Vikesiä uhataan oikeustoimilla Keniassa

Sananvapaustyötä tekevää säätiötä yritetään sotkea erikoiseen oikeusjuttuun.

Tukea järjestäytymiseen. Vikesin EU-rahoitteisessa ay-koulutuksessa Somaliassa pyritään muun muassa luomaan vuoropuhelua media-alan työntekijöiden ja työnantajien välille. Kouluttaja Abdalle Mumin puhui kesäkuussa toimittajille siitä, miksi työntekijöiden kannattaa järjestäytyä niin kansallisesti kuin työpaikoilla.

JOURNALISTI
7.9.2018

Anna-Sofia Nieminen, teksti
Peik Johansson, kuva

Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes on törmännyt erikoiseen ongelmaan. Säätiö on haastettu oikeuteen Keniassa.

Sananvapaustyötä kehittyvissä maissa tekevä Vikes on työskennellyt Somaliassa yhteistyössä Somalian journalistiliiton kanssa. Yhteyshenkilönä on toiminut liiton pääsihteeri.

Somalian journalistiliiton pääsihteeriydestä väännetään kuitenkin kättä. Liiton entinen pääsihteeri väittää yhä olevansa virassa, ja on nyt uhannut Vikesiä oikeustoimilla – ei Somaliassa vaan Keniassa.

Vikes sai entisen pääsihteerin asianajajalta elokuun alkupuolella sähköpostin, jossa kerrottiin, että Vikesiä vastaan on nostettu kanne kenialaisessa oikeusistuimessa. Vikesin edustajaa kehotettiin saapumaan heti seuraavana aamuna oikeuteen Keniaan.

Vastaajiksi on nimetty Vikes, Kirkon Ulkomaanapu ja liiton istuva pääsihteeri. Kanteessa väitetään istuvan pääsihteerin esiintyneen väärin perustein liiton edustajana ja siten erehdyttäneen Vikesiä ja Kirkon Ulkomaanapua. Samalla tämä käyttäisi väärin ”Somalian journalistiliito” -tavaramerkkiä, jonka entinen pääsihteeri on rekisteröinyt Keniassa.

Vikesin puheenjohtaja Juha Rekola kertoo, että kaksi eri oikeusastetta on Somaliassa vahvistanut istuvan pääsihteerin olevan Somalian journalistiliiton todellinen pääsihteeri. Hän ei näe kanteelle perusteita.

”Me pystymme osoittamaan lähes jokaisen lauseen vääräksi”, Rekola sanoo.

Kenialaisella oikeusistuimella ei hänen nähdäkseen myöskään ole tuomiovaltaa suomalaisten ja somalialaisten järjestöjen välisessä yhteistyössä.

Toisin kuin kanteessa annetaan ymmärtää, Kirkon Ulkomaanapu ei ole osallinen Vikesin hankkeessa. Järjestö tekee kyllä yhteistyötä Vikesin kanssa, mutta ei kyseisessä hankkeessa.

”Me emme ymmärtääksemme voi olla kanteessa vastaajana. Me emme tiedä, miksi olemme siinä nimitettynä”, Kirkon Ulkomaanavun viestintäjohtaja Ritka Heino sanoo.

Kaksi päivää kanteesta ilmoittamisen jälkeen entinen pääsihteeri julkaisi tapaukseen liittyen tiedotteen ja tuomarin allekirjoittaman paperin, joka vaikuttaa Kenian oikeusistuimen määräykseltä. Siinä kehotetaan Vikesiä ja Kirkon Ulkomaanapua lopettamaan yhteistyö istuvan pääsihteerin kanssa.

Vikes on muun muassa kouluttanut toimittajia Somaliassa ja rakentanut maan ensimmäisen monikamerastudion.15 2018
Arkisto

Sanan saattajat

Kristillinen media on huono bisnes, jota tehdään kutsumuksen voimalla. Aivan erityisen hankala sitä on tehdä niin, että se kelpaisi kaikille, sanoo alan konkari Kirsi Rostamo.

Elämäntapajohtaja

Journalistiliiton puheenjohtajaksi uudelleen valittu Hanne Aho uskoo liiton jäsenmäärän kääntyvän nousuun.

Aishi Zidania kiitettiin palkintoperusteissa myös siitä, etteivät painostus, uutistyön vääristely-yritykset ja nettiviha ole lannistaneet häntä. Jarno Liskin todettiin tekevän monin paikoin riskialtista tutkivaa journalismia sinnikkäästi ja peräänantamattomasti ilman työsuhteen turvaa.

Sananvapauden käyttäjät

Kun ympäristö painostaa, Aishi Zidan ja Jarno Liski nojaavat journalistin perustehtävään. Työ palkittiin Sananvapauden miekalla.

KSF Medias fjolårsresultat, ett minus på 4,2 miljoner euro, var bättre än på många år. Nya vd:n Anna Hellersedt litar på att det nu är en bra tidpunkt för bolaget att införa en ny betallösning för digital journalistik.

Efter stormen

KSF Medias nya vd Anna Hellerstedt betonar öppen kommunikation inom bolaget och vill förankra stora linjer hos personalen. Främsta löfte hittills: mer fokus på journalistiken – hur det ska förverkligas har vi inte ännu sett.

Tv-ohjaaja ja toimittaja Marja Jaakola on halunnut olla työvuosien jälkeen kuin kuka tahansa. Hän ei ole työskennellyt eläkkeellä. Kuva: Liisa Huima

Ei ole valtaa loistoa

Eläkkeellä identiteetti on rakennettava uudelleen. Toimittajalle se voi olla vaikeaa.

Liikaa keskustelua

Medioiden verkkokeskusteluissa vihan lietsomisen ja asiallisen kommentoinnin välissä on leveä vyöhyke, jolla delete-nappia painetaan liian harvoin, kirjoittaa Asko Lehtonen.

Älä soita sille enää koskaan!

Mediayhtiö harkitsi kieltävänsä tuurajia käyttämästä lähdesuojan alaisia tietoja muissa töissä. Ajatus lähteiden ”omistamisesta” on omituinen, kokenut oikeustoimittaja sanoo.

Jouluihminen. A-lehtien tuottaja Elisa Miinin aloittaa jouluvalmistelut jo elokuussa ja lopettaa joulunvieton tapaninpäivänä. ”Ajatukseni kääntyvät välipäivinä jo pois joulusta ja kohti uutta vuotta, kun olen jo joulua pitkään siinä vaiheessa viettänyt.”

Glögiä jo elokuussa

A-lehtien tuottaja Elisa Miininin kotona on kaksi joulukuusta. Toiseen niistä saa koskea vain hän.

Pekka Vahvasen Kone kaikkivaltias -kirja on saanut kehuja siitä, että ’joku on tätä järjettömyyttä vastaan’. Toisaalta se on kirvoittanut kritiikkiä etenkin teknologiapiireistä. ”Uskon, että kun tunnepitoista kritiikkiä saa, on osunut johonkin oikeaan kohtaan.”

Kadonneen onnen jäljillä

Tutkimusten valossa teknologis-taloudellinen kehitys ei ole enää vuosikymmeniin tehnyt meistä onnellisempia, sanoo digitalisaation ongelmista kirjan kirjoittanut Pekka Vahvanen.

Milloin freelancer on jäävi?

Mikä on eettinen aikaväli jutulle tiettyyn lehteen ja jutulle saman lehden kustantajasta? Vaikuttaako juttutyyppi asiaan? Vastausten pohtimiseen tarvitaan lisää konkreettisia eväitä, kirjoittaa Anna-Sofia Nieminen.

Edellistä työtä jatkamaan

Tiina Ojutkangas aloittaa tammikuussa Kokkolassa ilmestyvän Keskipohjanmaan päätoimittajana.

Dags att tända lyset

På redaktionerna i Finland finns en hel del att lära av Demokratijouren, om hur man bygger upp konkreta rutiner som förebygger hot och hat, skriver Johan Svenlin.

Perehdy tietoturvaan tänään

Vaikka et työskentelisi erityistä tietoturvaa vaativien lähteiden ja aiheiden parissa, ala perehtyä niiden suojaamiseen nyt. Toimittajan salausopas kertoo, miksi se kannattaa.

75 prosenttia

Mistä tietää, että vaalit ovat lähestymässä? Yksi varma merkki on numerohokemien vyöry journalistisiin teksteihin, kirjoittaa Vesa Heikkinen.

Liftaamalla ehtii paremmin

Kirjaan uppoutunut Juha Mäkinen ei huomannut nousta bussiin, mutta onneksi juttukeikalle ehtii toisellakin tavalla.

Otavamedia jatkaa yt-kierrosta ensi vuonna

Otavamedia aloittaa yt-neuvottelut kuvaryhmässään 2. tammikuuta 2019. Yt-neuvotteluja on viime viikkona päättynyt Otavamediassa, Sanoma Media Finlandissa, Aamulehdessä ja A-lehdissä.

Färre fotografer på Hufvudstadsbladet

”Jag är övertygad om att läsarna inte kommer att uppleva någon försämring av bildjournalistiken i HBL framöver”, säger chefredaktör Susanna Landor.

Håkans leder Studentbladet

Som chefredaktör vill Håkans bland annat närma sig studentkårer som tidigare lämnat Svenska studerandes intresseorganisation.

Takasivu

Provokatiivisia huomioita.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta