Ilmojen ässä

JOURNALISTI
28.9.2018

Hanna-Kaisa Hämäläinen, teksti

Kirjoittaja on freelancevalokuvaaja.

Hanna-Kaisa Hämäläinen kiipesi avohelikopterin kyytiin kuvatakseen laskuvarjohyppääjiä. Sitten hänelle aiemmin hassutellut pilotti jähmettyi.

Elettiin heinäkuuta vuonna 2004. Helsinkiläiseen puistoon laskeutui avohelikopteri ja kiirehdin sen kyytiin. Istuuduin pilotin viereen ja taakse nousi kaksi laskuvarjohyppääjää, joiden hyppyjä olin lähdössä kuvaamaan Helsingin Sanomille.

Matkalla korkeuksiin lentäjä kaarteli edestakaisin ja hihkaisi minulle kuulokkeiden kautta, että joko pelottaa. ”Ehei”, vastasin ja kiedoin kameran hihnaa tiukemmin käteni ympäri.

Parin kieputuksen jälkeen lento tasaantui. Vedin syvään henkeä. Ihailin maisemaa helikopterin avoimesta ovesta. Minun ja taivaan välillä ei ollut vasemmalta puolelta mitään estettä.

Ihmiset ja rakennukset näyttivät alhaalla kuin pienoismaailmalta. Sitten huomasin selkäni takaa harteillani vapaasti roikkuvan vyön kaltaisen. Kysyin pilotilta, että mikä se mahtaa olla. Aiemmin hassutellut pilotti jähmettyi.

”Se on turvavyö. Laita se kiinni. Heti!”

Siinä vaiheessa sydämeni löi tyhjää. Kesti tovin, kun yritin selvittää, miten se vyö laitetaan kiinni. Sitten olikin aika kuvata. Vaikka käsissä oli viimeisintä mallia oleva digikamera, kamera oli hyvin hidas.

Otetun kuvan jälkeen pystyi seuraavan kuvan ottamaan suurin piirtein siinä vaiheessa, kun hyppääjä oli jo hyvin lähellä maata. Kuvasin tarkkuushyppääjiä yhden kuvan laukaisutekniikalla.

Kun laskeuduimme maahan, selvisi, että olin ollut koko ajan selästäni kiinnitettynä yhdestä vaijerista koneeseen. Jos olisin liukunut ulos avohelikopterista, olisin roikkunut sen yhden vaijerin varassa taivaalla.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta