Toimittajalta vaatii voimia olla vaikeiden aiheiden parissa vahva ja hauska. ”Mutta kun näen, miten hyvä fiilis haastateltavalla on lähetyksen jälkeen tai kun joku nuori kertoo kauttamme tajunneensa, ettei hänen unelmillaan olekaan esteitä, on helppo muistaa, miksi tätä tehdään”, Susani Mahadura sanoo.

Päin vaikeita aiheita

Susani Mahadura, 27

Toimittaa Yle Puheen Mahadura & Özberkan -ohjelmaa Yagmur Özberkanin kanssa.

Työskentelee muutoinkin ohjelman aiheiden parissa. On muun muassa vetänyt maahanmuuttajien inspiraatiopajaa, tasa-arvokoulutuksia ja vihapuheseminaaria.

Yle Puheen Ali Show’n tuottaja.

JOURNALISTI
16.6.2017

Nina Erho, teksti
Katja Tähjä, kuva

Susani Mahadura haluaa kertoa ihmisten todellisuudesta leimojen takana ja auttaa tajuamaan toisten kokemuksia.

”Olin ollut Yle Puheella harjoittelijana, mutta työt eivät silloin jatkuneet. Sitten tuottaja soitti ja kysyi, tulisinko Yagmur Özberkanin kanssa demoamaan uutta ohjelmaa, kun Ali ja Husu olivat lopettamassa omaansa”, sanoo Maha- dura & Özberkanin toinen toimittaja Susani Mahadura.

”En tuntenut Yagmuria, mutta googlasin heti ja laitoin hänelle viestin. Hänkin oli stalkannut minut ja kysyi, voidaanko soitella, ja pian myös tapasimme. Demopäivänä radiossa vähän ihmettelivät, kun toisilleen tuntemattomaksi luullut tulivatkin sinne bestiksinä.

Kun meidät valittiin ohjelmaan, alkoi kauhea kuhina, pystyvätkö tytöt astumaan Alin ja Husun saappaisiin, olemaan yhtä energisiä ja hauskoja. Syksy olikin paineinen, mutta joulun jälkeen helpotti, kun päätimme, että nyt ollaan Susani ja Yagmur ja tehdään sitä, mihin itse uskotaan.

Ohjelman viesti on, että olemme kaikki erilaisia mutta kuitenkin samanlaisia. Haluamme kertoa ihmisten todellisuudesta leimojen takana ja auttaa tajuamaan toisten kokemuksia. Keväällä vieraana on ollut muun muassa romaneja, maahanmuuttajanaisia puhumassa työnteosta Suomessa ja maahanmuuttaja-transnainen.

Haastateltavien löytäminen on työlästä, mutta some on hyvä apu. Ennen lähetystä on voitettava vieraiden luottamus. Lähetyksessä heitä joutuu haastamaankin, mutta jälkeenpäin moni sanoo saaneensa mukana olosta voimaa.

Olemme Yagmurin kanssa tosi erilaisia, ja se kuuluu myös lähetyksissä. Palautetta tulee siitä, että huudamme toistemme päälle, mutta kun vähensimme, tuli palautetta, onko joku hätänä. Haluamme, että lähetyksessä on rento ja hyvä meininki, vaikka välillä on tarinoita, jotka väkisin hiljentävät.

Aluksi säikähdin vihapostia, jota tulee etenkin muslimeihin ja islamiin liittyvistä aiheista. Enemmän tulee kuitenkin kiitosta. Ohjelman aiheet ovat minulle tärkeitä, ja haluan antaa kasvot niille. Kun Suomessa ei enää tarvitse keskustella siitä, kuka on suomalainen tai muutoin lokeroida ihmisiä, voin jäädä eläkkeelle ja muistella ’aikaa, kun tehtiin Yagmurin kanssa ohjelmaa’.”

Susani Mahadura, 27

Toimittaa Yle Puheen Mahadura & Özberkan -ohjelmaa Yagmur Özberkanin kanssa.

Työskentelee muutoinkin ohjelman aiheiden parissa. On muun muassa vetänyt maahanmuuttajien inspiraatiopajaa, tasa-arvokoulutuksia ja vihapuheseminaaria.

Yle Puheen Ali Show’n tuottaja.

Riitta Kalliorinteen valinta

Jouluradion toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne valitsi esiteltäväksi toimittaja Susani Mahaduran ja hänen työnsä Yle Puheen Mahadura & Özberkan -ohjelmassa:

”Usein maahanmuuttoa ja vähemmistöpolitiikkaa käsittelevä Mahadura & Özberkan on kantaaottavuudessaan poikkeuksellista ja miellyttävällä tavalla henkilökohtaista kuunneltavaa. Arvostan sitä, että ohjelma nostaa esiin tämän ajan kysymyksiä ennakkoluulottomasti ja ihmisoikeuksia aidosti puolustaen.

Mahadura on toimittaja, jonka persoona on läsnä lähetyksessä, joka uskaltaa haastaa itseään ja on aina hyvän puolella. Aiheiden ja juttujen levityksessä kaikki jakelupinnat ovat itsestäänselvyys.”9 2020
Arkisto

Rikkaiden omaisuudesta pitäisi julkaista tietoja paljon avoimemmin

Median tulee pystyä perustelemaan kirkkaasti, miksi ihmisten verotietoja on tärkeää julkaista, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Sinua masentaa, että Iltalehden lukijoita kiinnostaa tosi-tv eikä EU, Erja Yläjärvi

Iltalehden vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi viihtyy hyvin pomona eikä muista itsekään, mistä aiheista teki toimittajana juttuja.

Onko media oppinut virheistään, kun taloustuhon siivoaminen alkaa?

”Kun talous viimeksi horjui, suomalainen media epäonnistui tehtävässään. Se johtui siitä, että tiedotusvälineissä luotettiin järkähtämättä korkeisiin herroihin, joille oli suotu virat”, kirjoittaa Susanna Kuparinen.

Biden ja Trump suomeksi pikavauhdilla

Yleisradion pikatoiminnan tiimi kääntää vaaliväittelyt ja Oscar-gaalat suomeksi muutamassa tunnissa. Esimerkiksi Trumpin ja Bidenin toinen väittely alkoi Suomen aikaa 23. lokakuuta kello 04 ja tekstitetty lähetys TV:ssä kello 12.40.

”Suomeen tarvitaan ehdottomasti pysyvä mediatukijärjestelmä muiden Pohjoismaiden tapaan”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Koronatukea haettiin ainakin 271 tiedotusvälineelle

Suurin osa hakijoista on pieniä sanomalehtitaloja. Viestintäministeriön asettama työryhmä pohtii myös pysyvää mediatukea.

Työlainsäädäntö suojaa myös poikkeusoloissa

”Alan uusiin työsopimuksiin on keväästä alkaen ilmestynyt erilaisia covid-19-pykäliä. Kirjaukset ovat kuitenkin pääosin lain ja työehtosopimusten vastaisia ja siksi mitättömiä”, kirjoittaa juristi Mari Marttila.

Kuusi tapaa miellyttää johtolauseneurootikkoa

”Älä ole asenteellinen. Ainakaan neutraaliksi tarkoitettu uutisproosa ei tarvitse sellaisia verbejä kuin jyrähtää”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Ackrediteringsbusinessen blomstrar i Afrika

Det här betyder delvis att det är få frilansar som har råd och möjlighet att rapportera från Afrika. Samtidigt är det bra att komma ihåg att det här är verkligheten för största delen av de afrikanska journalisterna, skriver Liselott Lindström.

Voimistelunopettajasta tuli toimittaja

Toimittaja Esko Kähkönen 20. 4. 1927 Rovaniemi – 28. 9. 2020 Rovaniemi

”Imatran aluepäällikkö” ja ay-vaikuttaja on poissa

Toimittaja Heikki Luukkanen 25. 11. 1946 Ruokolahti – 27. 9. 2020 Helsinki

Yksin ei tarvitse selviytyä

Jokaisessa neuvottelussa ei voi voittaa, mutta mitään ei saa, jos ei uskalla pyytää, kirjoittaa Mediakunnan Johanna Sillanpää.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta