Kannella. Tomi Peurakosken ja vaimonsa yhteisesti omistama Bella Falcon 26 Fantino -merkkinen ”Venho” on laiturissa Helsingin Kulosaaren satamassa.

Nyt jotain aivan muuta

JOURNALISTI
16.6.2017

Jukka Vuorio, teksti
Susanna Kekkonen, kuva

Tomi Peurakoski vaihtoi Helsingin Sanomien hektisen uutistyön Vene-lehden hitaaseen journalismiin.

Kun on viettänyt 19 vuotta saman työnantajan palveluksessa, vaatii uskallusta edes harkita vaihtamista uuden firman leipiin.

Helsingin Sanomien HSTV:n uutistoimittajana työskennellyt Tomi Peurakoski pyöritteli viime syksynä ajatusta työpaikan vaihtamisesta. Sanomalla oli tulossa täyteen 19 vuotta, ensin Nelosen uutisissa ja sitten HSTV:n uutisissa ja videotuotannossa. Nelosen uutisissa hän oli töissä koko lähetyksen historian ajan vuosina 1998–2014.

Vuosi sitten Kippari-lehdessä oli avoinna moottorivenetoimittajan paikka, jota Peurakoski päätti hakea. Intoa hakemuksen laatimiseen avitti muutama vuosi aiemmin yhdessä vaimon kanssa aloitettu veneharrastus.

 

Hakemuksen lähetettyään Peurakoski sai soiton Kipparin ja Veneen päätoimittajalta Petri Korhoselta, joka oli ennalta tuttu esimies Helsingin Sanomista. Korhonen kertoi, että Veneeseen tarvittaisiin tuottaja-toimittajaa.

Peurakoski sanoo olleensa tyytyväinen Helsingin Sanomissa, mutta työhönsä hieman leipääntynyt.

”Osastot tekivät varsinaisen journalismin, ja pyysivät sitten, että voisitko jutun kylkeen tehdä jonkun kivan videon. Omaa journalistista otetta ei enää vaadittu.”

Niinpä tammikuussa 2017 Peurakoski löysi itsensä uudesta, hitaan kerronnan maailmasta.

Uudessa työssä Peurakosken suurin hämmästyksen aihe on ollut se, miten paljon uutistyön ja aikakauslehtijournalismin aikataulut poikkeavat toisistaan.

”Viime vuoden loppuun saakka deadline oli joka ainoa ilta. Nyt se on kerran kuukaudessa. Ei työtä silti yhtään sen vähemmän ole, nyt on vain osattava aikatauluttaa päällekkäiset projektit.”

Ensimmäisenä työpäivänään Peurakoski teki aukeaman kokoisen jutun. Uudet työkaverit sanoivat, että rauhallisemminkin voi ottaa.

”Se oli hämmästyttävä muutos. Aloitin toimittajanurani tekemällä uutisia radioon, ja uutistyössä olin viime vuoden loppuun saakka. Nyt teen jotain aivan muuta.”3 2020
Arkisto

Kriisioloissa medialta vaaditaan malttia

Koronauutisoinnissa sekä toimittajien että yleisön on pakko oppia sietämään epävarmuutta ja muuttuvia tilanteita. Ja myös mediayhtiöiden on joustettava, kirjoittaa Maria Pettersson.

Päivi Anttikoski otti selfien Valtio­neuvoston linnan wc-tiloissa. Ennen ­koronaviruksen leviämistä ja valmiuslain käyttöönottoa siihen oli vielä aikaa.

Suosittelet kaikille toimittajille viestintäjohtajan uraa, Päivi Anttikoski

Valtioneuvoston viestintäjohtaja haluaa järjestää tiedotustilaisuuksia ihmisille eikä toimittajille.

Uutissatiiri viihdyttää ja viettelee, mutta se ei ole journalismia

”Satiirissa voidaan myös tarjota oikeamielistä identiteettiä katsojille”, kirjoittaa Janne Zareff.

Finländska medier dryper av vita räddare

När medierna lyfter upp en enskild person som hjälte kan det bidra till ökad volontärturism, skriver Liselott Lindström.

Koronaviruksen lyhennys voi olla uhkapeliä

”Vaikka 'koronan uhrien' ei tulkittaisikaan viittaavan pöytäpeliriippuvuuteen, myös otsikoissa olisi tyylikkäintä puhua (korona)viruksesta”, kirjoittaa Ville Eloranta.

Hovioikeus pohtii Janitskinin kuoleman vaikutusta tuomioon

MV-lehteen liittyvä oikeudenkäynti saattaa venyä jopa syksyyn.

Freelancer sairastaa omaan laskuunsa

”Freelancerin pitäisi saada työstään riittävä korvaus, joka riittää työterveyshuollon ja sairauspäivärahan maksamiseen”, kirjoittaa Hanna Kaisa Hellsten.

Yt-neuvottelut ovat neuvottelut, eivät sanelua, muistutti käräjäoikeus

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa Helsingin Evankelisen Opiston maksamaan korvauksia journalistisen alan opettajan työsuhteen päättämisriidassa. Oikeus arvioi sitä, käytiinkö yt-neuvottelut laillisesti.

Monipuolinen toimittaja ja tarkka vesipallotuomari

Kuolleita: Toimittaja Pasi Natunen 15. 7. 1967 Kuopio – 4. 2. 2020 Tuusula

Sanojen taitaja ja älykäs keskustelija

Kuolleita: Kulttuuritoimittaja Katriina Laine 27. 8. 1943 Pori – 4. 2. 2020 Pori

Uutisia Raumalta viideltä vuosikymmeneltä

Kuolleita: Uutispäällikkö Maija-Liisa Tuominen 5. 4. 1926 Kokemäki – 22. 2. 2020 Rauma

Ahkera ja leppoisa elävän kuvan ammattilainen

Kuolleita: Ohjaaja ja leikkaaja Matti Markkanen 26. 8. 1945 Kotka – 6. 11. 2019 Mikkeli

« Takaisin
logo Suomen Journalistiliiton
ammattilehti
94. vuosikerta