Teatraalinen rokkari. The Dogshit Boys ja Trashcan Dance -bändien laulaja Lasse Grönroos kuvailee itseänsä kombinaatioksi Alice Cooperia, Ozzy Osbournea, Iggy Popia ja Kissin alkuperäiskitaristi Ace Frehleytä.

Työpaineet pois punkilla

Lasse Grönroos

44-vuotias helsinkiläinen toimittaja, koulutukseltaan valtiotieteiden kandidaatti.

Työskentelee verkkotoimittajana Svenska Ylessä. Ollut toimittajana monissa televisioohjelmissa kuten Efter Nio, The Norden, Station T ja Tredje Statsmakten. Oli mukana perustamassa Radio X3M-kanavaa, jossa oli juontaja ja toimittaja vuosina 1997–2009.

The Dogshit Boys ja Trashcan Dance -bändien laulaja. Harrastaa myös mökkeilyä, veneilyä ja kalastusta Porvoon saaristossa.

JOURNALISTI
19.1.2018

Janne Salomaa, teksti
Juuso Westerlund, kuva

Pari tuntia kun huutaa, niin on jälkeenpäin pirteä ja hyvä olo, sanoo toimittaja ja kahden punkbändin keulakuva Lasse Grönroos.

Toimittaja Lasse Grönroos tunnetaan parhaiten Metallväktarna-radio-ohjelmasta, jota hän juonsi yli kymmenen vuotta X3M- ja Vega-kanavilla. Suomalaiset punkharrastajat tuntevat hänet kuitenkin myös La55e Dogina, The Dogshit Boys ja Trashcan Dance -bändien energisenä laulajana.

La55e Dog ei pysyttele lavalla, vaan hyppii yleisön seassa, kiipeää baaripöydille ja on välillä kuristua mikrofonijohtoonsa. Kerran hän on murtanut etuhampaansa iskussa mikrofonia vasten.

”Tavallaan tuntuu kuin olisin esiintyessä eläin: susi tai jonkinlainen liskoihminen.”

Jos joku tulee keikan jälkeen sanomaan, että Grönroos oli pelottava, hän kokee onnistuneensa.

”Jotkut tietenkin vihaavat tällaisia posereita, mutta voi voi.”

 

Esiintyjä Grönroosista tuli vasta lähemmäs kolmekymppisenä, kun hän kolmen kaverinsa kanssa päätti kokeilla, millaista olisi tehdä pari punkbiisiä. Koska Grönroos ei osannut soittaa mitään, hänestä tuli Dogshit Boysiksi nimetyn yhtyeen laulaja.

Bändiharrastus osoittautui niin hauskaksi, että nyt Grönroos laulaa kahdessa bändissä, joista molemmille hän kirjoittaa tekstejä, suunnittelee levynkansia, julisteita ja t-paitoja sekä tekee lavarekvisiittaa, videoita ja somemainoksia.

”Parasta bänditouhussa on kokonaisuus, jossa saan ilmaista itseäni monella tavalla. Minulla on aika vilkas mielikuvitus ja se näkyy sekä bändeissä että työssä. Töissä ideoistani läpi menee ehkä noin yksi kymmenestä.”

Toteutuneita ideoita ovat olleet muun muassa dokumenttisarja autiotaloharrastajista ja tv-inserttisarja ”hupirock”-yhtyeistä kuten Bat & Ryd ja Pizza Enrico. Grönroos on tehnyt myös verkkovisan, jossa piti tunnistaa tunnettuja levynkansia hänen tuolloin neljävuotiaan tyttärensä piirustusten perusteella.

”Olen halunnut päästä tekemään erilaisia toimittajan töitä: ensin radiota, sitten telkkaria ja nyt verkkoa.”

 

Bändijutuista on ollut hyötyä työssä ja toisinpäin. Radiotyössä omat yhtyeet toivat joskus kontakteja, jotka helpottivat kiinnostavien haastateltavien löytämistä. Verkkotoimittajana hän on päässyt hyödyntämään bändimateriaalien teossa harjaantuneita Photoshop-taitoja. Vuodet televisotoimittajana taas ovat auttaneet Grönroosia keikka- ja somevideoiden teossa.

Dogshit Boysissa on kolme toimittajaa ja Trashcan Dancessa kaksi. Työstä bändeissä ei kuitenkaan juuri puhuta.

”Menemme treeneihin rentoutumaan ja purkamaan paineita. Musiikilla on sama efekti kuin joillekin salilla käynnillä tai lenkkeilyllä. Pari tuntia kun huutaa, niin on jälkeenpäin pirteä ja hyvä olo.”

Lasse Grönroos

44-vuotias helsinkiläinen toimittaja, koulutukseltaan valtiotieteiden kandidaatti.

Työskentelee verkkotoimittajana Svenska Ylessä. Ollut toimittajana monissa televisioohjelmissa kuten Efter Nio, The Norden, Station T ja Tredje Statsmakten. Oli mukana perustamassa Radio X3M-kanavaa, jossa oli juontaja ja toimittaja vuosina 1997–2009.

The Dogshit Boys ja Trashcan Dance -bändien laulaja. Harrastaa myös mökkeilyä, veneilyä ja kalastusta Porvoon saaristossa.9 2019
Arkisto

Kuolema toimituksessa

Kollegan kuolema pysäyttää toimituksen ja tuo työyhteisön hoidettavaksi paljon käytännön asioita. Surun hoitamiseen ei sen sijaan ole valmista reseptiä.

Daniel Nissén, Lukas Kallenberg,  Mathilda Kull och Karolina Åsmus jobbar på Vasabladet. De unga journalisterna upplever att inhoppare och fast anställda behandlas likvärdigt. Alla är inbjudna till samma personalfester och interna fortbildningar och ingår i samma diskussionsforum. ”Man är en i gänget. Det är viktigt att man får vara med i gemenskapen för att trivas på jobbet”, säger Mathilda Kull.

Journalistförbundet ifrågasätter en praxis där många inhoppare jobbar heltid länge

Under vilka villkor jobbar inhopparna och hur mycket av jobbet görs egentligen av dem? Journalisten utredde en brokig praxis.

Naistenlehdet laajentavat naiskuvaa

”Juuri naistenlehdet ovat tehneet naisia näkyviksi ja laajentaneet naiskuvaa sekä lisänneet ylipäänsä suvaitsevaisuutta kertomalla erilaisuudesta”, kirjoittaa Iina Artima-Kyrki.

Työnantaja esittää poikkeuksellisen törkeitä muutoksia työehtosopimuksiin

Mitä tapahtuu, jos työntekijä marssii neuvottelupöytään samanlaisin esityksin kuin työnantaja? kysyy Maria Pettersson.

Politiikkaa on helpompi tehdä, kun toimittajat eivät kyttää, Veli Liikanen

Vihreät päätti lopettaa puoluelehtensä rahoittamisen toimitusta kuulematta. Puoluesihteeri Veli Liikanen ei halua avata aiheesta käymiään keskusteluja.

Moraalittomien väitteiden jyrkkä tuomitseminen ei välttämättä ole tehokasta

Jos jatkuvasti puhumme jostain radikaalina pidetystä ajatuksesta, tuolla ajatuksella on hyvät mahdollisuudet muuttua yhteiskunnan silmissä hiljalleen maltilliseksi ja mahdolliseksi, Janne Zareff pohtii kolumnissaan.

Du skall icke normalisera

Dan Lolax har svårt att acceptera tanken att det finns ämnen som journalister inte ska gå och peta i.

Työehdoista neuvotellaan salassa – miksiköhän?

Neuvottelut työn ehdoista pitävät Journalistiliiton puheenjohtajan kiireisenä. Eräs pimeä perinne mietityttää Hanne Ahoa.

Näin syntyy MTV:n meteorologin sääennuste

Forecan ja MTV:n meteorologi Miina Manninen tietää viikonlopun sään ennen kuin muu Suomi herää.

Olen Retail Manager, sanoi haastateltava

Yhä suurempi osuus yritysväestä tuntuu uskovan, että englanti parantaa menestyksen mahdollisuuksia kotimaassakin, Ville Eloranta kirjoittaa.

”Ilmastonmuutos trendaa nyt kaikkialla, ja ihan syystä. Mutta järjestöt ja brändit käyttävät ilmastoahdistusta keppihevosena omalle asialleen. Joskus on vaikea erottaa, mikä on aiheellista ja mikä ei”, Maria Veitola sanoo.

Maria Veitola kysyy tyhmiä ja se kannattaa

”Se ei aina ole helppoa, mutta usein toimittajan kannattaisi tekeytyä vähän hölmöksi. Katselijat ja kuuntelijat kiittävät, kun tulee parempi ohjelma”, toimittaja Maria Veitola sanoo.

Moni maalittamiseen soveltuva rikosnimike on asianomistajarikos. Yksittäisen virkamiehen kynnys rikosilmoituksen tekemiseen voi olla korkea. Muiden muassa poliisi, syyttäjät, tuomarit ja käräjäoikeuksien laamannit toivovat asiaan pikaista muutosta.

Maalittaminen halutaan kriminalisoida, mutta asia etenee hitaasti

Päättäjät puhuvat julkisuudessa asian kiireellisyydestä, mutta oikeusministeriössä mitään hanketta ei ole käynnissä.

Tapahtumien ”sivutuotteena” syntyy yhteisöllisyyttä

”Jo Helsingin Sanomalehtimiesyhdistyksen ja Aikakauslehdentoimittajien yhdistyksen yhdistymistä suunniteltaessa tavoitteeksi otettiin hyvät jäsentilaisuudet”, kirjoittaa toiminnanjohtaja Kaija Plit.

Tinkimätön toimittaja ja aktiivinen osallistuja

Kuolleita: Toimittaja Tuula Helariutta 24. 4. 1949 Punkalaidun – 10. 9. 2019 Huittinen

”Journalistin tehtävä on kysyä miksi”

Kuolleita: Toimittaja Martti ”Maxi” Kaukonen 15. 9. 1947 Rovaniemi – 12. 10. 2019 Kuopio

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta