Viettävällä tiellä

JOURNALISTI
7.9.2018

Rami Marjamäki

Kirjoittaja on tamperelainen freelancevalokuvaaja.

Rami Marjamäki nappasi täydellisen esimerkkikuvan siitä, millaista on ajaa täysperävaunullista tukkirekkaa Ruoveden havumetsien teillä.

Maaliskuun puolivälissä vuonna 2015 pääkallokelit olivat pahimmillaan. Olin kuvaamassa täysperävaunullista tukkirekkaa Ruoveden havumetsien teillä, joita navigaattorikaan ei tunnistanut.

Hyppäsin lopuksi rekan kyytiin saadakseni kuvaa kuskista myös ajon aikana. Ajoimme kapeaa metsätietä, joka oli jäätynyt peilikirkkaaksi. Muutaman kilometrin jälkeen tuli pitkä ja jyrkkä ylämäki. Kuski lisäsi vauhtia. Vauhti ei kuitenkaan riittänyt ja renkaat alkoivat sutia.

Lopulta täydessä lastissa oleva rekka alkoi valua jäistä mäkeä pitkin alaspäin. Jarrut eivät pitäneet jäisessä mäessä.

Irrotin jo turvavyöni ja kysyin kuskilta, että pitäisikö tästä lähteä ulos. Kuski kuitenkin kehotti minua pysymään paikoillani. Ehdin vielä laittaa vyön takaisin kiinni ja sitten se oli menoa.

Rekka valui mäkeä alas noin sata metriä ennen kuin rysähti. Rekan nuppi kaatui tien vasemmalle puolen ja perävaunu tien oikeaan sivuun. Kuskin kiroilujen jälkeen keräsin kamerani ja kiipesin kaatuneen nupin pohjalta ylös.

Oli vaikeaa saada ovea auki, koska kyljellään olevan rekan nupin ovi avautui ylöspäin. Säästyimme naarmuilta ja kuvausvälineetkin säilyivät ehjinä.

Otin vielä kuvia kaatuneesta rekasta. Saimme lehteen hyvän esimerkkijutun siitä, miten liukkaita syrjäiset metsätiet voivat olla.

Kuski jäi tapahtumapaikalle odottelemaan kylän traktorimiestä, joka nostikin kaatuneet tukit rekkaan ja rekan ja perävaunun takaisin tielle.

Kotona oli lapsille kertomista, miten vaarallista valokuvaajan työ välillä onkaan.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta