessa keskustelussa valtaa pitää näkemys, jonka mukaan auton liikkumisongelmiin tulisi lähes aina hakea ratkaisua moottorista tai esimerkiksi ”akusta”, mikä se sitten onkaan. Ja kuinka ollakaan: autoasioiden ylipapeilla on usein tarjota moottorikeskeisiin ongelmiin ratkaisu, joka edellyttää rahan maksamista tälle uudelle aatelistolle! Ei tarvitse paljoa arvailla, miksei vaihtoehtoisia selitysmalleja auton toiminnalle juurikaan julkisuudessa nähdä!

Arvaan jo, millaisen vastaanoton tämä kirjoitukseni saa. Loputon määrä ”insinöörejä”, ”autoasentajia” ja ”autoaan itse huoltavia” oikeassaolijoita vaahtoaa, etten selvästikään tunne moottorien toimintaa lainkaan, eikä minun siksi pitäisi niistä kirjoittaa. On olemassa hyvin äänekäs polttomoottorien toimintaan ammatikseen tai harrastuksena tutustuneiden ihmisten vähemmistö, joka tulee vaatimaan, että käyttäisin ainakin osan ajastani mieluummin tutustumalla moottoreihin kuin kirjoittamalla niistä.

On valitettavan ilmeistä, että meillä on vielä pitkä matka kuljettavana, ennen kuin keskustelukulttuurimme on järkevällä tolalla.14 2018
Arkisto

Synkkä salaisuus

Toimittaja Ari Lahdenmäki on kirjoittanut lukuisia juttuja etiikasta ja naisten oikeuksista. Marraskuussa hän sai kaksi tuomiota seksuaalirikoksista. Journalisti haastatteli kahtatoista naista, jotka kertovat lisää Lahdenmäen pimeästä puolesta.

Akateeminen iltapäivälehtimies

Pasi Kivioja ennustaa väitöskirjassaan painettujen iltapäivälehtien loppua.

Villille tv-alalle toivotaan tes-suitsia

Elokuva- ja tv-alan työehtosopimuksesta halutaan yleissitova. Journalistiliitto toivoo päätöksen kohentavan alan palkkatasoa.

Utu-uutiset sumentavat todellisuuden

Uutiset kauppakeskuksen vaikeuksista tai alhaisen syntyvyyden aiheuttamasta huoltosuhdehuolesta eivät ole valheita. Silti ne vääristävät asioiden mittakaavan valeuutisille ominaiseen tapaan, kirjoittaa Janne Saarikivi.

Stor i truten. Mikael Sjövall är tillbaka i rollen som journalist och uppskattar möjligheten att ställa också de obekväma frågorna. ”Jag har alltid haft svårt att arbeta med tillrättalagd information där man på skyler över obekväma saker och bäddar in sanningen i begreppsliga rökridåer.”

En reporter som skyr rökridåer

Propagandabranschen kändes som en tvångströja för Mikael Sjövall. Som journalist får han ställa de besvärliga frågorna och berätta sanningen utan att bädda in den.

Vaikuttajasta vuorovaikuttajaksi

Yle tavoittelee tiiviimpää yleisösuhdetta sallimalla uutisten kommentoinnin. Suunnitelmissa on, että toimittajat käyttävät jatkossa osan työajastaan yleisön kanssa keskusteluun. Kyse voi olla uutistyön murroksesta, jossa toimittajien ammatti-identiteettiä määritellään uudelleen.

Toimittaja Tapio Mainio (oik.) työskentelee eläkeläisenä yhtä paljon kuin päivätyössä Helsingin Sanomissa. Nyt toimeksiantajia on useita. Yksi niistä on Kauppalehti, johon hän haastatteli metsänomistaja Jorma Seppästä Suomussalmella.

Samalla viivalla

Moni toimittaja jatkaa työntekoa eläkkeelle jäätyään. Töitä tekemällä voi päästä samaan ansiotasoon kuin aktiiviuran aikana.

Valokuvan puolustaja. Marina Ekroos perusti startupin suojellakseen valokuvakulttuuria, mutta ei ehdi itse enää juurikaan kuvata.

Oikeutta valokuville

Valokuvaaja Marina Ekroos haluaa pelastaa maailman huonosti rajatuilta valokuvilta.

Av kärlek till värvet

I Sverige visar en utredning att mediehusen de senaste åren kraftigt har dumpat frilansarnas arvoden. Något stort engagemang från dem som har fasta jobb har veterligen inte hörts av, skriver Jeannette Björkvist.

Raimo Tyykiluodon on 12 diktaattoria -sarjaa tehdessään pitänyt miettiä, miten kertoa diktaattorien teoista sekä aiheen vaatimalla vakavuudella että koukuttaen kuuntelijat. ”Kaikkea ei pidä kertoa paasaten sormi pystyssä, vaan kuuntelijalle pitää antaa mahdollisuus oivaltaa. Silloin asiat jäävät parhaiten mieleen.”

Sairaan kiinnostavat diktaattorit

Raimo Tyykiluoto mietti aloittaessaan 12 diktaattoria -radiosarjan tekemistä, miten kertoa julmuuksista pröystäilemättä. ”Sarjassa on myös tragikoomisuutta, joka tekee siitä kuunneltavan”, hän kertoo.

Vaarallinen suhde

Kriitikot usein tuntevat oman taiteenlajinsa tekijöitä. Milloin suhde on liian läheinen?

Koska Anni Kuittisen kansantanssiryhmän Motoran Pelmakat jäsenet asuvat eri paikkakunnilla ryhmä harjoittelee vain kerran kuussa. Intensiivisinä tanssiviikonloppuina harjoitustunteja kertyy yhteensä 10 – 14.

Ylpeästi kansantanssija

Anni Kuittinen haluaa murtaa kansantanssia koskevia ennakkoluuloja.

Nopea paluu journalistiksi

Sanna Keskinen, 44, aloittaa tammikuussa Kainuun Sanomien päätoimittajana.

Mediakunta hallituksen tärkein onnistuminen

Journalistiliitto saa joulukuussa uuden valtuuston ja hallituksen. Journalisti selvitti, missä nykyinen hallitus on mielestään onnistunut ja missä jäi parantamisen varaa.

Lapsuuden loppu

Kolmas kerta voisi sanoa toden, mutta sitä toimittaja Simo Ahtee ei uskalla Don Rosan haastattelussa yrittää.

Kieli, alkeet

Se että ihmiset käyttävät vapaamuotoisessa ilmaisussaan englanninkielisiä sanoja ja puhekielisiä muotoja, ei ole kielen rappiota. Se on tavallista kielellistä vaihtelua, kielen rikkautta, kirjoittaa Vesa Heikkinen.

Karhea kirja rikostoimittamisesta

Mielenkiintoisinta Oikeustoimittajien 30-vuotisjuhlakirjassa, Etusivun rikoksissa on juttuprosessien avaaminen ja toimittajan työhön liittyvät inhimilliset yksityiskohdat, kirjoittaa Marja Honkonen.

Höga inkomster med två roller

Personer som både är vd och chefredaktör, så kallade publishers, ligger på topp när man jämför förvärvsinkomsterna 2017 bland mediecheferna i Svenskfinland.

Othman fortsätter skriva

I veckan firades Henrik ”Otis” Othmans sista arbetsdag på Österbottens Tidning (ÖT). Othman hann jobba på ÖT, tidigare Jakobstads Tidning, i nästan 40 år. Han kommer som pensionär att titulera sig publicist.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta