Johanna Laitinen (kuvassa) ja Jonna Tapanainen esiintyvät mieluusti podcastiin liittyvissä kuvissa yhdessä. Tällä kertaa Tapanaisen piti kiireisenä vastasyntynyt vauva. Podcast nauhoitetaan lähes aina jommankumman kotona – ”Laitisella” tarkkaan ottaen taustalla näkyvän pöydän ääressä.

Ihanan lukemisen asialla

Johanna Laitinen, 40

Gummeruksen käännöskirjallisuuden toimituspäällikkö. Työskennellyt yli kymmenen vuotta kustannusalalla. Vuosina 2010–2016 Kustantamo S&S:n kustannustoimittajana ja toimituspäällikkönä.

Jonna Tapanainen, 41

Freelancetoimittaja. Työskennellyt Gummeruksen tiedottajana 2017 ja Me Naisten toimitussihteerinä 2011–2016.

JOURNALISTI
19.1.2018

Nina Erho, teksti
Laura Oja, kuva

Jo alussa päätimme käsitellä vain kirjoja, joista tykkäämme, sanoo toimituspäällikkö Johanna Laitinen hänen ja Jonna Tapanaisen Sivumennen-podcastista.

”Olemme Jonnan kanssa olleet ystäviä ja jakaneet innostuksen lukemiseen kauan. Muutama vuosi sitten aloimme kuunnella ulkomaisia kirjallisuuspodcasteja ja miettiä, miksei Suomessa ole sellaista. Sitten päätimme tehdä sen itse”, sanoo Gummeruksen toimituspäällikkö Johanna Laitinen, jolla on Sivumennen-podcast yhdessä Jonna Tapanaisen kanssa.

”Ostimme mikrofonin, istahdimme remontin keskellä keittiöni lattialle ja teimme ensimmäisen jakson. Sitä olimme googlanneet, millä kannattaa nauhoittaa, millä leikata ja miten äänitys jaetaan. Sisältö tuli aika luonnostaan, vaikka vahva esikuva olikin ruotsalainen En varg söker sin pod.

Kahdessa vuodessa Sivumennen on saanut muodon, jossa käsittelemme muutamaa kirjoihin liittyvää teemaa ja sitten lukemaamme kirjaa. Laadimme viitteellisen käsikirjoituksen, mutta usein tulos on sitä parempi, mitä spontaanimmin onnistumme keskustelemaan.

Valmisteltujen teemojen lisäksi lähetyksissä nousee esiin kaikenlaista lukuhistoriamme varrelta. Juuri siinä on lukemisen hienous, josta haluamme kertoa. Kirjoja lukiessaan tajuaa, ettei ole maailmassa yksin, vaan osana ajatusten ja ideoiden verkostoa.

Koska olemme podcastin ’hahmot’, henkilökohtaistakin on väkisin mukana. Miettimistä vaatii se, mitä kaikkea haluamme jakaa ja mikä määrä henkilökohtaista kuulijoita kiinnostaa. Ennen nauhoitusta lämmittelemme parodioimalla itseämme, mutta niitä nauhoja ei (heh heh) julkaista.

Koska meillä on myös palkkatyöt, nauhoituksille löytyy usein aikaa vasta iltayöstä. Leikkaustyön teemme vuorotellen. Itsensä kuunteleminen lisää itsetuntemusta, ja myös itsetuntoa on tullut lisää. On hirvittävän palkitsevaa huomata, mitä on saanut aikaan.

Jo alussa päätimme käsitellä vain kirjoja, joista tykkäämme. Joukossa voi olla kirjoja, joiden kanssa teen palkkatöitä, mutta sidos pitää kertoa. Podcastissa näen itsestäni toisen puolen kuin ammattilukijana. Toisaalta tätä tehdään koko kirja-alan takia ja niistä lukemattomista syistä, joiden vuoksi kirjoista on tärkeää puhua.”

Johanna Laitinen, 40

Gummeruksen käännöskirjallisuuden toimituspäällikkö. Työskennellyt yli kymmenen vuotta kustannusalalla. Vuosina 2010–2016 Kustantamo S&S:n kustannustoimittajana ja toimituspäällikkönä.

Jonna Tapanainen, 41

Freelancetoimittaja. Työskennellyt Gummeruksen tiedottajana 2017 ja Me Naisten toimitussihteerinä 2011–2016.

Maija Kosken valinta

Vauvan ja Meidän Perheen päätoimittaja Maija Koski valitsi esiteltäväksi Johanna Laitisen ja Jonna Tapanaisen Sivumennen-kirjapodcastin:

”Sivumennen yhdistää kirjallisuuden kiinnostavimmat uutuudet ja ilmiöt sekä ajankohtaiset puheenaiheet ajatuksia herättävästi. Miltei tunnin jaksot pitävät otteessaan alusta loppuun: tekijät panevat peliin sekä itsensä että laajan lukeneisuutensa tärkeilemättä tippaakaan.

Olen saanut podcastista kiinnostavimmat vinkit paitsi kirjoihin myös kansainvälisiin lehtijuttuihin, podcasteihin, tv-sarjoihin ja muuhun populaarikulttuuriin. Vaikka ei ehtisi lukea, podcastia kuuntelemalla sivistyy. Erityiskiitos älykkyydestä, hauskuudesta ja feministisestä otteesta.”5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta