Miksi olet toimittaja?

JOURNALISTI
19.1.2018

Nina Erho

nina.erho@journalistiliitto.fi

Kirjoittaja on Journalistin toimittaja.

Kertomansa takana pitää voida seistä, ja kirjoittaa pitää juttuja, joita luetaan. Vain sitä kautta voi vaikuttaa yleisöönsä ja asioihin, joihin pitää voida vaikuttaa, kirjoittaa Nina Erho.

Kouluaikoina syyni haluta toimittajaksi oli selvä: saisi ammatikseen kirjoittaa. Jo ensimmäisessä harjoittelupaikassa myös toimittajana olemiseen oli helppo ihastua.

Vihdoin sain olla se, joka soitti ja tivasi virkamieheltä mielipidettä kaupunkifestivaalista, se joka tapasi Katri Helenan ja se, jonka saapuminen jutuntekoon kouluun, näyttelyyn tai kurssille herätti hämmentynyttä innostusta.

Ennen muuta tärkeää oli olla se, jonka nimellä varustettu juttu jaettiin aamuyöstä kaupunkilaisten postiluukusta – myös omastani, jonka vieressä tietenkin päivystin jännittyneenä.

Vuosien jälkeenkin saman jännityksen voi tunnistaa. Journalistissa juttuja julkaistessa kokemus on vielä aivan erityinen – kuin kampaaja leikkaisi toisen kampaajan hiukset tai automekaanikko korjaisi toisen mekaanikon auton. Se, jolle työ tehdään, osaa sen myös ja tietää, onko jälki hyvää vai huonoa.

Tarkoista katseista huolimatta journalistien journalistina on kiva työskennellä. Koska jokainen kollega tietää, mitä on tavoitella haastateltavaa, joka ei vastaa, yhteydenpito luistaa. Entä mikä olisi ylellisempää kuin se, että jokainen haastattelu koskee itsellekin rakasta työtä?

Silti melkein joka haastattelussa opin myös uutta ja kuulen jotain, johon on pakko sanoa: tuo on tosi lohdullista, tuo on tosi hyvin ajateltu, tuossapa fiksu käytäntö, jota kertoa ja itsekin lainata.

Pitkää toimittajan uraa ei silti tehdä omasta toimittajuudesta innostumisen eikä edes monipuolisten mutta henkilökohtaisten työn ilojen varassa.

Kokemuksen karttuessa yhä tärkeämmiltä tuntuvat journalismin eri ammattilaisten yhteisvoima, kokemus journalismin laadusta ja etenkin sen tarkoituksesta. Kertomansa takana pitää voida seistä, ja kirjoittaa pitää juttuja, joita luetaan. Vain sitä kautta voi vaikuttaa yleisöönsä ja asioihin, joihin pitää voida vaikuttaa.

Nykyisin analytiikka ja some antavat toimittajallekin mahdollisuuden seurata työnsä tuloksia. Vaikeutena on katsoa lukuja oikein – lukijoiden ja lukemisen vaikutusten kannalta.

Realismia toki on, että hyvät luvut saattavat taata firmoille rahaa ja journalisteille töitä. Mutta jos Google Analyticsilla päivystää vain toiveenaan olla toimittajatähti, koko opintie on ollut turha.5 2019
Arkisto

Toimittaja Aarno Malin tutki ihmismielen sairaimpia puolia ja sairastui itse

Journalistit joutuvat kohtaamaan mieltä järkyttävää materiaalia, mutta sen käsittelyyn on tarjolla vain vähän keinoja. Aarno Malin löysi Tor-verkosta sivuston täynnä lasten kiduttamista. Hän kirjoitti aiheesta jutun ja päätyi traumaterapiaan.

"Musiikkijournalismista on tehty musiikkibisneksen vihollinen"

Nykytilanteesta on syyttäminen erityisesti isoja artisteja ja heidän levy-yhtiöitään, kirjoittaa toimittaja Mervi Vuorela

Ylensyömät

Yle käyttää ohjelmahankinnoissaan paljon rahaa ja valtaa. Freejournalisteille, ohjaajille ja muille sisällöntuottajille yhtiö näyttäytyy joskus kyykyttävänä jättiläisenä. 24 tekijää kertoi Journalistille kokemuksistaan Ylen hankintakoneiston rattaissa.

Hallitusohjelma herättää toivoa – nousemmeko vihdoin pohjoismaiselle tasolle?

Media poikkeaa suurimmasta osasta muuta liiketoimintaa, ja median tukeminen oikeilla tavoilla on demokratian tukemista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Suosittelet kaikille päätoimittajille politiikkaan lähtemistä, Jouni Kemppainen

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen lähti eurovaaliehdokkaaksi, koska Juha Sipilä pyysi.

Näin käsikirjoituksesta syntyy esikoiskirja

Keväällä 2017 kustannustoimittaja Petra Maisonen avasi Tammen sähköpostista Satu Vasantolan käsikirjoituksen. Kirja valmistui vuodessa, mutta työ sen parissa jatkuu yhä.

Politiikan toimittajien työ muistuttaa scifiä, fantasiaa ja kauhua

Vaalien kaltaisissa julkisissa spektaakkeleissa ihmisten on varsin helppoa tarkistaa itse, mitä tapahtui. Ei siihen väliin tarvita toimittajaa. Sen sijaan asiantuntevaa toimittaja tarvitaan kuvailemaan, mitä muuta olisi voinut tapahtua, kirjoittaa Janne Zareff.

Yritys ja erehdys

On arkipäivää, että oikeinkirjoitusohjeiden vastaiset yritysnimet lipuvat lehteen sellaisenaan kenenkään puuttumatta, vaikka aihetta olisi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vaikka Spleenish-kirjan tekeminen oli voimauttavaa, Ulla Donner pelkäsi, että tulos olisi muiden mielestä itsekeskeinen ja tylsä. ”Siksi olen ollut tosi iloinen, kun lukijat ovat kertoneet tunnistaneensa siitä itseään. Kun huomaa muidenkin pohtivan samoja ongelmia, ne eivät enää tunnu niin hallitsemattomilta.”

Freelancekuvittaja Ulla Donner teki ahdistavista tunteistaan sarjakuvakirjan

Omia kokemuksiaan saa käsitellä juuri niin hilpeästi tai epäkunnioittavasti kuin haluaa. Toisten kokemusten kanssa olisi vaikeampaa, Ulla Donner sanoo.

När FNB lades ner lyfte Ny Tids chefredaktör Janne Wass upp frågan om hur statsstödet för tidningar på minoritetsspråk ska fördelas. ”Jag ansåg då och anser fortfarande att stödet inte ska gå oavkortat till SPT eftersom det är att kanalisera pengarna till KSF Media och HSS Media.”

Statsstöd öppnade dörrar för finlandssvenska medier

I fjol gick hela statsstödet för tidningar på minoritetsspråk för första gången till enbart svenskspråkiga aktörer. För Ny Tid och Nyhetsbyrån SPT är externa stöd ”avgörande”.

Käyttääkö ostaja sinua pankkina? Freelancerin kannattaa olla tarkkana maksuajoista

Laki rajaa maksuajan pituuden yritysten välisessä kaupassa 30 päivään, mutta tästä voidaan poiketa sopimalla. Mediayritykset käyttävät mahdollisuutta kernaasti, kirjoittaa Journalistiliiton freelance-asioista vastaava lakimies Hannu Hallamaa.

I kläm mellan lördagskorven och avokadon

Att skriva om klimatfrågan är bland det känsligaste man kan ta sig för. Det påminner närmast om flyktingfrågan 2016, skriver Journalistens nya kolumnist Mikaela Löv-Alden.

Kun toimittaja kysyy, hänelle vastataan

”Kaupunginjohtajalle kenties syyte sairaalajupakassa. Kukaan ei halua kommentoida” -juttu tuskin olisi nähnyt päivänvaloa Keskisuomalaisessa. Oli siis aika vaihtaa haastattelutaktiikkaa, Heikki Kuutti kirjoittaa.

Etujärjestön sielu

Kuolleita: Asiamies Arja Hellman 6. 2. 1946 Heinola  – 13. 5. 2019 Helsinki

Luonnonvoima

Kuolleita: Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen 17. 2. 1948 Laukaa – 3. 5. 2019 Laukaa

Kannustava kulttuuritoimittaja

Kuolleita: toimittaja Oiti Kotamo 5. 8. 1925 Virrat – 10. 2. 2019 Savonlinna

Suurisydäminen toimittaja

Kuolleita: Toimittaja Irene Sillanpää 26. 6. 1958  Helsinki – 12. 1. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta