Palkittu dokumentaristi

Kuolleita: Marjatta Muurimaa.

Dokumenttitoimittaja, käsikirjoittaja, leikkaaja ja ohjaaja Marjatta Muurimaa (ent. Leporinne) kuoli Tampereella 11. huhtikuuta 2017 . Hän oli syntynyt Turussa 13. kesäkuuta 1937.

Muurimaa valmistui 1962 Taideteollisen oppilaitok-sen kamerataiteen elokuvakoulutuksen ensimmäiseltä vuosikurssilta. Hän teki elämäntyönsä Yleisradion TV2:n dokumenttitoimituksessa Tampereella vuodesta 1965 filmileikkaajana ja ohjaajana, käsikirjoittajana ja toimittajana.

Vuonna 1966 Muurimaa sai Jussi-palkinnon parhaan televisioelokuvan leikkauksesta ohjelmasta Valoa (Ljuset). Hän oli leikkaajana myös Rauni Mollbergin palkitussa elokuvassa Maa on syntinen laulu. Hänen viimeiseksi ohjelmakseen jäi Uranuurtaja – Arkkitehti Wivi Lönn (1994).

Muurimaan ohjelmissa näkyi hänen taiteellinen lahjakkuutensa ja täydellisyyteen pyrkivä luonteenlaatunsa. Työkaverit kuvaavat häntä ehdottoman luotettavaksi. Leikkaajakollegan sanoin: ”Marjatan materiaalit ja ajatukset, älyn ja tunteen järjestelmät ja sommittelutavat, olivat ihan omaa luokkaansa. Hän oli joka solullaan, raudanluja ja huippuherkkä.”

16.6.2017
Facebook

Mirja Muurimaa, teksti


Kirjoittaja on Marjatta Muurimaan käly.

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta