Viettävällä tiellä

JOURNALISTI
7.9.2018

Rami Marjamäki

Kirjoittaja on tamperelainen freelancevalokuvaaja.

Rami Marjamäki nappasi täydellisen esimerkkikuvan siitä, millaista on ajaa täysperävaunullista tukkirekkaa Ruoveden havumetsien teillä.

Maaliskuun puolivälissä vuonna 2015 pääkallokelit olivat pahimmillaan. Olin kuvaamassa täysperävaunullista tukkirekkaa Ruoveden havumetsien teillä, joita navigaattorikaan ei tunnistanut.

Hyppäsin lopuksi rekan kyytiin saadakseni kuvaa kuskista myös ajon aikana. Ajoimme kapeaa metsätietä, joka oli jäätynyt peilikirkkaaksi. Muutaman kilometrin jälkeen tuli pitkä ja jyrkkä ylämäki. Kuski lisäsi vauhtia. Vauhti ei kuitenkaan riittänyt ja renkaat alkoivat sutia.

Lopulta täydessä lastissa oleva rekka alkoi valua jäistä mäkeä pitkin alaspäin. Jarrut eivät pitäneet jäisessä mäessä.

Irrotin jo turvavyöni ja kysyin kuskilta, että pitäisikö tästä lähteä ulos. Kuski kuitenkin kehotti minua pysymään paikoillani. Ehdin vielä laittaa vyön takaisin kiinni ja sitten se oli menoa.

Rekka valui mäkeä alas noin sata metriä ennen kuin rysähti. Rekan nuppi kaatui tien vasemmalle puolen ja perävaunu tien oikeaan sivuun. Kuskin kiroilujen jälkeen keräsin kamerani ja kiipesin kaatuneen nupin pohjalta ylös.

Oli vaikeaa saada ovea auki, koska kyljellään olevan rekan nupin ovi avautui ylöspäin. Säästyimme naarmuilta ja kuvausvälineetkin säilyivät ehjinä.

Otin vielä kuvia kaatuneesta rekasta. Saimme lehteen hyvän esimerkkijutun siitä, miten liukkaita syrjäiset metsätiet voivat olla.

Kuski jäi tapahtumapaikalle odottelemaan kylän traktorimiestä, joka nostikin kaatuneet tukit rekkaan ja rekan ja perävaunun takaisin tielle.

Kotona oli lapsille kertomista, miten vaarallista valokuvaajan työ välillä onkaan.5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta