Miksi olet toimittaja?

JOURNALISTI
19.1.2018

Nina Erho

nina.erho@journalistiliitto.fi

Kirjoittaja on Journalistin toimittaja.

Kertomansa takana pitää voida seistä, ja kirjoittaa pitää juttuja, joita luetaan. Vain sitä kautta voi vaikuttaa yleisöönsä ja asioihin, joihin pitää voida vaikuttaa, kirjoittaa Nina Erho.

Kouluaikoina syyni haluta toimittajaksi oli selvä: saisi ammatikseen kirjoittaa. Jo ensimmäisessä harjoittelupaikassa myös toimittajana olemiseen oli helppo ihastua.

Vihdoin sain olla se, joka soitti ja tivasi virkamieheltä mielipidettä kaupunkifestivaalista, se joka tapasi Katri Helenan ja se, jonka saapuminen jutuntekoon kouluun, näyttelyyn tai kurssille herätti hämmentynyttä innostusta.

Ennen muuta tärkeää oli olla se, jonka nimellä varustettu juttu jaettiin aamuyöstä kaupunkilaisten postiluukusta – myös omastani, jonka vieressä tietenkin päivystin jännittyneenä.

Vuosien jälkeenkin saman jännityksen voi tunnistaa. Journalistissa juttuja julkaistessa kokemus on vielä aivan erityinen – kuin kampaaja leikkaisi toisen kampaajan hiukset tai automekaanikko korjaisi toisen mekaanikon auton. Se, jolle työ tehdään, osaa sen myös ja tietää, onko jälki hyvää vai huonoa.

Tarkoista katseista huolimatta journalistien journalistina on kiva työskennellä. Koska jokainen kollega tietää, mitä on tavoitella haastateltavaa, joka ei vastaa, yhteydenpito luistaa. Entä mikä olisi ylellisempää kuin se, että jokainen haastattelu koskee itsellekin rakasta työtä?

Silti melkein joka haastattelussa opin myös uutta ja kuulen jotain, johon on pakko sanoa: tuo on tosi lohdullista, tuo on tosi hyvin ajateltu, tuossapa fiksu käytäntö, jota kertoa ja itsekin lainata.

Pitkää toimittajan uraa ei silti tehdä omasta toimittajuudesta innostumisen eikä edes monipuolisten mutta henkilökohtaisten työn ilojen varassa.

Kokemuksen karttuessa yhä tärkeämmiltä tuntuvat journalismin eri ammattilaisten yhteisvoima, kokemus journalismin laadusta ja etenkin sen tarkoituksesta. Kertomansa takana pitää voida seistä, ja kirjoittaa pitää juttuja, joita luetaan. Vain sitä kautta voi vaikuttaa yleisöönsä ja asioihin, joihin pitää voida vaikuttaa.

Nykyisin analytiikka ja some antavat toimittajallekin mahdollisuuden seurata työnsä tuloksia. Vaikeutena on katsoa lukuja oikein – lukijoiden ja lukemisen vaikutusten kannalta.

Realismia toki on, että hyvät luvut saattavat taata firmoille rahaa ja journalisteille töitä. Mutta jos Google Analyticsilla päivystää vain toiveenaan olla toimittajatähti, koko opintie on ollut turha.9 2019
Arkisto

Kuolema toimituksessa

Kollegan kuolema pysäyttää toimituksen ja tuo työyhteisön hoidettavaksi paljon käytännön asioita. Surun hoitamiseen ei sen sijaan ole valmista reseptiä.

Daniel Nissén, Lukas Kallenberg,  Mathilda Kull och Karolina Åsmus jobbar på Vasabladet. De unga journalisterna upplever att inhoppare och fast anställda behandlas likvärdigt. Alla är inbjudna till samma personalfester och interna fortbildningar och ingår i samma diskussionsforum. ”Man är en i gänget. Det är viktigt att man får vara med i gemenskapen för att trivas på jobbet”, säger Mathilda Kull.

Journalistförbundet ifrågasätter en praxis där många inhoppare jobbar heltid länge

Under vilka villkor jobbar inhopparna och hur mycket av jobbet görs egentligen av dem? Journalisten utredde en brokig praxis.

Naistenlehdet laajentavat naiskuvaa

”Juuri naistenlehdet ovat tehneet naisia näkyviksi ja laajentaneet naiskuvaa sekä lisänneet ylipäänsä suvaitsevaisuutta kertomalla erilaisuudesta”, kirjoittaa Iina Artima-Kyrki.

Työnantaja esittää poikkeuksellisen törkeitä muutoksia työehtosopimuksiin

Mitä tapahtuu, jos työntekijä marssii neuvottelupöytään samanlaisin esityksin kuin työnantaja? kysyy Maria Pettersson.

Politiikkaa on helpompi tehdä, kun toimittajat eivät kyttää, Veli Liikanen

Vihreät päätti lopettaa puoluelehtensä rahoittamisen toimitusta kuulematta. Puoluesihteeri Veli Liikanen ei halua avata aiheesta käymiään keskusteluja.

Moraalittomien väitteiden jyrkkä tuomitseminen ei välttämättä ole tehokasta

Jos jatkuvasti puhumme jostain radikaalina pidetystä ajatuksesta, tuolla ajatuksella on hyvät mahdollisuudet muuttua yhteiskunnan silmissä hiljalleen maltilliseksi ja mahdolliseksi, Janne Zareff pohtii kolumnissaan.

Du skall icke normalisera

Dan Lolax har svårt att acceptera tanken att det finns ämnen som journalister inte ska gå och peta i.

Työehdoista neuvotellaan salassa – miksiköhän?

Neuvottelut työn ehdoista pitävät Journalistiliiton puheenjohtajan kiireisenä. Eräs pimeä perinne mietityttää Hanne Ahoa.

Näin syntyy MTV:n meteorologin sääennuste

Forecan ja MTV:n meteorologi Miina Manninen tietää viikonlopun sään ennen kuin muu Suomi herää.

Olen Retail Manager, sanoi haastateltava

Yhä suurempi osuus yritysväestä tuntuu uskovan, että englanti parantaa menestyksen mahdollisuuksia kotimaassakin, Ville Eloranta kirjoittaa.

”Ilmastonmuutos trendaa nyt kaikkialla, ja ihan syystä. Mutta järjestöt ja brändit käyttävät ilmastoahdistusta keppihevosena omalle asialleen. Joskus on vaikea erottaa, mikä on aiheellista ja mikä ei”, Maria Veitola sanoo.

Maria Veitola kysyy tyhmiä ja se kannattaa

”Se ei aina ole helppoa, mutta usein toimittajan kannattaisi tekeytyä vähän hölmöksi. Katselijat ja kuuntelijat kiittävät, kun tulee parempi ohjelma”, toimittaja Maria Veitola sanoo.

Moni maalittamiseen soveltuva rikosnimike on asianomistajarikos. Yksittäisen virkamiehen kynnys rikosilmoituksen tekemiseen voi olla korkea. Muiden muassa poliisi, syyttäjät, tuomarit ja käräjäoikeuksien laamannit toivovat asiaan pikaista muutosta.

Maalittaminen halutaan kriminalisoida, mutta asia etenee hitaasti

Päättäjät puhuvat julkisuudessa asian kiireellisyydestä, mutta oikeusministeriössä mitään hanketta ei ole käynnissä.

Tapahtumien ”sivutuotteena” syntyy yhteisöllisyyttä

”Jo Helsingin Sanomalehtimiesyhdistyksen ja Aikakauslehdentoimittajien yhdistyksen yhdistymistä suunniteltaessa tavoitteeksi otettiin hyvät jäsentilaisuudet”, kirjoittaa toiminnanjohtaja Kaija Plit.

Tinkimätön toimittaja ja aktiivinen osallistuja

Kuolleita: Toimittaja Tuula Helariutta 24. 4. 1949 Punkalaidun – 10. 9. 2019 Huittinen

”Journalistin tehtävä on kysyä miksi”

Kuolleita: Toimittaja Martti ”Maxi” Kaukonen 15. 9. 1947 Rovaniemi – 12. 10. 2019 Kuopio

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta