Palkittu dokumentaristi

JOURNALISTI
16.6.2017

Mirja Muurimaa, teksti


Kirjoittaja on Marjatta Muurimaan käly.

Kuolleita: Marjatta Muurimaa.

Dokumenttitoimittaja, käsikirjoittaja, leikkaaja ja ohjaaja Marjatta Muurimaa (ent. Leporinne) kuoli Tampereella 11. huhtikuuta 2017 . Hän oli syntynyt Turussa 13. kesäkuuta 1937.

Muurimaa valmistui 1962 Taideteollisen oppilaitok-sen kamerataiteen elokuvakoulutuksen ensimmäiseltä vuosikurssilta. Hän teki elämäntyönsä Yleisradion TV2:n dokumenttitoimituksessa Tampereella vuodesta 1965 filmileikkaajana ja ohjaajana, käsikirjoittajana ja toimittajana.

Vuonna 1966 Muurimaa sai Jussi-palkinnon parhaan televisioelokuvan leikkauksesta ohjelmasta Valoa (Ljuset). Hän oli leikkaajana myös Rauni Mollbergin palkitussa elokuvassa Maa on syntinen laulu. Hänen viimeiseksi ohjelmakseen jäi Uranuurtaja – Arkkitehti Wivi Lönn (1994).

Muurimaan ohjelmissa näkyi hänen taiteellinen lahjakkuutensa ja täydellisyyteen pyrkivä luonteenlaatunsa. Työkaverit kuvaavat häntä ehdottoman luotettavaksi. Leikkaajakollegan sanoin: ”Marjatan materiaalit ja ajatukset, älyn ja tunteen järjestelmät ja sommittelutavat, olivat ihan omaa luokkaansa. Hän oli joka solullaan, raudanluja ja huippuherkkä.”7 2020
Arkisto

Tuot Milttoniin raikasta kokoomuslaista ajattelua, Katri Makkonen

Tasavallan presidentin kabinetista Ylelle vain vuodeksi palannut Katri Makkonen lähtee konsulttiyhtiö Milttonin varatoimitusjohtaksi oppimaan, miten liike-elämä toimii.

Mitä jos ihmiset eivät ole koskaan halunneet puolueetonta journalismia?

”Ehkä yleisölle vain viimein tarjotaan somessa jotain, mitä se todella haluaa, eikä tämä jokin yksinkertaisesti ole puolueeton ammattijournalismi”, kirjoittaa Janne Zareff.

Aikkarit on pidettävä mukana

Aikkarisisältö on valtavan tärkeää, sillä Suomessa halutaan ja tarvitaan erikoistunutta laatujournalismia, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Vuosien 2021 – 2022 pressikortti on Journalistiliiton vuodenvaihteessa uudistuvan ilmeen mukainen. Kuvan kortti on testikortti, jonka ulkoasu poikkeaa jonkin verran oikean pressikortin ulkoasusta.

Perinteinen pressikortti muuttuu tilattavaksi – digitaalinen kortti päivittyy automaattisesti

Digitaalista korttia käyttää jo melkein 12 000 jäsentä. Kortin ulkoasu muuttuu vuodenvaihteessa Journalistiliiton uudistuvan ilmeen mukaiseksi.

Nyhetsmedier som lägereldar

”Vi konsumerar nyheter på var sitt håll, inte tillsammans. Vägledning behövs”, skriver Dan Lolax.

Tiekartta johtaa turhan usein umpikujaan

Joukkoviestimet saisivat herkeämättä pohtia, mitä jargonia ne omaksuvat, kirjoittaa Ville Eloranta.

Näin tehdään puoli yhdeksän uutislähetys

Ylen pääuutislähetys syntyy Pasilassa ja etänä. Koronavirusepidemia on tuonut lähetyksen tekemiseen kiirettä ja uusia käytäntöjä.

Työehtosopimus pätee myös etätyössä

Esimiesten vastuulla on huolehtia siitä, että työntekijä pystyy suoriutumaan työstään, eikä kukaan kuormitu liikaa. Työaikaa säännellään myös etätyössä, kirjoittaa Journalistiliiton juristi Tytti Oras.

Korona-ajan paikallinen sopimus

Työntekijät ovat Ylessä erittäin sitoutuneita työhönsä ja ymmärsivät, että kaikkien panosta tarvitaan, joten joustoa riitti, kirjoittaa Ylen ohjelmatyöntekijöiden pääluottamushenkilö Anu Kähkönen.

Sähkömies dosentin virassa

Anna Gustafssonin Itämeri-haastattelu kesätoimittajana sujui hienosti. Mutta mikäs se haastateltavan titteli olikaan?

Kutsumuksena toimittajan työ

Kuolleita: Toimittaja Anja Manninen 27. 5. 1954 Tyrnävä − 12. 6. 2020 Oulu

Pystykorva ei enää haukahtele

Kuolleita: Toimittaja Veikko Huttunen 31. 10. 1954 Vieremä – heinäkuu 2020 Iisalmi

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta