Teatraalinen rokkari. The Dogshit Boys ja Trashcan Dance -bändien laulaja Lasse Grönroos kuvailee itseänsä kombinaatioksi Alice Cooperia, Ozzy Osbournea, Iggy Popia ja Kissin alkuperäiskitaristi Ace Frehleytä.

Työpaineet pois punkilla

Lasse Grönroos

44-vuotias helsinkiläinen toimittaja, koulutukseltaan valtiotieteiden kandidaatti.

Työskentelee verkkotoimittajana Svenska Ylessä. Ollut toimittajana monissa televisioohjelmissa kuten Efter Nio, The Norden, Station T ja Tredje Statsmakten. Oli mukana perustamassa Radio X3M-kanavaa, jossa oli juontaja ja toimittaja vuosina 1997–2009.

The Dogshit Boys ja Trashcan Dance -bändien laulaja. Harrastaa myös mökkeilyä, veneilyä ja kalastusta Porvoon saaristossa.

JOURNALISTI
19.1.2018

Janne Salomaa, teksti
Juuso Westerlund, kuva

Pari tuntia kun huutaa, niin on jälkeenpäin pirteä ja hyvä olo, sanoo toimittaja ja kahden punkbändin keulakuva Lasse Grönroos.

Toimittaja Lasse Grönroos tunnetaan parhaiten Metallväktarna-radio-ohjelmasta, jota hän juonsi yli kymmenen vuotta X3M- ja Vega-kanavilla. Suomalaiset punkharrastajat tuntevat hänet kuitenkin myös La55e Dogina, The Dogshit Boys ja Trashcan Dance -bändien energisenä laulajana.

La55e Dog ei pysyttele lavalla, vaan hyppii yleisön seassa, kiipeää baaripöydille ja on välillä kuristua mikrofonijohtoonsa. Kerran hän on murtanut etuhampaansa iskussa mikrofonia vasten.

”Tavallaan tuntuu kuin olisin esiintyessä eläin: susi tai jonkinlainen liskoihminen.”

Jos joku tulee keikan jälkeen sanomaan, että Grönroos oli pelottava, hän kokee onnistuneensa.

”Jotkut tietenkin vihaavat tällaisia posereita, mutta voi voi.”

 

Esiintyjä Grönroosista tuli vasta lähemmäs kolmekymppisenä, kun hän kolmen kaverinsa kanssa päätti kokeilla, millaista olisi tehdä pari punkbiisiä. Koska Grönroos ei osannut soittaa mitään, hänestä tuli Dogshit Boysiksi nimetyn yhtyeen laulaja.

Bändiharrastus osoittautui niin hauskaksi, että nyt Grönroos laulaa kahdessa bändissä, joista molemmille hän kirjoittaa tekstejä, suunnittelee levynkansia, julisteita ja t-paitoja sekä tekee lavarekvisiittaa, videoita ja somemainoksia.

”Parasta bänditouhussa on kokonaisuus, jossa saan ilmaista itseäni monella tavalla. Minulla on aika vilkas mielikuvitus ja se näkyy sekä bändeissä että työssä. Töissä ideoistani läpi menee ehkä noin yksi kymmenestä.”

Toteutuneita ideoita ovat olleet muun muassa dokumenttisarja autiotaloharrastajista ja tv-inserttisarja ”hupirock”-yhtyeistä kuten Bat & Ryd ja Pizza Enrico. Grönroos on tehnyt myös verkkovisan, jossa piti tunnistaa tunnettuja levynkansia hänen tuolloin neljävuotiaan tyttärensä piirustusten perusteella.

”Olen halunnut päästä tekemään erilaisia toimittajan töitä: ensin radiota, sitten telkkaria ja nyt verkkoa.”

 

Bändijutuista on ollut hyötyä työssä ja toisinpäin. Radiotyössä omat yhtyeet toivat joskus kontakteja, jotka helpottivat kiinnostavien haastateltavien löytämistä. Verkkotoimittajana hän on päässyt hyödyntämään bändimateriaalien teossa harjaantuneita Photoshop-taitoja. Vuodet televisotoimittajana taas ovat auttaneet Grönroosia keikka- ja somevideoiden teossa.

Dogshit Boysissa on kolme toimittajaa ja Trashcan Dancessa kaksi. Työstä bändeissä ei kuitenkaan juuri puhuta.

”Menemme treeneihin rentoutumaan ja purkamaan paineita. Musiikilla on sama efekti kuin joillekin salilla käynnillä tai lenkkeilyllä. Pari tuntia kun huutaa, niin on jälkeenpäin pirteä ja hyvä olo.”

Lasse Grönroos

44-vuotias helsinkiläinen toimittaja, koulutukseltaan valtiotieteiden kandidaatti.

Työskentelee verkkotoimittajana Svenska Ylessä. Ollut toimittajana monissa televisioohjelmissa kuten Efter Nio, The Norden, Station T ja Tredje Statsmakten. Oli mukana perustamassa Radio X3M-kanavaa, jossa oli juontaja ja toimittaja vuosina 1997–2009.

The Dogshit Boys ja Trashcan Dance -bändien laulaja. Harrastaa myös mökkeilyä, veneilyä ja kalastusta Porvoon saaristossa.6 2020
Arkisto

Ylen heikentäminen ei ratkaise kaupallisen median ongelmia

Kaupallista mediaa ei tueta toiveilla euroista vaan ihan oikeilla euroilla, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Kun kyse on elämästä ja kuolemasta, päättäjille ei voi antaa työrauhaa

”Kotona pelkäävälle ihmiselle toimittajasta tulee kirjaimellisesti elintärkeä. Tappavan pandemian aikana kysymykset ovat perimmäisiä”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Suunnittelet kolumnin kirjoittamista, Tomi Einonen

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja keskustelee alaistensa kanssa, kun haluaa saada yhteiskunnalliset näkemyksensä esille.

Verkosta tuli suomalaisten tärkein uutislähde

Sanomalehtien verkkosivut ohittivat televisiolähetykset suomalaisten ykkösuutislähteenä. Verkkouutiset luetaan aiempaa useammin älypuhelimella, kertoo kansainvälinen tutkimus.

Oletko käynyt Terveydenvoinnin laitoksella?

”Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad väljer just du bort från historien?

”Låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar”, skriver Liselott Lindström.

Black isolla B:llä

”Keskustelu epätasa-arvosta ja rasismista on kuumentunut monissa amerikkalaistoimituksissa”, kirjoittaa Juha Rekola.

Syksyllä voi taas keskittyä työnhaun sijaan opiskeluun

Journalistiliiton suositus kesätyöntekijöiden rekrytoinnin aikataulusta on saamassa jatkoa, kirjoittaa Laura Forsén.

Uutismies ja kupletisti

Kuolleita: Toimittaja Janne Linnovaara 15. 6. 1970 Jämsänkoski – 28. 5. 2020 Helsinki

Porilainen monilla mausteilla

Kuolleita: Toimittaja Juha-Pekka Lammi 28. 8. 1953 Pori – 13. 4. 2020 Tampere

Asiantunteva toimittaja tallensi piano- ja urkumusiikkia

Kuolleita: Musiikkitoimittaja Leena Santalahti 21. 2. 1943 Heinola – 23. 5. 2020 Espoo

Energinen kirjallisuuden kääntäjä

Kuolleita: Suomentaja Tarja Roinila 27. 1. 1964 Jyväskylä – 19. 5. 2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta