Ilmojen ässä

JOURNALISTI
28.9.2018

Hanna-Kaisa Hämäläinen, teksti

Kirjoittaja on freelancevalokuvaaja.

Hanna-Kaisa Hämäläinen kiipesi avohelikopterin kyytiin kuvatakseen laskuvarjohyppääjiä. Sitten hänelle aiemmin hassutellut pilotti jähmettyi.

Elettiin heinäkuuta vuonna 2004. Helsinkiläiseen puistoon laskeutui avohelikopteri ja kiirehdin sen kyytiin. Istuuduin pilotin viereen ja taakse nousi kaksi laskuvarjohyppääjää, joiden hyppyjä olin lähdössä kuvaamaan Helsingin Sanomille.

Matkalla korkeuksiin lentäjä kaarteli edestakaisin ja hihkaisi minulle kuulokkeiden kautta, että joko pelottaa. ”Ehei”, vastasin ja kiedoin kameran hihnaa tiukemmin käteni ympäri.

Parin kieputuksen jälkeen lento tasaantui. Vedin syvään henkeä. Ihailin maisemaa helikopterin avoimesta ovesta. Minun ja taivaan välillä ei ollut vasemmalta puolelta mitään estettä.

Ihmiset ja rakennukset näyttivät alhaalla kuin pienoismaailmalta. Sitten huomasin selkäni takaa harteillani vapaasti roikkuvan vyön kaltaisen. Kysyin pilotilta, että mikä se mahtaa olla. Aiemmin hassutellut pilotti jähmettyi.

”Se on turvavyö. Laita se kiinni. Heti!”

Siinä vaiheessa sydämeni löi tyhjää. Kesti tovin, kun yritin selvittää, miten se vyö laitetaan kiinni. Sitten olikin aika kuvata. Vaikka käsissä oli viimeisintä mallia oleva digikamera, kamera oli hyvin hidas.

Otetun kuvan jälkeen pystyi seuraavan kuvan ottamaan suurin piirtein siinä vaiheessa, kun hyppääjä oli jo hyvin lähellä maata. Kuvasin tarkkuushyppääjiä yhden kuvan laukaisutekniikalla.

Kun laskeuduimme maahan, selvisi, että olin ollut koko ajan selästäni kiinnitettynä yhdestä vaijerista koneeseen. Jos olisin liukunut ulos avohelikopterista, olisin roikkunut sen yhden vaijerin varassa taivaalla.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta