Keksitystä paisui iso uutinen

Kun alaikäinen kertoo joutuneensa rikoksen uhriksi, uutisia pitäisi malttaa harkita ja vanhempien kertoma tulisi tarkistaa tavallistakin huolellisemmin.

JSN:n periaatelausuma lasten ja alaikäisten esiintymisestä mediassa

Lapsella on oikeus omaan mielipiteeseen. Vaikka aloite tai lupa esiintyä mediassa olisi saatu huoltajilta, on hyvä kysyä myös lapsen oma kanta. Toimittajan on lisäksi pyrittävä varmistamaan, että alaikäinen ymmärtää mediajulkisuuden seuraukset. Päävastuu kuuluu aina toimituksille, koska vanhemmatkaan eivät voi aina tietää, miten julkisuus vaikuttaa lapsiin ja nuoriin.

Lue koko lausuma: jsn.fi

JOURNALISTI
28.9.2018

Marja Honkonen, teksti
Anna-Kaisa Jormanainen, kuvitus

Elokuussa uutisoitiin kiusaamistapauksesta, jossa 15-vuotias kotkalainen yläkoululainen pakotettiin laittamaan suuhunsa paristoja. Poliisi kertoi tutkivansa asiaa.

Ensimmäisen jutun teki Iltalehti, pojan äidin kertoman ja hoitodokumenttien perusteella. Perässä tulivat Yle, Helsingin Sanomat ja moni muu. Sosiaalisessa mediassa jaettiin tuomioita.

Kotkalainen Kymen Sanomatkin tarttui aiheeseen, mutta ei julkaissut aluksi mitään. Toimitusta mietitytti, että jutut nojasivat aikuisten toisen käden tietoihin tapahtumista.

”Me olimme heti varuillamme”, päätoimittaja Heidi Ekdahl kertoo.

Toimitus pyysi asiasta luottamuksella vinkkejä paikallisessa Facebook-ryhmässä. Niiden myötä vahvistui aavistus, ettei kaikki uutisoitu vastannut totuutta.

Paria päivää Iltalehden uutisen jälkeen Kymen Sanomat oli julkaissut asiasta vain Helsingin Sanomien lyhyen jutun. Linjaus kummastutti osaa lukijoista.

”Tietenkin oli painetta, kun levikkialueella tapahtuu ja ihmiset käyvät kuumana, että miksi oma lehti ei kirjoita kiusaamistapauksesta”, Ekdahl sanoo.

”Uskoimme kuitenkin, että pitkällä aikavälillä meille olisi eduksi, jos pidämme pään kylmänä.”

Niin kävi. Kymen Sanomat julkaisi viikonloppuna keskustelua rauhoittelevan juttukokonaisuuden. Seuraavalla viikolla poliisi kertoi, ettei rikosta enää epäillä.

Yläkoululainen oli laittanut pariston suuhunsa itse, todistajien mukaan yllyttämättä.

Ekdahlia kummastuttaa varomattomuus asiassa, joka voi vaikeuttaa nuoren muutenkin hankalaa elämäntilannetta.

”En usko, että on koskaan nuoren etu, jos hänen asiansa nousee julkisuuteen ennen kuin sitä on yritetty selvittää koulussa.”

Ekdahl pohtii tapauksen kertovan myös siitä, miten vahvoja ennakkokäsityksiä journalistitkin liittävät äitiyteen. Äitiä uskotaan herkästi, vaikka kouluyhteisöjen ristiriidat ovat usein monimutkaisia ja hankalia.

 

Kotkan tapaus ei ole ainoa laatuaan. Esimerkiksi kesäkuussa Helsingin Uutiset kertoi, kuinka 14-vuotiaan pojan puhelin oli ryöstetty puukolla uhaten Helsingin Malminkartanossa. Tarina oli keksitty.

Helsingin Uutisten juttu perustui paikallisesta Facebook-ryhmästä löydettyyn pojan äidin kertomukseen tapahtumista.

Helsingin Uutisten, Länsiväylän ja Vantaan Sanomien päätoimittaja Mikko Heino kertoo, että uutinen julkaistiin vasta, kun poliisi vahvisti, että rikosilmoitus oli tehty.

Alaikäisiltä itseltään tai vanhemmilta toisen käden tietona saatuihin tietoihin suhtaudutaan lehdissä Heinon mukaan samoin kuin muidenkin kertomuksiin. Vahvistusta haetaan myös muualta, kuten viranomaisilta tai silminnäkijöiltä.

 

Julkisuudessa on ollut viime vuosina muitakin alaikäisiin liittyviä rikosepäilyjä, jotka poliisi on myöhemmin todennut kokonaan tai osin perättömiksi.

Kesken tutkinnan on uutisoitu esimerkiksi siepatusta ja puroon sidottuna jätetystä 16-vuotiaasta ja tuntemattomien Airsoft-aseella ruhjomasta 8-vuotiaasta.

Lapsen Maailman päätoimittaja ja Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Hanna Heinonen toivoo toimittajien aina punnitsevan, onko julkisuudesta lapselle enemmän haittaa kuin hyötyä. Julkisesti kerrotut asiat seuraavat lasta arkeen – olivat ne pötyä tai täyttä totta.

”Seuraukset voivat olla paljon isommat kuin se keksitty asia”, Heinonen sanoo.

Jos lasta haastattelee, siihen täytyy varata aikaa. Kysymyksien pitää olla avoimia.

Silti alaikäisillä on oikeus tulla kuulluiksi. Siihen Heinonen kannustaa toimittajia.

”Meillä on parantamisen varaa siinä, että lapsia kuultaisiin moniäänisemmin ja moninaisemmissa tilanteissa.”

JSN:n periaatelausuma lasten ja alaikäisten esiintymisestä mediassa

Lapsella on oikeus omaan mielipiteeseen. Vaikka aloite tai lupa esiintyä mediassa olisi saatu huoltajilta, on hyvä kysyä myös lapsen oma kanta. Toimittajan on lisäksi pyrittävä varmistamaan, että alaikäinen ymmärtää mediajulkisuuden seuraukset. Päävastuu kuuluu aina toimituksille, koska vanhemmatkaan eivät voi aina tietää, miten julkisuus vaikuttaa lapsiin ja nuoriin.

Lue koko lausuma: jsn.fi14 2018
Arkisto

Synkkä salaisuus

Toimittaja Ari Lahdenmäki on kirjoittanut lukuisia juttuja etiikasta ja naisten oikeuksista. Marraskuussa hän sai kaksi tuomiota seksuaalirikoksista. Journalisti haastatteli kahtatoista naista, jotka kertovat lisää Lahdenmäen pimeästä puolesta.

Akateeminen iltapäivälehtimies

Pasi Kivioja ennustaa väitöskirjassaan painettujen iltapäivälehtien loppua.

Villille tv-alalle toivotaan tes-suitsia

Elokuva- ja tv-alan työehtosopimuksesta halutaan yleissitova. Journalistiliitto toivoo päätöksen kohentavan alan palkkatasoa.

Utu-uutiset sumentavat todellisuuden

Uutiset kauppakeskuksen vaikeuksista tai alhaisen syntyvyyden aiheuttamasta huoltosuhdehuolesta eivät ole valheita. Silti ne vääristävät asioiden mittakaavan valeuutisille ominaiseen tapaan, kirjoittaa Janne Saarikivi.

Stor i truten. Mikael Sjövall är tillbaka i rollen som journalist och uppskattar möjligheten att ställa också de obekväma frågorna. ”Jag har alltid haft svårt att arbeta med tillrättalagd information där man på skyler över obekväma saker och bäddar in sanningen i begreppsliga rökridåer.”

En reporter som skyr rökridåer

Propagandabranschen kändes som en tvångströja för Mikael Sjövall. Som journalist får han ställa de besvärliga frågorna och berätta sanningen utan att bädda in den.

Vaikuttajasta vuorovaikuttajaksi

Yle tavoittelee tiiviimpää yleisösuhdetta sallimalla uutisten kommentoinnin. Suunnitelmissa on, että toimittajat käyttävät jatkossa osan työajastaan yleisön kanssa keskusteluun. Kyse voi olla uutistyön murroksesta, jossa toimittajien ammatti-identiteettiä määritellään uudelleen.

Toimittaja Tapio Mainio (oik.) työskentelee eläkeläisenä yhtä paljon kuin päivätyössä Helsingin Sanomissa. Nyt toimeksiantajia on useita. Yksi niistä on Kauppalehti, johon hän haastatteli metsänomistaja Jorma Seppästä Suomussalmella.

Samalla viivalla

Moni toimittaja jatkaa työntekoa eläkkeelle jäätyään. Töitä tekemällä voi päästä samaan ansiotasoon kuin aktiiviuran aikana.

Valokuvan puolustaja. Marina Ekroos perusti startupin suojellakseen valokuvakulttuuria, mutta ei ehdi itse enää juurikaan kuvata.

Oikeutta valokuville

Valokuvaaja Marina Ekroos haluaa pelastaa maailman huonosti rajatuilta valokuvilta.

Av kärlek till värvet

I Sverige visar en utredning att mediehusen de senaste åren kraftigt har dumpat frilansarnas arvoden. Något stort engagemang från dem som har fasta jobb har veterligen inte hörts av, skriver Jeannette Björkvist.

Raimo Tyykiluodon on 12 diktaattoria -sarjaa tehdessään pitänyt miettiä, miten kertoa diktaattorien teoista sekä aiheen vaatimalla vakavuudella että koukuttaen kuuntelijat. ”Kaikkea ei pidä kertoa paasaten sormi pystyssä, vaan kuuntelijalle pitää antaa mahdollisuus oivaltaa. Silloin asiat jäävät parhaiten mieleen.”

Sairaan kiinnostavat diktaattorit

Raimo Tyykiluoto mietti aloittaessaan 12 diktaattoria -radiosarjan tekemistä, miten kertoa julmuuksista pröystäilemättä. ”Sarjassa on myös tragikoomisuutta, joka tekee siitä kuunneltavan”, hän kertoo.

Vaarallinen suhde

Kriitikot usein tuntevat oman taiteenlajinsa tekijöitä. Milloin suhde on liian läheinen?

Koska Anni Kuittisen kansantanssiryhmän Motoran Pelmakat jäsenet asuvat eri paikkakunnilla ryhmä harjoittelee vain kerran kuussa. Intensiivisinä tanssiviikonloppuina harjoitustunteja kertyy yhteensä 10 – 14.

Ylpeästi kansantanssija

Anni Kuittinen haluaa murtaa kansantanssia koskevia ennakkoluuloja.

Nopea paluu journalistiksi

Sanna Keskinen, 44, aloittaa tammikuussa Kainuun Sanomien päätoimittajana.

Mediakunta hallituksen tärkein onnistuminen

Journalistiliitto saa joulukuussa uuden valtuuston ja hallituksen. Journalisti selvitti, missä nykyinen hallitus on mielestään onnistunut ja missä jäi parantamisen varaa.

Lapsuuden loppu

Kolmas kerta voisi sanoa toden, mutta sitä toimittaja Simo Ahtee ei uskalla Don Rosan haastattelussa yrittää.

Kieli, alkeet

Se että ihmiset käyttävät vapaamuotoisessa ilmaisussaan englanninkielisiä sanoja ja puhekielisiä muotoja, ei ole kielen rappiota. Se on tavallista kielellistä vaihtelua, kielen rikkautta, kirjoittaa Vesa Heikkinen.

Karhea kirja rikostoimittamisesta

Mielenkiintoisinta Oikeustoimittajien 30-vuotisjuhlakirjassa, Etusivun rikoksissa on juttuprosessien avaaminen ja toimittajan työhön liittyvät inhimilliset yksityiskohdat, kirjoittaa Marja Honkonen.

Höga inkomster med två roller

Personer som både är vd och chefredaktör, så kallade publishers, ligger på topp när man jämför förvärvsinkomsterna 2017 bland mediecheferna i Svenskfinland.

Othman fortsätter skriva

I veckan firades Henrik ”Otis” Othmans sista arbetsdag på Österbottens Tidning (ÖT). Othman hann jobba på ÖT, tidigare Jakobstads Tidning, i nästan 40 år. Han kommer som pensionär att titulera sig publicist.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta