Kyltymätön uuden omaksuja

JOURNALISTI
19.1.2018

Irma Heydemann, teksti

Kirjoittaja on Sirkku Uusitalon ystävä ja kollega.

Kuolleita: Sirkku Uusitalo.

Toimittaja Sirkku Uusitalo (o.s. Aspelund) kuoli 9. joulukuuta 2017 Helsingissä. Hän oli syntynyt Säkkijärvellä 7. maaliskuuta 1937.

Jo lukioaikana Uusitalo pääsi useana kesänä harjoittelijaksi Lahti-lehteen. Kun Uusitalo valmistui valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta, uravalinta oli selvä. Journalistin ura urkeni nopeasti monipuolisena ja vaativana, aluksi Viikkosanomissa, sitten Suomen Kuvalehdessä. Niitä seurasivat työt Eevan päätoimittajana, Avotakan toimituspäällikkönä ja Makasiinin päätoimittajana. Uusitalo myös julkaisi viisi kirjaa.

Uusitalo oli perustamassa myös kahta designyritystä, kauppaa Finnjetille, kodintavaroiden kauppaa Makasiinin lukijoille sekä toimi taidegalleristina niin Helsingissä kuin Hangossa. Myös lehtityö jatkui vapaana toimittajana.

Kyltymättömänä uuden omaksujana, idearikkaana journalistina Uusitalo oli näkyvä vaikuttaja. Hän oli Aikakauslehtien Päätoimittajat ry:n perustajajäseniä, ja useita vuosia Sisustustoimittajat ry:n puheenjohtaja.

Pitkä sairauskaan ei lannistanut työteliästä journalistia. Uusitalon positiivinen energia voimautti työympäristöä, perhettä ja ystäviä.9 2020
Arkisto

Rikkaiden omaisuudesta pitäisi julkaista tietoja paljon avoimemmin

Median tulee pystyä perustelemaan kirkkaasti, miksi ihmisten verotietoja on tärkeää julkaista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Sinua masentaa, että Iltalehden lukijoita kiinnostaa tosi-tv eikä EU, Erja Yläjärvi

Iltalehden vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi viihtyy hyvin pomona eikä muista itsekään, mistä aiheista teki toimittajana juttuja.

Onko media oppinut virheistään, kun taloustuhon siivoaminen alkaa?

”Kun talous viimeksi horjui, suomalainen media epäonnistui tehtävässään. Se johtui siitä, että tiedotusvälineissä luotettiin järkähtämättä korkeisiin herroihin, joille oli suotu virat”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Biden ja Trump suomeksi pikavauhdilla

Yleisradion pikatoiminnan tiimi kääntää vaaliväittelyt ja Oscar-gaalat suomeksi muutamassa tunnissa. Esimerkiksi Trumpin ja Bidenin toinen väittely alkoi Suomen aikaa 23. lokakuuta kello 04 ja tekstitetty lähetys TV:ssä kello 12.40.

”Suomeen tarvitaan ehdottomasti pysyvä mediatukijärjestelmä muiden Pohjoismaiden tapaan”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Koronatukea haettiin ainakin 271 tiedotusvälineelle

Suurin osa hakijoista on pieniä sanomalehtitaloja. Viestintäministeriön asettama työryhmä pohtii myös pysyvää mediatukea.

Työlainsäädäntö suojaa myös poikkeusoloissa

”Alan uusiin työsopimuksiin on keväästä alkaen ilmestynyt erilaisia covid-19-pykäliä. Kirjaukset ovat kuitenkin pääosin lain ja työehtosopimusten vastaisia ja siksi mitättömiä”, kirjoittaa juristi Mari Marttila.

Kuusi tapaa miellyttää johtolauseneurootikkoa

”Älä ole asenteellinen. Ainakaan neutraaliksi tarkoitettu uutisproosa ei tarvitse sellaisia verbejä kuin jyrähtää”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Ackrediteringsbusinessen blomstrar i Afrika

Det här betyder delvis att det är få frilansar som har råd och möjlighet att rapportera från Afrika. Samtidigt är det bra att komma ihåg att det här är verkligheten för största delen av de afrikanska journalisterna, skriver Liselott Lindström.

Voimistelunopettajasta tuli toimittaja

Toimittaja Esko Kähkönen 20. 4. 1927 Rovaniemi – 28. 9. 2020 Rovaniemi

”Imatran aluepäällikkö” ja ay-vaikuttaja on poissa

Toimittaja Heikki Luukkanen 25. 11. 1946 Ruokolahti – 27. 9. 2020 Helsinki

Yksin ei tarvitse selviytyä

Jokaisessa neuvottelussa ei voi voittaa, mutta mitään ei saa, jos ei uskalla pyytää, kirjoittaa Mediakunnan Johanna Sillanpää.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta