Kyltymätön uuden omaksuja

JOURNALISTI
19.1.2018

Irma Heydemann, teksti

Kirjoittaja on Sirkku Uusitalon ystävä ja kollega.

Kuolleita: Sirkku Uusitalo.

Toimittaja Sirkku Uusitalo (o.s. Aspelund) kuoli 9. joulukuuta 2017 Helsingissä. Hän oli syntynyt Säkkijärvellä 7. maaliskuuta 1937.

Jo lukioaikana Uusitalo pääsi useana kesänä harjoittelijaksi Lahti-lehteen. Kun Uusitalo valmistui valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta, uravalinta oli selvä. Journalistin ura urkeni nopeasti monipuolisena ja vaativana, aluksi Viikkosanomissa, sitten Suomen Kuvalehdessä. Niitä seurasivat työt Eevan päätoimittajana, Avotakan toimituspäällikkönä ja Makasiinin päätoimittajana. Uusitalo myös julkaisi viisi kirjaa.

Uusitalo oli perustamassa myös kahta designyritystä, kauppaa Finnjetille, kodintavaroiden kauppaa Makasiinin lukijoille sekä toimi taidegalleristina niin Helsingissä kuin Hangossa. Myös lehtityö jatkui vapaana toimittajana.

Kyltymättömänä uuden omaksujana, idearikkaana journalistina Uusitalo oli näkyvä vaikuttaja. Hän oli Aikakauslehtien Päätoimittajat ry:n perustajajäseniä, ja useita vuosia Sisustustoimittajat ry:n puheenjohtaja.

Pitkä sairauskaan ei lannistanut työteliästä journalistia. Uusitalon positiivinen energia voimautti työympäristöä, perhettä ja ystäviä.6 2020
Arkisto

Ylen heikentäminen ei ratkaise kaupallisen median ongelmia

Kaupallista mediaa ei tueta toiveilla euroista vaan ihan oikeilla euroilla, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Kun kyse on elämästä ja kuolemasta, päättäjille ei voi antaa työrauhaa

”Kotona pelkäävälle ihmiselle toimittajasta tulee kirjaimellisesti elintärkeä. Tappavan pandemian aikana kysymykset ovat perimmäisiä”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Suunnittelet kolumnin kirjoittamista, Tomi Einonen

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja keskustelee alaistensa kanssa, kun haluaa saada yhteiskunnalliset näkemyksensä esille.

Verkosta tuli suomalaisten tärkein uutislähde

Sanomalehtien verkkosivut ohittivat televisiolähetykset suomalaisten ykkösuutislähteenä. Verkkouutiset luetaan aiempaa useammin älypuhelimella, kertoo kansainvälinen tutkimus.

Oletko käynyt Terveydenvoinnin laitoksella?

”Yhdysrakenteet vaikuttavat joskus leviävän paikkoihin, joissa alkaa tuntua, ettei kirjoittaja enää lainkaan tiedä sääntöjen perusteita”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vad väljer just du bort från historien?

”Låt den där ena reportern göra en lite större grej på sin idé, trots att det inte direkt har att göra med pandemin. Historien tackar”, skriver Liselott Lindström.

Black isolla B:llä

”Keskustelu epätasa-arvosta ja rasismista on kuumentunut monissa amerikkalaistoimituksissa”, kirjoittaa Juha Rekola.

Syksyllä voi taas keskittyä työnhaun sijaan opiskeluun

Journalistiliiton suositus kesätyöntekijöiden rekrytoinnin aikataulusta on saamassa jatkoa, kirjoittaa Laura Forsén.

Uutismies ja kupletisti

Kuolleita: Toimittaja Janne Linnovaara 15. 6. 1970 Jämsänkoski – 28. 5. 2020 Helsinki

Porilainen monilla mausteilla

Kuolleita: Toimittaja Juha-Pekka Lammi 28. 8. 1953 Pori – 13. 4. 2020 Tampere

Asiantunteva toimittaja tallensi piano- ja urkumusiikkia

Kuolleita: Musiikkitoimittaja Leena Santalahti 21. 2. 1943 Heinola – 23. 5. 2020 Espoo

Energinen kirjallisuuden kääntäjä

Kuolleita: Suomentaja Tarja Roinila 27. 1. 1964 Jyväskylä – 19. 5. 2020 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta