Läheltä näkee tarkemmin

Aishi Zidan

31-vuotias Ylen ulkomaantoimittaja. Aloittaa lokakuussa Ylen Lähi-idän kirjeenvaihtajana Jerusalemissa.

Opiskellut Helsingin yliopistossa Lähi-idän tutkimusta ja sosiologiaa. Käynyt myös Sanoman toimittajakoulun.

Työskennellyt aiemmin muun muassa Helsingin Sanomissa ja Amnesty Internationalin Suomen-osaston tiedottajana.

Syntynyt Helsingissä. Aloittanut arabian kielen opinnot aikuisiässä.

JOURNALISTI
18.8.2017

Marja Honkonen, teksti
Juuso Westerlund, kuva

Uutisnälkä houkutteli Aishi Zidanin takaisin kriisialueille. Lokakuussa hän aloittaa Ylen Lähi-idän kirjeenvaihtajana alueella, jossa vietti teinikesiään.

Al-Nurin tuhotun moskeijan pihassa oli tukala helle, kun Ylen ulkomaantoimittaja Aishi Zidan kohtasi joukon Irakin armeijan ja Isisin taisteluita paenneita naisia ja lapsia. Sillä aikaa kun fikseri haki pakeneville vettä, Zidan teki lyhyet haastattelut arabiaksi.

”Minua eivät kiinnosta aseet tai toiminta, vaan ihmiset kaiken keskellä”, Zidan sanoo.

Silti hänet houkuttelivat tiedottajan työstä takaisin toimittajaksi juuri uutistilanteet. Niitä oli tarjolla heinäkuussa Länsi-Mosulissa Irakissa.

Muutamaa päivää al-Nurin moskeijan kohtaamisen jälkeen, 9. heinäkuuta Irakin armeija ilmoitti saaneensa koko kaupungin takaisin hallintaansa. Zidan teki pitkän päivän suoria lähetyksiä auton takapenkiltä.

”Matkan ajoituksessa oli vähän hyvää tuuriakin”, hän sanoo.

Ulkomaankeikoillaan Zidan toivoo pääsevänsä tekemään mahdollisimman erilaisia juttuja. Hän on haastatellut niin kapinallistaistelijoita, sodassa lääkärinä toiminutta pikkupoikaa kuin öljypainimestaria.

”Unelmakeikkoja ovat ne, joilla saa aidon kontaktin ihmisiin.”

 

Lokakuun alussa Zidan aloittaa puolen vuoden pestin Ylen Lähi-idän kirjeenvaihtajana. Asemapaikaksi on valikoitunut Israel ja Jerusalem, johon pelkkänä kaupunkina kiteytyy moni alueen kannalta tärkeä kysymys.

Alue on Zidanille jo lapsuudesta tuttu. Teinikesiään hän vietti Länsirannalla; Zidanin isä on palestiinalainen. Myöhemmin Zidan on myös opiskellut Libanonissa ja Jordaniassa. Kokemukset ovat antaneet toimittajalle eväitä samastua Lähi-idän arkeen.

”Minulle kaikkein arvokkainta siellä on ollut aika, jolloin en vielä ajatellut poliittisia kysymyksiä tai aluetta kokonaisuutena.”

Kiivaimmille Israelin-ystäville toimittajan palestiinalaiskytky on punainen vaate. Zidanin itsensä mielestä alueen tuntemus pikemminkin takaa, että hän pystyy raportoimaan konfliktista ja molemmista sen osapuolista monivivahteisesti ja kriittisesti.

”Haluan ymmärtää tilannetta mahdollisimman hyvin, kaikkia puolia ja kaikkia säikeitä. Se on minun motiivini.”

Zidan kertoo puolueellisuusepäilyjen harmittaneen häntä aiemmin enemmän. Osaltaan häntä kovetti parin vuoden takainen tapaus, jossa Zidanin Helsingin Sanomille tekemää videojuttua gazalaisesta sairaalasta käytettiin propagandan välineenä konfliktin molemmin puolin. Palautetta tuli Yhdysvalloista saakka.

Kokemus ei ole saanut Zidania pelokkaaksi tai varovaiseksi. Hän sanoo pyrkivänsä tekemään journalistina parhaansa – silloin ja nyt.

”Olen aina stressannut aika paljon siitä, että jutuissa on kaikki oikein.”

Aishi Zidan

31-vuotias Ylen ulkomaantoimittaja. Aloittaa lokakuussa Ylen Lähi-idän kirjeenvaihtajana Jerusalemissa.

Opiskellut Helsingin yliopistossa Lähi-idän tutkimusta ja sosiologiaa. Käynyt myös Sanoman toimittajakoulun.

Työskennellyt aiemmin muun muassa Helsingin Sanomissa ja Amnesty Internationalin Suomen-osaston tiedottajana.

Syntynyt Helsingissä. Aloittanut arabian kielen opinnot aikuisiässä.10 2019
Arkisto

Ymmärrys ei lisäänny tiedonmuruja tuuttaamalla tai kollegaa nälvimällä

Kuluneiden parin viikon aikana me journalistit olemme onnistuneet julkaisemaan paljon tietoa, mutta ymmärryksen lisääminen on jäänyt jalkoihin, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson pääkirjoituksessaan.

Autoilua puolustavia ja maahanmuuttoa vastustavia toimittajia on liian vähän, Karri Kannala

Helsingin Uutisten päätoimittajalla on voimakkaita mielipiteitä, mutta usein hän jättää ne kertomatta.

MTV:n työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Ulla Rannikko (MTV, vasemmalla edessä), Jaakko Sainio (Palta) ja Heidi Aho (Palta), Tuomas Aalto (Journalistiliitto), Petri Savolainen (Journalistiliitto), Petteri Savolainen (MTV:n luottamusmies) ja Kari Pyrhönen (Media- ja ohjelmatyöntekijät).

Media-alan tes-neuvottelut etenevät hitaasti

Av-kääntäjien sopimusta jatkettiin vuodella.

Jospa lukija ei olekaan ensisijaisesti kuluttaja?

Viime vuosituhannella journalistit suhtautuivat yleisöön kuin opettamista vailla oleviin hallintoalamaisiin. Nyt hallintoalamaisesta on tullut kuluttaja, kirjoittavat Annukka Oksanen ja Elina Yrjölä.

Jouluradio on brändi ja mielentila

Kauppakeskus Redistä käsin toimivasta Jouluradiosta on kasvanut monikanavainen radiobrändi. Joululauluja kuunnellaan ympäri vuoden, kertoo toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne.

Leena Hirvonen haluaa Nokian Uutisten lukijoiden aamukahvipöytään

Uusi päätoimittaja uskoo, että mikropaikallisen journalismin merkitys on entistä suurempi, kun kaikkea mahdollista on saatavilla.

Kuka johtaa työmarkkinateatteria?

”Työnantajat ajavat siis samaan aikaan vientivetoista mallia ja puhuvat paikallisen sopimisen puolesta. Kumpikaan ei kuitenkaan tosiasiassa tunnu maistuvan”, kirjoittaa Rami Lindström kolumnissaan.

Hej arbetsgivare! Frilansaren är den lojalaste arbetstagaren du kan få

Det känns ofta som om inte heller arbetsgivarna förstår att en frilans egentligen är billigare än en fast anställd då alla osynliga kostnader beaktas, skriver Liselott Lindström.

Haloo! Oletko pahassa paikassa?

Janne Flinkkilä ehti vain aloittaa puhelun, kun hän tajusi jo tehneensä ison mokan.

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Tiukka haastattelija

Toimittaja Leif Henry Salmén 19. 1. 1952 Helsinki – 19. 11. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta