Nimitys

Reaktioita ennakoimaan

Päivi Anttikoski aloitti vuoden alussa valtioneuvoston viestintäjohtajana.

Miksi kiinnostuit viestintäjohtajan paikasta?

Minulla oli mahdollisuus miettiä, mitä teen jatkossa. Eteen tuli tilaisuuksia, mutta mikään ei tuntunut vielä oikealta. Kamppailin myös sen kanssa, haluanko tehdä puhtaasti journalistista työtä. Kun tämä paikka tuli, ajatukseni olivat selkiytyneet: halusin kokeilla jotain uutta.

 

Miten journalisti taipuu viestintään?

Pääsen selventämään älyttömän mielenkiintoisia asioita. Journalismissa on oikeus kertoa mielipiteensä joka asiaan. Täällä roolini ei ole laukoa näkemyksiäni kaikkeen, vaan huolehtia muiden näkemysten parhaasta mahdollisesta esilletulosta. Sitä pitänee vähän harjoitella.

 

Miten tasapainoilet valtiollisten salaisuuksien ja läpinäkyvyyden välillä?

Jokainen keissi on erilainen. Yritän käyttää journalistin kokemustani ymmärtääkseni, miksi jonkun asian kimpussa ollaan. On asioita, joista ei voi kertoa, mutta teen parhaani avoimuudessa ja luottamuksessa.

Onko tehtävässä jotain, mitä pelkäät tai mikä voi katkaista kautesi?

Ei tänne ole pelkäämään tultu. Tiedän, mitä kaikkea tähän voi sisältyä, mutta lähden uuteen myönteisesti. Teen työni niin hyvin kuin pystyn. Loput näyttää aika.

 

Miten vakuutat politiikan ”alfaihmiset” siitä, että heidän kannattaa kysyä neuvoasi?

Ihmiset voi vakuuttaa vain osaamisella ja luottamuksella, ei pätemisellä tai komentelulla. Joka organisaatiossa on tekemistä siinä, että viestintä osataan ottaa niin vahvana työkaluna kuin se voi olla.

 

Mitä sanot, jos neuvoa ei kysytä ja syntyy kriisi?

Se pitää hoitaa parhaansa mukaan. Mutta viestinnässä enemmän ja aikaisemmin on aina parempi kuin vähemmän ja myöhemmin.

Miten hyödynnät kokemustasi?

Politiikan toimittajalle yhteiskunnalliset asiat ovat tuttuja, ja verkostojakin on kertynyt. Kokemusta on myös nykytiedonvälityksen teknisistä vaatimuksista.

 

Mitä joudut opettelemaan?

Sen ennakoimista, miten asioihin reagoidaan, kun en enää itse ole reaktiivisella puolella. Monelle päämiehelle työskentelyä. Varmaan myös joitakin viestinnän lainalaisuuksia.

 

Kirjoitit Hesariin haaveellisesti downgreidaamisesta. Onko tämä nyt sitä?

Vaikka en lähtiessäni tiennyt, mitä tulen tekemään, aikomus ei ollut heittäytyä hyvin kevyisiin hommiin. Perustin yrityksenkin, mutta päädyin siihen, että haluan organisaatioon. Minulla on työelämän kehittämiseen vielä annettavaa.

 

Miten palaudut stressistä?

Matkustamalla. Arjessa teen pieniä, hyvältä tuntuvia asioita: liikun ulkona, puuhailen lapsen kanssa, kudon. Se ei vaadi maratonia.

Päivi Anttikoski aloitti vuoden alussa valtioneuvoston viestintäjohtajana. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa Helsingin Sanomien päätoimittajana ja MTV:n uutispäätoimittajana. Anttikoski irtisanoutui Helsingin Sanomista viime helmikuussa ”ottaakseen jonkin hetken itselleen”.