Infograafikon anatomia

JOURNALISTI
18.8.2017

Janne Salomaa, teksti
Hannu Kyyriäinen, kuva

Oma tiedonhaku on tärkeä osa graafikko Hannu Kyyriäisen työtä.

Isä oli Kauhavalla kasvaneelle Hannu Kyyriäiselle lapsuuden sankareista suurin. Isä oli taitava piirtäjä, ja poika halusi olla yhtä hyvä. Kyyriäinen piirsi ensimmäiset sarjakuvansa jo päiväkoti-ikäisenä, ja ala-asteen loppupuolella hän alkoi tehdä harjoituksia taideoppikirjoista.

Lukion ja armeijan jälkeen Kyyriäinen pääsi Lapin yliopistoon opiskelemaan graafista suunnittelua. Sieltä hänen tiensä vei ensin Kalevaan, sitten Aamulehteen ja vuonna 2010 Suomen Kuvalehteen.

Journalistin Omakuvan pohjaksi Kyyriäinen otti Leonardo Da Vincin Vitruviuksen miehen.

”Viittaus on vähän klisee, mutta toisaalta se on ihmisille tunnistettava. Da Vincin tarkoituksena oli löytää geometria ihmisen anatomiasta, ja itselläni oli mielessä jonkinlainen infograafikon anatomia. Verrattuna Vitruviukseen minulla on kuitenkin kämmenen verran liian pitkät kädet ja aivan liian pitkät jalat.”

Graafikon työssä pitkillä raajoilla ei ole juuri merkitystä, mutta miekkailuharrastuksessa ne antavat etua.

 

Kuvan ympärillä Kyyriäinen esittelee muun muassa muuttohistoriansa, työtiiminsä ja neuvolakorttiin pohjautuvan kasvukäyränsä. Hän myös teetti grafiikkaa varten pikamittauksen kehonsa koostumuksesta.

Mittauksen ajatuksena oli paitsi tuoda huumoria visualisointiin myös hankkia uutta tietoa. Kyyriäinen ei koosta grafiikoitaan pelkästään toimittajien etsimistä tiedoista vaan kerää informaatiota myös itse.

”Hyvä puoli tällaisissa projekteissa on, että pääsen vaikuttamaan enemmän aineistoon. Grafiikkaan tarvitaan usein paljon yksityiskohtaista tietoa vaikkapa siitä, millainen joku auto tai laiva on.”

Huono puoli kokonaan omissa projekteissa on, että piirtämiseen jää vähemmän aikaa. Yleensä Kyyriäinen työskenteleekin työparina toimittajan kanssa.

”Parasta on, jos pääsee alusta asti mukaan ideoimaan grafiikkaa, jolloin voi heti tuoda omaa ammattitaitoansa mukaan. Graafikolla on usein näkemys siitä, mikä on sopivan kokoinen rajaus grafiikan aineistoon ja mitä ylipäätään kannattaa tehdä grafiikkana vai kannattaako visualisointi tilata kuvittajalta.”

Uuden projektin aloitusta Kyyriäinen pitää työnsä kohokohtana.

”Siinä vaiheessa kaikki tuntuu olevan vielä mahdollista. Rajoitukset tulevat vasta, kun aletaan kerätä aineistoa.”

Valmiit työt Kyyriäinen mieluiten piilottaa pariksi viikoksi silmistään.

”Pienen tauon jälkeen ainakin osa töistä alkaa uudelleen näyttää omasta mielestä hyviltä.”

 

Lähteet: Leonardo da Vincin Vitruviuksen mies, Kehonkoostumusmittaus InBody 770 -laitteella, Veikko ja Sirpa Kyyriäisen arkisto. 5 2019
Arkisto

Toimittaja Aarno Malin tutki ihmismielen sairaimpia puolia ja sairastui itse

Journalistit joutuvat kohtaamaan mieltä järkyttävää materiaalia, mutta sen käsittelyyn on tarjolla vain vähän keinoja. Aarno Malin löysi Tor-verkosta sivuston täynnä lasten kiduttamista. Hän kirjoitti aiheesta jutun ja päätyi traumaterapiaan.

"Musiikkijournalismista on tehty musiikkibisneksen vihollinen"

Nykytilanteesta on syyttäminen erityisesti isoja artisteja ja heidän levy-yhtiöitään, kirjoittaa toimittaja Mervi Vuorela

Ylensyömät

Yle käyttää ohjelmahankinnoissaan paljon rahaa ja valtaa. Freejournalisteille, ohjaajille ja muille sisällöntuottajille yhtiö näyttäytyy joskus kyykyttävänä jättiläisenä. 24 tekijää kertoi Journalistille kokemuksistaan Ylen hankintakoneiston rattaissa.

Hallitusohjelma herättää toivoa – nousemmeko vihdoin pohjoismaiselle tasolle?

Media poikkeaa suurimmasta osasta muuta liiketoimintaa, ja median tukeminen oikeilla tavoilla on demokratian tukemista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Suosittelet kaikille päätoimittajille politiikkaan lähtemistä, Jouni Kemppainen

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen lähti eurovaaliehdokkaaksi, koska Juha Sipilä pyysi.

Näin käsikirjoituksesta syntyy esikoiskirja

Keväällä 2017 kustannustoimittaja Petra Maisonen avasi Tammen sähköpostista Satu Vasantolan käsikirjoituksen. Kirja valmistui vuodessa, mutta työ sen parissa jatkuu yhä.

Politiikan toimittajien työ muistuttaa scifiä, fantasiaa ja kauhua

Vaalien kaltaisissa julkisissa spektaakkeleissa ihmisten on varsin helppoa tarkistaa itse, mitä tapahtui. Ei siihen väliin tarvita toimittajaa. Sen sijaan asiantuntevaa toimittaja tarvitaan kuvailemaan, mitä muuta olisi voinut tapahtua, kirjoittaa Janne Zareff.

Yritys ja erehdys

On arkipäivää, että oikeinkirjoitusohjeiden vastaiset yritysnimet lipuvat lehteen sellaisenaan kenenkään puuttumatta, vaikka aihetta olisi, kirjoittaa Ville Eloranta.

Vaikka Spleenish-kirjan tekeminen oli voimauttavaa, Ulla Donner pelkäsi, että tulos olisi muiden mielestä itsekeskeinen ja tylsä. ”Siksi olen ollut tosi iloinen, kun lukijat ovat kertoneet tunnistaneensa siitä itseään. Kun huomaa muidenkin pohtivan samoja ongelmia, ne eivät enää tunnu niin hallitsemattomilta.”

Freelancekuvittaja Ulla Donner teki ahdistavista tunteistaan sarjakuvakirjan

Omia kokemuksiaan saa käsitellä juuri niin hilpeästi tai epäkunnioittavasti kuin haluaa. Toisten kokemusten kanssa olisi vaikeampaa, Ulla Donner sanoo.

När FNB lades ner lyfte Ny Tids chefredaktör Janne Wass upp frågan om hur statsstödet för tidningar på minoritetsspråk ska fördelas. ”Jag ansåg då och anser fortfarande att stödet inte ska gå oavkortat till SPT eftersom det är att kanalisera pengarna till KSF Media och HSS Media.”

Statsstöd öppnade dörrar för finlandssvenska medier

I fjol gick hela statsstödet för tidningar på minoritetsspråk för första gången till enbart svenskspråkiga aktörer. För Ny Tid och Nyhetsbyrån SPT är externa stöd ”avgörande”.

Käyttääkö ostaja sinua pankkina? Freelancerin kannattaa olla tarkkana maksuajoista

Laki rajaa maksuajan pituuden yritysten välisessä kaupassa 30 päivään, mutta tästä voidaan poiketa sopimalla. Mediayritykset käyttävät mahdollisuutta kernaasti, kirjoittaa Journalistiliiton freelance-asioista vastaava lakimies Hannu Hallamaa.

I kläm mellan lördagskorven och avokadon

Att skriva om klimatfrågan är bland det känsligaste man kan ta sig för. Det påminner närmast om flyktingfrågan 2016, skriver Journalistens nya kolumnist Mikaela Löv-Alden.

Kun toimittaja kysyy, hänelle vastataan

”Kaupunginjohtajalle kenties syyte sairaalajupakassa. Kukaan ei halua kommentoida” -juttu tuskin olisi nähnyt päivänvaloa Keskisuomalaisessa. Oli siis aika vaihtaa haastattelutaktiikkaa, Heikki Kuutti kirjoittaa.

Etujärjestön sielu

Kuolleita: Asiamies Arja Hellman 6. 2. 1946 Heinola  – 13. 5. 2019 Helsinki

Luonnonvoima

Kuolleita: Toimittaja Anna-Kaisa Hermunen 17. 2. 1948 Laukaa – 3. 5. 2019 Laukaa

Kannustava kulttuuritoimittaja

Kuolleita: toimittaja Oiti Kotamo 5. 8. 1925 Virrat – 10. 2. 2019 Savonlinna

Suurisydäminen toimittaja

Kuolleita: Toimittaja Irene Sillanpää 26. 6. 1958  Helsinki – 12. 1. 2019 Helsinki

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta