Kannella. Tomi Peurakosken ja vaimonsa yhteisesti omistama Bella Falcon 26 Fantino -merkkinen ”Venho” on laiturissa Helsingin Kulosaaren satamassa.

Nyt jotain aivan muuta

JOURNALISTI
16.6.2017

Jukka Vuorio, teksti
Susanna Kekkonen, kuva

Tomi Peurakoski vaihtoi Helsingin Sanomien hektisen uutistyön Vene-lehden hitaaseen journalismiin.

Kun on viettänyt 19 vuotta saman työnantajan palveluksessa, vaatii uskallusta edes harkita vaihtamista uuden firman leipiin.

Helsingin Sanomien HSTV:n uutistoimittajana työskennellyt Tomi Peurakoski pyöritteli viime syksynä ajatusta työpaikan vaihtamisesta. Sanomalla oli tulossa täyteen 19 vuotta, ensin Nelosen uutisissa ja sitten HSTV:n uutisissa ja videotuotannossa. Nelosen uutisissa hän oli töissä koko lähetyksen historian ajan vuosina 1998–2014.

Vuosi sitten Kippari-lehdessä oli avoinna moottorivenetoimittajan paikka, jota Peurakoski päätti hakea. Intoa hakemuksen laatimiseen avitti muutama vuosi aiemmin yhdessä vaimon kanssa aloitettu veneharrastus.

 

Hakemuksen lähetettyään Peurakoski sai soiton Kipparin ja Veneen päätoimittajalta Petri Korhoselta, joka oli ennalta tuttu esimies Helsingin Sanomista. Korhonen kertoi, että Veneeseen tarvittaisiin tuottaja-toimittajaa.

Peurakoski sanoo olleensa tyytyväinen Helsingin Sanomissa, mutta työhönsä hieman leipääntynyt.

”Osastot tekivät varsinaisen journalismin, ja pyysivät sitten, että voisitko jutun kylkeen tehdä jonkun kivan videon. Omaa journalistista otetta ei enää vaadittu.”

Niinpä tammikuussa 2017 Peurakoski löysi itsensä uudesta, hitaan kerronnan maailmasta.

Uudessa työssä Peurakosken suurin hämmästyksen aihe on ollut se, miten paljon uutistyön ja aikakauslehtijournalismin aikataulut poikkeavat toisistaan.

”Viime vuoden loppuun saakka deadline oli joka ainoa ilta. Nyt se on kerran kuukaudessa. Ei työtä silti yhtään sen vähemmän ole, nyt on vain osattava aikatauluttaa päällekkäiset projektit.”

Ensimmäisenä työpäivänään Peurakoski teki aukeaman kokoisen jutun. Uudet työkaverit sanoivat, että rauhallisemminkin voi ottaa.

”Se oli hämmästyttävä muutos. Aloitin toimittajanurani tekemällä uutisia radioon, ja uutistyössä olin viime vuoden loppuun saakka. Nyt teen jotain aivan muuta.”5 2020
Arkisto

Tämä voi olla ainoa tilaisuutemme mediatukeen

Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa valtio on jakanut journalismille koronatukea 24 – 66 miljoonaa euroa normaalin mediatuen päälle. Suomessa tiedonvälitystä ei tueta, vielä. Nyt tilanne on kuitenkin lupaavampi kuin vuosikymmeniin, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kuohuva toimitus on loistopaikka edetä uralla, Riikka Räisänen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja tietää jo, kuka kolumnisti seuraavaksi ehdottaa yhtiön rahoituksen leikkaamista.

Koronan mukana kiire katosi ja filosofia palasi

Kodissamme on nukuttu enemmän kuin aikoihin. Yhtenä yönä en saanut unta, kun olin nukkunut niin jumalattoman paljon edellisinä, kirjoittaa Lauri Rotko.

Medier med mössan i hand

”Det är problematiskt om mediernas roll och deras stödbehov villkoras med coronavirusutbrottet”, skriver Dan Lolax.

Mediatuki on demokratiatuki – ja poliitikkojen olisi aika ymmärtää se

”Median asia ei ole vain median asia. Se on kansalaisten asia. Ja tämä tuntuu poliitikoilta unohtuneen”, kirjoittaa Hanne Aho.

Arvoisat kansalaiset, muistakaa resilienssi!

”Lohdullista – mutta samalla oireellista – on se, että moni journalisti pyrkii edelleen selittämään resilienssin”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Verkko toi uutta ay-koulutukseen

”Verkkokoulutus osoittautui yllättävän käteväksi ja vuorovaikutukselliseksi koulutusmuodoksi”, kirjoittaa työehtoasiamies Terhi Tarvainen.

Direktsändningarnas man

Döda: Redaktör Tomas Ek 6. 1.1957 Helsingfors – 2. 5.2020 Helsingfors

Teräväkielinen pomo muisti myös kannustaa

Kuolleita: Päätoimittaja Pekka Hyvärinen 20. 7. 1951 Kuopio – 10. 5. 2020 Helsinki

Uutisia, ei niinkään analyysejä

Kuolleita: Toimittaja Olli Pohjanpalo 21. 3. 1954 Hamilton Kanada – 11. 5. 2020 Helsinki

”Julkaistu kuva oli hyvä kuva”

Kuolleita: Valokuvaaja Mauri Vuorinen 11. 10. 1928 Hämeenkyrö – 30. 3. 2020 Tampere

Oikeutta puolustava marjakapitalisti

Kuolleita: Toimittaja Helena Hyvärinen 6.11. 1950 Tampere – 1.5.2020 Tampere

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta