Päin vaikeita aiheita

Susani Mahadura haluaa kertoa ihmisten todellisuudesta leimojen takana ja auttaa tajuamaan toisten kokemuksia.

Toimittajalta vaatii voimia olla vaikeiden aiheiden parissa vahva ja hauska. ”Mutta kun näen, miten hyvä fiilis haastateltavalla on lähetyksen jälkeen tai kun joku nuori kertoo kauttamme tajunneensa, ettei hänen unelmillaan olekaan esteitä, on helppo muistaa, miksi tätä tehdään”, Susani Mahadura sanoo.

Susani Mahadura, 27

Toimittaa Yle Puheen Mahadura & Özberkan -ohjelmaa Yagmur Özberkanin kanssa.

Työskentelee muutoinkin ohjelman aiheiden parissa. On muun muassa vetänyt maahanmuuttajien inspiraatiopajaa, tasa-arvokoulutuksia ja vihapuheseminaaria.

Yle Puheen Ali Show’n tuottaja.

JOURNALISTI
16.6.2017

Nina Erho, teksti
Katja Tähjä, kuva

”Olin ollut Yle Puheella harjoittelijana, mutta työt eivät silloin jatkuneet. Sitten tuottaja soitti ja kysyi, tulisinko Yagmur Özberkanin kanssa demoamaan uutta ohjelmaa, kun Ali ja Husu olivat lopettamassa omaansa”, sanoo Maha- dura & Özberkanin toinen toimittaja Susani Mahadura.

”En tuntenut Yagmuria, mutta googlasin heti ja laitoin hänelle viestin. Hänkin oli stalkannut minut ja kysyi, voidaanko soitella, ja pian myös tapasimme. Demopäivänä radiossa vähän ihmettelivät, kun toisilleen tuntemattomaksi luullut tulivatkin sinne bestiksinä.

Kun meidät valittiin ohjelmaan, alkoi kauhea kuhina, pystyvätkö tytöt astumaan Alin ja Husun saappaisiin, olemaan yhtä energisiä ja hauskoja. Syksy olikin paineinen, mutta joulun jälkeen helpotti, kun päätimme, että nyt ollaan Susani ja Yagmur ja tehdään sitä, mihin itse uskotaan.

Ohjelman viesti on, että olemme kaikki erilaisia mutta kuitenkin samanlaisia. Haluamme kertoa ihmisten todellisuudesta leimojen takana ja auttaa tajuamaan toisten kokemuksia. Keväällä vieraana on ollut muun muassa romaneja, maahanmuuttajanaisia puhumassa työnteosta Suomessa ja maahanmuuttaja-transnainen.

Haastateltavien löytäminen on työlästä, mutta some on hyvä apu. Ennen lähetystä on voitettava vieraiden luottamus. Lähetyksessä heitä joutuu haastamaankin, mutta jälkeenpäin moni sanoo saaneensa mukana olosta voimaa.

Olemme Yagmurin kanssa tosi erilaisia, ja se kuuluu myös lähetyksissä. Palautetta tulee siitä, että huudamme toistemme päälle, mutta kun vähensimme, tuli palautetta, onko joku hätänä. Haluamme, että lähetyksessä on rento ja hyvä meininki, vaikka välillä on tarinoita, jotka väkisin hiljentävät.

Aluksi säikähdin vihapostia, jota tulee etenkin muslimeihin ja islamiin liittyvistä aiheista. Enemmän tulee kuitenkin kiitosta. Ohjelman aiheet ovat minulle tärkeitä, ja haluan antaa kasvot niille. Kun Suomessa ei enää tarvitse keskustella siitä, kuka on suomalainen tai muutoin lokeroida ihmisiä, voin jäädä eläkkeelle ja muistella ’aikaa, kun tehtiin Yagmurin kanssa ohjelmaa’.”

Susani Mahadura, 27

Toimittaa Yle Puheen Mahadura & Özberkan -ohjelmaa Yagmur Özberkanin kanssa.

Työskentelee muutoinkin ohjelman aiheiden parissa. On muun muassa vetänyt maahanmuuttajien inspiraatiopajaa, tasa-arvokoulutuksia ja vihapuheseminaaria.

Yle Puheen Ali Show’n tuottaja.

Riitta Kalliorinteen valinta

Jouluradion toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne valitsi esiteltäväksi toimittaja Susani Mahaduran ja hänen työnsä Yle Puheen Mahadura & Özberkan -ohjelmassa:

”Usein maahanmuuttoa ja vähemmistöpolitiikkaa käsittelevä Mahadura & Özberkan on kantaaottavuudessaan poikkeuksellista ja miellyttävällä tavalla henkilökohtaista kuunneltavaa. Arvostan sitä, että ohjelma nostaa esiin tämän ajan kysymyksiä ennakkoluulottomasti ja ihmisoikeuksia aidosti puolustaen.

Mahadura on toimittaja, jonka persoona on läsnä lähetyksessä, joka uskaltaa haastaa itseään ja on aina hyvän puolella. Aiheiden ja juttujen levityksessä kaikki jakelupinnat ovat itsestäänselvyys.”8 2018
Arkisto

Kollegojen kuteet

Kuusi media-alan ammattilaista näyttää ja kertoo, miten he pukeutuvat töihin. Kerro sinäkin Twitterissä hashtagilla #paallakoska.

Kansalaiset mukaan. ”Toivon, että suuri yleisö antaisi henkistä tukea työlle, jossa moniarvoista viestintää pidetään yllä”, sanoo Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio.

Maalitus on koko yhteiskunnan asia

Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään parhaillaan syytteitä toimittajiin ja mediaan kohdistuneista rikoksista. Haitalliseen vaikuttamiseen voisi puuttua terävämmin.

En minä, vaan tämä ammatti

Vihapuheen ilmiöllistäminen auttaa, kun toimittaja on verkkoraivon kohteena, sanoo itsekin solvatuksi joutunut Suvi-Tuulia Nykänen.

Myllytys koettelee sananvapautta

Toimituksien supistukset ja ulkopuolinen painostus leimaavat journalistien arkea, kirjoittaa päätoimittaja Markku Lappalainen.

Pieni kohu-opas

”Kohujournalismissa media itse määrittelee asian kohuksi ja etäännyttää näin itsensä vastuusta kytkeä aihe tosimaailman tapahtumiin”, kirjoittaa Johanna Vehkoo.

Palkittua uutistyötä. Annamari Nurminen ja Esko Pihkala saivat yhdessä STT:n työryhmän kanssa Bonnier-palkinnon seksuaalista häirintää ja ahdistelua käsittelevistä jutuistaan. Palkintoraati kiitteli tekijöitä huolellisesta, sinnikkäästä ja rohkeasta uutistyöstä.

Hiljaista sympatiaa

Psyykkisen järkytyksen kokeneen haastattelussa on hyvä osata kuunnella. Annamari Nurminen ja Esko Pihkala kohtasivat naisia, jotka olivat koululaisina joutuneet opettajan seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi.

Myy, opasta ja ole uskottava

Verkossa yleisö tarvitsee perusteluita ja kädestä pitämistä – ja toimittaja rohkeutta etsiä omaa ääntään, sanoo verkkokerronnasta kirjan tehnyt Terhi Upola.

Slutspurt i juni. För en förlagsredaktör är sommaren en intensiv period. Alla böcker som ska ut till höstens bokmässor måste gå i tryck senast under juni. ”Innan boken går i tryck kan man vara lite hysterisk och dubbelkolla att allt är okej. Sedan tar man det lugnt tills den ska recenseras”, säger Myrika Ekbom.

Hängmattan hägrar också för förlagsredaktören

Alla texter som ska ges ut i bokform behöver redigeras av proffs. Den som försöker ta en genväg riskerar att boken blir full av stavfel och upprepningar.

Mielipide vastaan fakta

Kielteiseen valoon joutuneelle pitää antaa mahdollisuus samanaikaiseen kuulemiseen tai vastineeseen.

Täältä ja muualta. ”Kymmenkunta vuotta sitten matkat nähtiin lähinnä kustannuseränä, mutta viime vuosina olen käynyt ulkomailla  juttukeikoilla noin neljä kertaa vuodessa”, sanoo Keskisuomalaisen Janne Yläjoki. ”On sisäistetty, että uskottavaan ulkomaanjournalismiin tarvitaan muutakin kuin sitä, että kirjoitetaan neljän seinän sisällä.”

Oman näkökulman perässä

Keskisuomalaisen ulkomaantoimittaja Janne Yläjoki yrittää löytää aiheita, joita isot koneistot eivät käsittele. ”Meillä ei voi olla aamulla verkossa ihan samaa kuin mitä tv-uutisissa on toisteltu edellisenä iltana.”

Lisää rahaa, suojaa ja oikeuksia

Nykyinen hallitus ei ole ollut media-alalle erityisen hyvä, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Digi-alv:n alentaminen olisi tärkein parannus.

Vaikeudet ongelmissa?

Suurissa ongelmissa -ilmaus yleistyy julkisessa kielenkäytössä, myös journalistisissa teksteissä, kirjoittaa Vesa Heikkinen. ”Yhtäältä kyse on kieleen kuuluvasta sanojen merkitysten vähittäisestä muuttumisesta, toisaalta tälle ajalle ominaisesta tavasta tarkastella maailmanmenoa.”

Kesäkeikalla. Ensimmäinen kesä toimittajana on vienyt Tuuli Rantasaloa monenlaisille juttukeikoille. 4. kesäkuuta hän haastatteli Paiholassa, Pielisjoen rannalla kesäkahvilaa pitäviä 4H-yrittäjiä (oik.) Johanna Väänästä, Maria Mäkeä ja Salla Karhua.

Hankalinta on tiivistää oleellinen

Ensimmäisessä oman alan työpaikassaan Tuuli Rantasalo jännitti etukäteen, odotetaanko harjoittelijan olevan valmis toimittaja.

1918 – med respekt

”När uppmärksammandet av inbördeskriget 1918 sparkade igång i januari i år var jag skeptisk: skulle vi klara av detta efter all #suomi100-hype?” skriver Magnus Londen.

Onnellinen yrittäjä

Freelancetyössä vuorottelevat epävarmuus - ja ylityöllistyminen. ”Silloin on niin lopussa, että vain turkulaisesta kasvattajaseurasta hankittu rutiini pelastaa”, kirjoittaa Lauri Rotko.

Ikuisesti pahoillani, Paula

Epäkohtelias vastaus puhelinmyyjälle oli maksaa Manu Haapalaiselle Paula Koivuniemen haastattelun.

Puheenaiheita takomaan

Susanne Salmi aloittaa Ylioppilaslehden päätoimittajana elokuussa.

Itse kasvatettu. Leikkokukkien lisäksi Satu Koivisto kasvattaa siirtolapuutarhassaan ruokakasveja. ”Esimerkiksi oman kasvihuoneen kurkku on uskomattoman makea ja rapea verrattuna kaupan kurkkuun.”

Ruuan alkulähteillä

Päätoimittaja Satu Koivisto rentoutuu ruokakasvien kauneuden äärellä siirtolapuutarhassa.

Tosielämän toimittajadraama

Viime vuonna kuvattu Vuosi New York Timesin toimituksessa näyttää ja kuulostaa parhailta tv-draamoilta – eikä välty niiden kliseiltä, kirjoittaa Marja Honkonen

Bra start för Medielaget

I slutet av 2017 hade andelslaget 172 medlemmar vilket var nästan 100 fler än vad man räknat med.

Hangöseminariet i september

Ekonomijournalistik, frilansliv, riksdagsvalet i Sverige och yttrandefriheten i Ryssland är huvudteman på årets publicistseminarium i Hangö.

Poimuri

Mediasta sanottua.

Takasivu

Provokatiivisia huomioita.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta